|
RE: stanovanjski, gotovinski kredit, hipoteka... 27.10.2005 0:19:31
|
|
|
|
Anonimen
|
Žal, Kerensa in Snorlax, ni res!!!! Ravno danes sem dobila izplačan hipotekarni kredit, pa nisem lastnik nepremičnine. Tako je: moja mami je lastnik, midva z možem živiva v isti hiši v zg. nadstropju. Jaz sem morala izpolniti vse kreditne pole glede plače, zaposlitve itd. Mami pa je morala izpolniti le osnovne podatke o sebi. S tem je postala ona kreditojemalec, jaz pa plačnik kredita. Brez kakršnihkoli težav. Vzela sem 9 mil. kredita na 15 let, vezan na švicarski frank, ki je trenutno najugodnejši. V kolikor se bo izkazalo, da bi bil kredit ugodnejši v €, ko bomo prešli na to valuto, mi bodo kredit spremenili v €. Do 5 mil. lahko dobiš kredit brez hipoteke, od 5 mil. naprej žal več ne. Midva sva se zelo pozanimala, kako je s tem, ker sva se tudi ful bala hipoteke. Je pač tako, da je nekak zasidrano v naših glavah, da je to bav-bav. Pa ni res. Kredit, zavarovan preko zavarovalnice, je žal še hujši, pa se tega večina niti ne zaveda. Če ne plačaš 2 obrokov, zavarovalnica pokrije celoten kredit banki, še v istem mesecu pa ti odvzame premičnino oz. če nimaš nič vrednega, razen stanovanja ali hiše, ti pošljejo odločbo, da se moraš v 3 tednih izseliti in jo prodajo. Preostali znesek od prodaje ti vrnejo, si pa žal na cesti. To mi je povedal g. na banki, ki je rekel, da niti sam ne bi verjel, če ne bi ena gospa, ki je ravno ovdovela in ostala brez prihodkov, prijokala k njemu s to novico. Žal ji on pri tem več ni mogel pomagati. Pri hipoteki pa je tako, da je banka "kao" lastnik tvoje nepremičnine, vendar oni nimajo nobenega interesa na tej hiši. Njim je v interesu, da ti najdeš kakršenkoli način, da izplačaš kredit, pustijo te 2 meseca, potem se lahko z njimi pogovoriš o situaciji, ti zamrznejo kredit za 6 mesecev, da nekak poskusiš rešit zadevo, potem privolijo, da sam prodaš hišo, da čim bolje iztržiš. Njim ni v interesu zasegati hiše, jo dajati na dražbo, ker imajo s tem prevelike stroške. Poleg tega, preden pridejo na sodišče s tožbo proti tebi, mine najmanj 5 let, v tem času pa nekak že najdeš način, da kredit odplačaš. In zato sva se odločila za hipoteko. Mami pa bo sedaj prepisala hišo na naju, kar se tudi da, čeprav je na hiši hipoteka. Kredit sem vzela pri Novi Kreditni banki Maribor. Izplačano sem dobila 100% gotovino, kar je skoraj edina banka. Vse ostale (in bila sva v vseh bankah v MB) ti izplačajo v povprečju 60-70% gotovine. Za preostali znesek moraš predložiti original predračune in se denar avtomatsko prenakaže na ta podjetja. Upam, da sem ti kaj pomagala.
|
|
|