tanaja*
|
TV zelo redko gledam, sem si pa prebrala spodnjo temo o županu iz Lenarta in pogledala prispevek... OK, da začnem od začetka... Marca letos sem rodila in že aprila vpisala tamalo v vrtec, ker so mi tako svetovale vzgojiteljice. Dobila sem zavrnjeno za leto 2005/2006, čeprav sem dala vlogo za 2006/2007. Kličem v vrtec in mi rečejo, da je pač taka procedura in naj dam še enkrat vlogo. OK, rečeno- storjeno. Potem sem vprašala vzgojiteljico kakšne možnosti ima hči, da jo sprejmejo marca (pri nas sprejemajo julija in septembra), pa je rekla, da bo pogledala koliko jih je pred našo vpisanih. Mi pove, da je naša 11 po vrsti, da imam možnost sprejema v vrtec marca edino, če vsi pred njo odpovejo. OK razumem. Rekla je, da z julijem bo pa sigurno sprejeta v vrtec, ker sem pravočasno vložila prošnjo. Iskala sem varstvo pač za te 4 mesece in ugotovila, da si privat varstva ne morem privoščiti. Moževi starši hodijo v službo, moji starši so precej v letih (mami čez 70, oči blizu 70) in imata precej zdravstvenih težav in jima ne morem še 1-letnega otroka dat na "grbo". Jaz sem redno zaposlena, delam v Lj, na dve izmeni, mož je brezposelen, opravlja priložnostna dela. Leta 1999 je imel na delovnem mestu nesrečo (potrgalo mu je 4 prste desne roke, 3 so mu prišli nazaj, vendar roko bolj malo uporablja, ker ima probleme z gibljivostjo- precej zatrjene prste). Od takrat ne dobi neke konkretne zaposlitve, končano ima pa samo OŠ. In tukaj nastane problem. Naša občina Moravče ima iste pogoje za vpis otroka v vtrec kot občina Lenart. Se pravi, otroci zaposlenih staršev imajo prednost pred otroci nezaposlenih staršev. V ponedeljek sem na vodstvo vrtca poslala prošnjo, da bi hčerko sprejeli v vrtec marca in jim razložila situacijo. Včeraj me kliče vodja vrtca in mi pove ta bullshit o brezposelnosti in da ni šans, da bi jo sprejeli marca, ter da je malo verjetno, da jo bojo sploh sprejeli v vrtec!!!! Mislim, haloooo???? Da naj se obrnem na občino, ker je ona ustanovitelj vtrca Moravče ter da ima te stvari čez pravnica **** in naj se na njo obrnem. Pokličem na občino, gospa ni dosegljiva. Pokličem spet danes, gospa spet ni dosegljiva, ker imajo neko srečanje do 15h. Ta gospa, ki se je oglasila, me vpraša zakaj kličem in če lahko njej povem. OK, razložim situacijo, kaj so mi povedali v vrtcu itd. Mi potrdi, da tako pač je. Vprašam kje je tukaj logika, da zdaj pa kar naenkrat otroci brezposelnih staršev ne morejo biti v vrtcu. Imamo vendar nov, večji vtrec, ki je začel delovati lansko leto. kako zdaj kar naenkrat ni prostora v vrtcu, saj so ga gradili, ker se je povečala populacija otrok v občini Moravče???? A je zdaj moj otrok slabši in ima manj pravic, če je njen oče invalid in ne dobi zaposlitve?? Mi reče, ja sej je oče doma pa naj jo on pazi. Jo vprašam, če ve kaj pomeni priložnostna dela. To ni redna zaposlitev, mož gre delat, če delo lahko opravlja glede na roko in včasih dela 14 dni, včasih 1 mesec, včasih pa 3 mesece nič. Za privat varstvo ni finančnih sredstev. Mi reče, kaj pa kakšni sosedje? Ja, haloo,a zdaj si bodo pa hčerko po vasi podajali al kaj? No, potem jo vprašam naslednje: primer da je mama zaposlena, mož nezaposlen in pijanec (moj ni- to je samo primer). A bi vi kar pustili otroka takemu možu in šli mirno v službo???? Mi reče, da taka ženska naj gre pač stran od takega moža. Ja, sej v principu se strinjam z njo, samo včasih pa ženska nima kam it! Rečem, da bi pa vseeno rada govorila z gospo, ki je odgovorna za vrtec, mi pa reče nazaj,da se direktorica nima časa ukvarjat s takimi malenkostmi in ima dovolj drugih bolj pomembnih stvari in da ji bo ona razložila in naj kasneje pokličem, da mi bo povedala kaj je rekla !!!!!!!!!!! Moj otrok je malenkost???? Moj otrok je nepomebna stvar???? KVAAAAA????? Odločena sem, da bom tej stvari prišla do konca! Moj otrok ni nič slabši od drugih, če je njen oče brez zaposlitve in tudi nima nič manjših pravic! Sorry, to je čista DISKRIMINACIJA!!! Sin hodi v vrtec od starosti 11.mesecev in takrat je bila situacija popolnoma ista! Jaz zaposlena, mož brez zaposlitve. Star je 5 let in moje mnenje je, da je vrtec zelo pomemben del socializacije otroka in, da otrok mora biti v družbi svojih vrstnikov, ne pa starih mam, sosed ali kogarkoli . Punce, prosim vas za kakšne koristne linke, kjer si lahko kaj več preberem o pogojih sprejema otroka v vrtec. Mislim, ker tole je pa zame TOO MUCH!!!