Gina
|
Lej, Tjazy, nekaj stvari je, ki jih jaz konstantno, kot kak papagaj ponavljam: - vse je v glavi, torej je tvoj odziv na reakcijo tisti, ki te spravi v slabo voljo, ne situacija sama, ti si tisti, ki si ob tem nekaj prevajaš, dodajaš, mislim vsak od nas je tak - ljudi ne moremo na silo spremeniti, spremenimo lahko le sebe, oz. spremenimo svoje reakcije, ker tiste, ki jih uporabljamo, očitno niso ok - pod zgornjo alinejo spadajo tudi vse reakcije na soljudi, starše in svoje otroke - ti rečeš, da kadar partnerja ne moreš spremenit, da ga naj človek zapusti, tega istega pri starših ne moreš naredit, niti pri svojih otrocih, čeprav je procentualno enako mnogo možnosti, da te razočarajo, kot partner - iz zgoraj naštetega je nesmiselno komurkoli karkoli razlagat, če po tistoč razlagah še ne razume, torej je treba nekaj spremenit na sebi, se pravi svojo reakcijo - popolnoma enako je z otroki - moja strategija je, vedno najprej pohvalit, prav gotovo, ampak če se še dobro spomniš tiste debate o posledicah, sem govorila o primerih, ko pohvala ne zaleže in bi bile življenjske posledice za otroka prehude, v tem primeru zagovarjam stališče, da eno dejanje doseže mnogo več, kot tisoč besed - če se jaz ne bi mogla toliko sama sebe prepričat, da bi me še vedno motilo (in ja, imela sem točno tako taščo, samo je obupala nad mano, sicer je nisem objela, amapk poslušala je pa tudi nisem, niti prepričevala karkoli, ker se z njo tega itak ni dalo - motilo me pa tudi to njeno čvekanje v tri dni ni nič - vse je v glavi - pa v končni fazi je itak po tvoje, zakaj bi se potem razburjal, če se kdo ne strinja s tvojo vzgojo), bi probala z drugo strategijo - posledic - torej če si draga mami nasilna do mene, me ne bo več na obisk, niti otroka. - druga stvar je, če je človek že v osnovi nasilen pri vzgoji in on doseže svoje, ne ti, v tem primeru moraš takoj uporabit posledico, npr. moja tašča je otroka kar odpeljala in ga ni hotela dati nazaj cel dan in to cele dneve - posledica je bila, da ko me ni hotela poslušat, da ji ga sploh dala nisem več par tednov - si je prec premislila.....ali pa npr. zadnjič ju je puistila ob 23.00 sama doma - budna (pa sta jokala in me klicala, sredi nevihte)- jaz sem prišla direktno po njiju in ju odpeljala sredi noči domov, ker sta bila zaklenjena notri, sta morala splezat celo skozi okno, ampak zdaj ji ne pride več na misel puščat otroka sredi noči sama - to je zame posledica, čeprav si ti, Tjazy, ti imenoval kazen, ampak zagovarjam, da se enako dela z otroki.
|