Dula Urška
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ajra RR 1. Koliko časa pred porodom se moram dogovoriti z dulo, če jo želim zraven? Kakšne so okvirne cene in kaj lahko pričakujem - katere "storitve"? 2. Ali masaža presredka pred porodom, pa pitje malinovega čaja lahko res pomaga pripraviti presredek na porod? Oziroma kaj lahko storim sama, da v čim večji meri preprečim prerez oziroma raztrganje presredka? Lahko pri porodu izrecno "prepovem", da me prerežejo? Pozdravljeni :) različne dule imamo različne pristope, ponudbe in cene, najpomembnejše je to, da najdete tisto, ki vam najbolj odgovarja. Bom napisala kaj imam najraje jaz in kakšna je moja ponudba. Toraj, najraje vidim, da me nosečnice poiščejo čimprej v nosečnosti namreč tako lahko v miru gradimo odnos, se spoznavamo in do poroda resnično spletemo eno pristno vez, ki je izjemno pomembna med samim porodom. Nekatere mamice sicer začutijo potrebo po duli kasneje v nosečnosti- tudi to je ok. Moja ponudba zajema celostne priprave in suport med nosečnostjo, porodom ter v poporodnem obdobju. v nosečnosti se z mamico srečam 4krat. Na teh srečanjih predelamo morebitne travme prejšnjih porodov, strahove, predelamo kako poteka porod, kako ga razumemo, kaj lahko storimo same za dobro lego otoka, veliko govorimo o optimalnem porodu in kako ga speljati. Cilj je, da je mamica na dan poroda opremljena z znanjem in zaupanjem vase, v svoje telo in v otroka, ki ga nosi. Veliko časa namenimo tudi debati o poporodnem obdobju. Mamicam sem na razpolago ves čas- kadar imajo kakšne strahove, dileme ali vprašanja, mi vedno lahko napišejo. Od 37-42 tedna sem tudi 24ur na dan dosegljiva. Takrat čakam porod. Med porodom izvajam različne tehnike lajšanja bolečin, pomagam partnerju, držim varen prostor družinici, ki se rojeva. Po porodu mamico obiščem še dva krat. Na teh obiskih svetujem glede dojenja, pokažem masažo, jogo, nego za dojenčka. Ker sem svetovalka za nošenje otrok, zraven prinesem tudi nosilke, da mamica lažje izbere primerno zanjo in za njenega otroka. Dula v grščini pomeni "Ženska, ki služi" in res služimo mamicam. Cena "dula storitev" se gibljejo med 600-1500€- odvisno od dule- moja cena je bolj pri spodnji meji :)- za več inf. me lahko kontaktirate v zs. Ali se bo presredek raztrgal ali ne je veliko odvisno od tega kako bo potekal sam porod. Bolj kot je porod naraven, manj verjetno je da bi bila potrebna epiziotomija. Če vidimo, da je presredek zelo neelastičen, potem za iztis izbiramo položaje v katerih je pritisk na presredek manjši. Žal je elastičnost presredka v večini dedna, a vseeno priporočam masaže- že iz vidika da se na porod pripravljate tudi na takšen način. VEDNO lahko zavrnete postopke v porodnišnici, vendar je smiselno se prej dobro informirat in pripravit. Tudi malinov čaj bo pobožal najmanj vašo dušo in pozitivno vplival na mehčanje materničnega vratu. zelišča so zagotovo čarobna :). Želim vam lepo nosečnost in magičen porod. lp, dula Urška
|