|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   abdukcijke hlačke - izkušnje...
24.10.2014 22:41:59   
Melia
Pozdravljeni,

pišem kar na ta forum, ker se mi vseeno zdi, da bo tu še največ ogledov in odgovorov.

Torej: danes smo imeli kontrolo kolkov pri naši punčki stari 6 tednov. Pri odpustu iz porodnišnice je UZ kolkov pokazal, da ima kolke 2A (oba kolka) in smo dobili navodila, da naj široko povijamo. In seveda smo upoštevali in strogo vseh 6 tednov povijali našo pupo. Danes smo imeli kontrolo in kolki so še vedno 2A, izvid enak tistemu ob odpustu iz porodnišnice in tako smo dobili predpisane abdukcijske hlačke.

O tem, da sem bila žalostna zdaj ne bom....

Prosim pa vas za nekatere odgovore, predvsem tiste, ki imate izkušnje s tem:
-ali otrok s temi hlačkami lahko spi na boku? ali samo na hrbtu?
-kako je z dojenjem? poteka enako ali je potrebno osvojiti kakšen nov položaj?
-kako je z vožnjo v jajčki?
-v kolikem času bi se naj stanje izboljšalo? (mi imamo kontrolo čez 5 tednov)
-kako namestiti te hlačke? danes v bolnici namreč niso imeli nobenih, da bi nam to v praksi pokazali, v ponedeljek pa dobimo te hlačke in res ne vem na koga se naj obrnem, saj ne bi rada namestila teh hlačk napačno in naredila več škode kot koristi.

hvala za odgovore....upam, da dobim kakšen nasvet.

lep pozdrav.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
25.10.2014 10:13:48   
petea
Verjamem, da se bilo veliko (negativno) presenečenje, da kljub upoštevanju navodil ni prišlo do izboljšanja.


Naj te potolažim, da zadeva sicer izgleda grozno - za starše - otroku pa ni tako neprijetna, kot se ti bo zdelo.


Zdaj ne vem točno, kakšne hlačke predpisujejo v vaši bolnišnici, pri našem user posted image so to dejansko bile opornice, v stilu teh:
user posted image

Otrok ni ves čas v tej opori, nekajkrat na dan ga je potrebno dati ven za nekaj časa, da se pretegne in razgiba.
Spi lahko v vseh položajih, seveda pa ga je potrebno podlagati tako, da ne leži v kakšnih čudnih, zlomljenih položajih.
Dojiš lahko čisto normalno, spet po potrebi otroka podložiš ali malo drugače obrneš. Če si nikakor ne uspeta najti prijetnega položaja, pač dojiš ko snameš opornico. Morda pa poskusiš tudi kakšen nov položaj, npr. da ima telo pod tvojo roko, namesto preko tvojega sprednjega dela telesa.

Tudi v jajčki lahko voziš. Spet ob pomoči kakšne podloge pod nogami.

Pri našem dojenčku je bilo dovolj, da je nosil to oporo do naslednje kontrole, t.j. bilo čez dober mesec. Imel pa je en bok ocenjen celo z 2B.

Namestitev hlačk bo najbolje pokazalo zdravniško osebje, tako da ko jih nabavite, pojdite do njih in naj vam pokažejo. Sicer so zraven priložena tudi navodila, a starši praviloma prenežno nastavimo položaj - otrok mora namreč v opori imeti noge nameščene v sedeč položaj.


Razmišljaj v tej smeri, da je veliko lažje in hitreje težavo odpravljati sedaj v nekaj tednih, kot da ima celo mladost ali življenje težave s kolki in bodo namesto nekajtedenskega nošenja opornic (ki se jih ne bo niti spomnila) naporne operacije, fizioterapije, predvsem pa oteženo vsakodnevno življenje.
Zagotovi dovolj mehkega oblaganja okoli in pod njo.

In četudi se bo smilila v tem oklepu tebi in drugim, zaradi tega ne prekinjaj terapije. Zdaj so kolki najbolj prilagodljivi in če se bodo postavili v pravilno lego, ste zadevo rešili za vedno.

Je pa sedaj v teh mrzlih jesenskih dneh opora precej manj vidna - mi smo našega imeli v tem v vročih avgustovskih tednih. user posted image

Pa še, ker je naše dete potrebovalo večjo številko opornice, ki jih v bolnišnici niso imeli na izposojo, smo jih - samoumevno user posted image - morali kupiti ter smo jih potem, vseeno raje kot vrgli v koš - podarili bolnišnici za druge dojenčke.

Naš user posted image je sedaj navihan šestletnik, ki so se mu kolki z nošenjem opornice popolnoma postavili v pravilni položaj (1A) in nima več nobenih težav z njimi.

user posted image

(odgovor članu Melia)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
25.10.2014 12:43:55   
Melia
user posted image PETEA, najlepša hvala za tako izčrpen odgovor. sem kar malo bolj pomirjena....

Ja, te hlačke izgledajo točno tako kot na sliki, ki si jo prilepila.
V naši bolnišnici (MB) tudi ni tega na razpolago (enako kot je bilo pri vas, samo zelo velike) in jih seveda moramo nabaviti ....seveda za doplačilo (okrog 45 EUR). So me ravno danes klicali, da so jih dobili, tako da v ponedeljek gremo po njih. In ker je ta specializirana trgovina v neposredni bližini bolnišnice bomo še kar tja zavili, da nam jih namestijo.

Nam so rekli, da jih mora nositi 23 ur na dan. user posted image Da jih lahko damo dol samo kadar jo previjamo in kopamo. Jaz pa razmišljam v smeri kot praviš ti...da ji vsaj enkrat na dan za malo dlje časa dam dol, da se malo razmiga in "odpočije" od teh hlačk.
Mi imamo kontrolo čez 5 tednov in upam, da bo takrat že vredu.

Resnično se ti zahvaljujem za odgovor....upam ,da se mi naša pupa ne bo preveč smilila (itak se mi bo) in se bom hitro navadila na te opornice, prav tako ona.... je tvoj dosti jokal ko si mu jih nameščala?

Aja, še nekaj me zanima. Ste morali zaradi teh hlačk kasneje hoditi na razvojno ambulanto? Je bilo kaj narobe v razvoju oziroma imajo kakšen vpliv na razvoj hrbtenice, gibalni razvoj itd.??? Je kasneje ko jih več ni potreboval rad ležal na trebuščku?

Upam, da nisem preveč zoprna z vprašanji.
Res ti hvala!!!

Lep dan še naprej.


(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
25.10.2014 18:38:27   
petea
O.K., glede na to, da gre za isto bolnišnico:

na razpolago so jih pred leti imeli, pa glede na to, da verjetno še kateri starši po uporabi pri svojem otroku te opornice (zame pač to niso hlače user posted image ) podari UKC-ju, me prav zanima, kaj se s temi opornicami zgodi;
ne gre namreč za kakšno lomljivo ali občutljivo zadevico, ampak preproste trakce, povezane z ukrivljenimi držali

osebje vama bo znalo najbolje pokazati, kako se opornica namesti, tako da kar pojdita tja

glede nošenja opornice le sledi danim navodilom - ko jo skopaš ali previješ, jo malo pač nekaj minut še pustiš, da se še prosto giba, nato pa le namesti opornico, da se ne izniči njen učinek; seveda se grozno sliši, da mora biti praktično cel dan v opornici, a le s stabilizacijo se kolk postavi v pravilno lego. Kot že zapisano - nam izgleda zadeva precej hujša, kot je dejansko dojenčku ovira oz. motnja.

Ne spomnim se, da bi se naš kaj dosti pritoževal; mi smo pač morali paziti, da mu ni prevroče, hkrati pa, da ga držala niso obribala po nogah in ramenih. Smo ga veliko crtljali in mu med ležanjem po potrebi spreminjali lego telesa.

Zaradi opornic ni bilo potrebe po kasnejši obravnavi v razvojni ambulanti, je pa bil obravnavan tam, pri ortopedu in pri fizioterapevtu zaradi nepravilnega vzorca hoje; so mu pa na teh pregledih vedno prekontrolirali tudi pozicijo kolkov in je bila vedno ustrezna.
Oboje, tako težave s kolki kot nepravilna postavitev nog, bi naj pri mojem sinu bila posledica tega, da je v trebuhu dolgo v sedečem položaju, saj se je v glavično lego obrnil precej pozno.

Kot sem že napisala, je moj otrok sedaj čisto normalen šestletnik, ki rad telovadi in se veliko giba ter nima s kolki nobenih težav.

Tudi vse razvojne faze dojenčka je nadaljeval brez težav. Bil pa je bolj baročen dojenček, ki je raje poležaval kot se pa postavljal na svoje noge. Shodil je pri 15,5 mesecih.

Saj tudi v opornici lahko daš dojenčka na trebuh, samo oporo npr. iz zvite brisače ji daj vzdolžno pod telo.

Nisi zoprna. Sem bila tudi sama s kupom vprašanj, kako, zakaj, čemu.
Verjamem, da je veliko lažje, če ti nekdo napiše izkušnje, kot če samo poslušaš od okolice, zakaj tako mučiš otroka ali kaj se mu je zgodilo, da mora ubošček to nositi.

Aja, še to: zna biti problem obleči preko opornice določena oblačila, npr. pajace, hlače ipd.
Mi smo pogosto prakticirali, da smo mu opornico namestili preko oblačil, saj so tako le-ta tudi preprečevala drgnjenje držal, še bolj pa trakcev na koži. Pa tako smo tudi prej opazili, če je bilo potrebno lego opornice popraviti.

(odgovor članu Melia)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
25.10.2014 19:16:19   
liliana
In ko se ti bo zdelo, da otroka mucis...in slisis kaksen pameten komentar od okolice, da je to nepotrebno, se spomni, da otroka ''''mucis'''' zato, da mu prihranis vsaj 2 operaciji kolka kasneje v otrostvu in umeten kolk tam nekje okrog 50, 60 Leta, ko so bolecine ze tako neznosne, da te morajo dati pod noz.....

Mene so premalo mucili in siroko povijanje ni zadostovalo, oz. So me mucili kasneje,...ker takrat se ni bilo utrazvoka.....Danes pa na sreco je in se deformacija kolka lahko brez operacij odpravi, Ker se ugotovi dovolj zgodaj.....

< Sporočilo je popravil liliana -- 25.10.2014 19:19:52 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
25.10.2014 23:28:23   
Melia
user posted image še enkrat hvala tebi Petea in tudi tebi Liliana za spodbudne besede. res je veliko lažje, ko nekdo s svojimi izkušnjami pove kako in kaj. hvala vama!

Petea - no, to pa je prav smešno da gre za isto bolnico, ker je tudi nam sestra rekla, da ponavadi starši ko otrok več ne potrebuje opornice, le te pusti tam...no, in sedaj tudi mene zanima kje vse te opornice pristanejo...

Mene je na pregledu zdravnica spraševala, če je bila pupa rojena z nogicami naprej (ni bila), prav tako se je hitro obrnila na glavo, porod sem imela super, brez komplikacij, nisem prvorodka, v moji in partnerjevi družini kolki OK,...ja, vse to so me izprašali, tako da res ne vem kako to, da ima slabše kolkece....sicer pa jaz bom optimistična, pozitivna, z glavo pokonci to dala skozi, tamala pa tudi. priznam, mi je težko ko pomislim na to, da bom jo od ponedeljka dalje dajala v te opornice, ampak glavno da ji bo pomagalo in bo kasneje brez težav počela vse, kar ji srce poželi.

Še enkrat vama hvala za vse besede!user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
26.10.2014 8:15:12   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Melia
tako da res ne vem kako to, da ima slabše kolkece....


glej, se zgodi; ničesar nisi kriva, nič nisi naredila narobe, samo tako se pač včasih zgodi

in ravno zato je dobro, da takšni pregledi še vedno (brezplačno) obstajajo za vse user posted image ter da se jim da tako zlahka trajno pomagati

javi se kaj po jutrišnjem seznanjanju z opornico, še bolj pa seveda po zaključku nošenja

(odgovor članu Melia)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
29.10.2014 12:23:23   
Melia
Evo, da se javim in povem kako in kaj se zdaj rihtamo s temi opornicami.

Naj kot prvo povem sploh ni tako hudo. Niti ne izgledajo grozno te opornice, niti niso moteče za našo pupo. Kot si rekla Petea, tamale to sploh ne moti. Ne opažam da bi kaj več jokala, prav tako spi lepo, dojima se enako kot prej, ali na rokah pri meni, ali leže. Tako da je res vse kar OK. Seveda bi bilo boljše če ne bi rabla tega imet, ampak glavno da ji s tem lahko pomagam. Sploh zdaj ko vidim, da ji ni moteče. Prav tako tudi mene ne moti. Niti vizualno, niti kako drugače. Kot sem rekla cartanje, sprehodi, dojenje, spanje...vse je enako kot prej. Le da smo morali pogruntati položaje oz. predvsem koliko in kako jo je potrebno podložit. Ampak to smo hitro pogruntali, tako da nam gre prav lepo.

Še enkrat, Petea, hvala za vse vzpodbudne besede. Res ni to noben "bav-bav".

Vse lepo ti želim in se javim čez pet tednov, ko bomo imeli kontrolo. Upajmo, da bo vse OK.

Lp!

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
29.10.2014 13:29:21   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Melia
Še enkrat, Petea, hvala za vse vzpodbudne besede. Res ni to noben "bav-bav".


Prosim. user posted image


(odgovor članu Melia)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: abdukcijke hlačke - izkušnje...
30.11.2014 22:21:20   
Melia
Evo, da javim kako je z nami.

V petek smo imeli kontrolo po 5 tednih res rednega nošenja in kolki so se zelo izboljšali. Sedaj ima oba kolka kota alfa 60 stopinj in kolka sta ocenjena 1A. Ker pa levi še naj ne bi bil čisto tako kot mora, nam so priporočali še nošenje opornic ponoči. In tako imamo ponovno kontrolo čez 4 tedne.

Skratka, vse je ok, vesela sem, da se je vse popravilo in res ni to neka huda stvar kot sem mislila.

Upam, da ta tema pride kateri mamici prav, ko se bo morda srečevala z opornicami.

Lep pozdrav in še enkrat hvala Petei za vse nasvete.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?