Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka Hm, ustavno sodišče si je vzelo odlog. Kdaj bo naslednja seja ne ve nihče. Na 24 kur je poročevalka izjavila, da so strogo neuradne govorice, da bo ''sodba'' zavrnjena, menda ker ni v skladu s pravili ustavnega sodišča... Glede na to da, kolikor vem, sodbam ni treba biti v skladu z pravili ustavnega sodišča, se mi zdi precej verjetno, da gre tu za napako in bi morala namesto ''sodba'' reči ''pritožba''. To sem si jaz potihem mislila takoj, ko je JJ sam objavil svoj "obisk" na Dobu...... Ustavno sodišče bi moralo pritožbo takoj zavreči.......tako kot je običajno zavrglo pritožbe "navadnih" državljanov, ki so bili obsojenih kriminalnih dejanj......torej to pomeni, da sedaj lahko vsakega kriminalca obravnava ustavano sodišče, da bodo vsi državljani enaki pred zakonom....... Obsojen, potem US obsodbo zavrne.....in je volk sit in koza cela.......in zmaga julija na volitvah, kot žrtev slovenskega pravosodnega sistema in lova na čarovnice....... V bistvu sem mislila, da se je novinarka zmotila. Ker če ni 'v skladu s pravili ustavnega sodišča (in ne ustave), potem to pomeni, da se upošteva, da še niso bila izkoriščena vsa možna pravna sredstva (v tem primeru vrhovno sodišče). Torej bi morala biti pritožba zavrnjena, s priporočilom, da naj predlagatelj uporabi ostala pravna sredstva, ki so mu na voljo. Ustavno sodišče bi sodbo, preden jo obravnava vrhovno sodišče, lahko razveljavilo, samo če lahko utemelji, da so bile obtožencem ekstremno hudo kršene pravice v samem postopku. To ponavadi pomeni, da jim npr. ni bil dovoljen zagovornik, prevajalec, ni jim bila dana beseda etc, kar pa se v tem primeru ni zgodilo. S tem se odpira možnost za nevaren in drag precendes: vplivni obtoženci, hajd na ustavno sodišče. Že sama uvrstitev te zadeve v obravnavo kaže, da so nekateri 'bolj enakopravni' kot drugi, ker kakšna Micka iz spodnjega Dupleka absolutno nima šans, da bi se njena pritožba lahko tako ekstremno hitro uvrstila v obravnavo.