patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: zlatolasek Živjo, prebrala sem nekaj odgovorov, nisem prav podrobno brala, ampak bi tudi jaz imela še kakšen predlog, mnenje...verjetno se bo usul plaz kritik na moje mišljenje Sama izhajam iz prepričanja, da starši vzgajamo otroke in da sami najbolje vemo, kaj je za njih najbolje. Seveda delamo napake, vsi, brez izjem, zato nimam pravice sodit, in to tudi ni namen mojega posta. A ne morem brez komentarja na poste, kot so "bo že ko bo sam hotel, oz vse se prej ali slej uredi". Sem namreč mnjenja, da otrok pri 3., 4., letih ne potrebuje več dude in flaške, tudi v vozičku se mu ni treba več peljati ali imeti plenice(tu so seveda vse zdravstvene izjeme izključene). Duda je za dojenčke, ki poleg sesanja materinega mleka potrebujejo še dodatno "tolažbo" in/ali imajo večji "sesalni refleks" itd, pomoje po 1.letu starosti duda ni več potrebna in je slaba razvada, ki vpliva na veliko pomembnih faktorjev razvoja (razvoj mišic ustne votline, zob, govora) in tudi izgleda (ki poslednično lahko pri hujših primerih pusti "negativne" posledice). Enako velja za flaško z mehkim cucljem, menim, da po enem letu večina otrok že lahko bolj ali manj pije samostojno iz kozarčka. Lahko bi se spuščala v psihologijo, zakaj pride do teh razvad pa to ni tema pogovora. Avtorici teme pa samo še en nasvet, starša sta vidva, ko se bosta odločila ukinit dudo in flaško jo bosta, otrok se bo sam verjetno težko odvadil razvade, če nima omejitev oz. če sta mu duda in flaška na razpolago. Dejstvo je, da se starejši otroci težje spopadajo s tem, kot pa če 10 mesečnemu dojenčku vzamemo omenjeni stvari. Pri prvem bo veliko upora in posledično več nejevolje, pri drugem pa kakšen dan, dva jok, potem pa bo mir. Če pride iz strokovnega kroga pripomba o razvadi in njenih posledicah, bi se jaz kot starš hitro vpršala, kaj delam narobe in kako to popravit, nikakor pa ne bi to zanemarjala in dala "času čas". Seveda pa smo si vsi različni in imamo različne poglede na starševstvo in vzgojo. Podpis.