Felicita
|
IZVIRNO SPOROČILO: Jerilyn No, meni je punca, ki je pred 10 leti šla preko iste agencije kot jaz in svetovalka v Londonu ravno predvčerajšnjim, ko sva govorili po skypu, rekla, da ni treba izpita delati še enkrat, da au pair dekleta (ne glede na to, v katero zvezo državo gredo delat) niso rabile drugega kot mednarodno vozniško dovoljenje. No vidiš, ta au pairka, ki jo jaz poznam, je pa morala po enem letu v MA delati na novo vozniški izpit. Družina je vztrajala (in ji ga tudi plačala), ker niso želeli, da jih okrog vozi z neveljavnim (evropskim) izpitom. Za MA je tako, da če greš vmes domov, ti to leto, ko ti je dovoljeno vozit kot obiskovalcu začne teči na novo. Ta kolegica ni šla domov, leto je poteklo in morala je naredit izpit. IZVIRNO SPOROČILO: Jerilyn Zdaj ne vem po kakšni poti si ti šla oz. kaj točno tam delaš. Niti si jaz ne bom najemala nikjer stanovanja, ker bom živela pri družini. Če si nanny (= varuška), pa ponavadi nimaš nujno namestitve pri družini, ampak au pair in nanny sta dve različni stvari, tako da jaz imam praktično stvari urejene preko agencije (oz. bom imela, če se odločim iti preko te agencije). Dvomim, da se da dokumente urejati brez agencije. Postopek za vizo itak lahko sproži samo agencija, da pa bi mi poslali spisek dokumentov in bi jaz to uredila sama, in bi zato plačala kaj manj provizije - ne bi rekla. dokumente nisem mislila kot vize, boš rabila še kej drugega - zdravniško potrdilo, potrdilo o cepljenjih, potrdilo o nekaznovanosti, verjetno tudi kakšno prevedeno spričevalo, rojstni list... to daš lahko vse sama prevesti, brez agencije. samo naj ti povejo, kaj od tega rabiš. IZVIRNO SPOROČILO: Jerilyn Saj sem že iskala tuje forume, kjer bi še au pairke te agencije delile izkušnje, a ga še nisem zasledila. Samo forum host families, ki imajo takšne in drugačne izkušnje z določenimi agencijami in puncami. Druge agencije pa žal nimajo možnosti urejanja delovne vize za Slovenijo (ravno danes dobila povratno informacijo glede tega od Greataupair in še ene nemške agencije za delo au pair v ZDA). Tako da mi, kot kaže, preostane samo tale Cultural Care, ker neki neznani agenciji ali mladi agenciji pa ne mislim zaupat ... Aja, še to. Jaz ne bom postala tamkajšnji rezident. Samo enoletno delovno vizo bom imela, po enem letu z možnostjo podaljšanja še za eno leto, in to je to. Tako da ne vem, če je zame enak postopek kot zate Felicita. Ti si se najbrž tja poročila ali šla po kakšni drugi poti, imam prav? Za au pair namreč brskam in brskam, pa nikjer nisem zasledila, da moraš tam opravljati izpit. Rezidentsvo v Ameriki je bolj kompleksno kot se zdi. zelo kompleksno in čisto različno od zvezne države do zvezne države. tako da najprej rabiš vedet, kam sploh greš, potem se pa dobro pozanimaj o pravicah, dolžnostih, ... ki ti jih prinaša 1- oz. 2-letna delovna viza. IZVIRNO SPOROČILO: Jerilyn Mimogrede, v kolikor bi to slučajno res morala (bom še enkrat vprašala svetovalko, čeprav sva zadnjič o tem že govorili), to pomeni, da moram plačati tam izpit, kar pa ni poceni (najbrž zavisi od zvezne države do države, a vseeno verjetno ni poceni)? izpit je mene stal $90 - $60 je bil najem avtomobila, ki sem ga rabila za glavno vožnjo, $30 pa stroški birokratske obdelave. V večini držav nimaš avtošol in obveznih ur vožnje, sploh če imaš prej že izpit. IZVIRNO SPOROČILO: Jerilyn Glede tega, da je bilo nekoč dosti Švedinj au pair ... ti si torej kdaj delala kot au pair? Ker ne vem, na koga konkretno se naj obrnem za takšna in drugačna vprašanja, zato ravno tukaj in drugod sprašujem, ker so recimo današnje informacije odstopajoče od včerajšnjih, jutrišnje od svetovalke bodo spet neke drugačne, in ne vem več kako in kaj. Jaz nisem bila au pair, sem se pa na svojem prvem obisku v US družila z njimi :) ena slovenka in nekaj švedinj, ena nemka, pa še več švedinj je tam v okolici delalo. IZVIRNO SPOROČILO: Jerilyn Pa hvala za link! Se bom zdaj do poznih večernih ur malo zakopala v iskanje in poslala nekaj mailov, da sploh vidim, če ima katera od teh agencij možnost ureditve vize za ZDA za slovenske državljane, ker sta me že dve agenciji zavrnili, da za Slovence žal ne morejo urediti vize. Poglej, ti začni na začetku - uredi profil na agenciji (agencijah), pusti, da te povežejo z družino. vprašaj, kaj potrebuješ od dokumentacije in lahko sama urediš (glej zgoraj). Vse ostalo, vključno z vizo, vozniškim izpitom, in vse ostalo boš urejala kasneje. najprej poišči družino (včasih je bilo tako, da jo lahko 1x zamenjaš, če nisi zadovoljna in družina ima enako možnost), potem gre šele vse ostalo. Postopkov za vizo itd pa na žalost ne moreš pospešit.
< Sporočilo je popravil Felicita -- 6.2.2014 21:55:10 >
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|