Nastija
|
Zdravo, se še jaz oglasim...jaz sem tudi mamica študentka, prvo hčerkico sem rodila pri 20. v prvem letniku faksa in v maju pričakujemo še fantka, izpite sem vse opravila...tako da študij naj te ne skrbi. Imela boš veliko več motivacije pa tudi nekaj ugodnosti ti bo pripadalo. (10 dodatnih bonov, dodatno leto študija....) Kar se finančno tiče je bil moj partner brezposelen in jaz študentka ko sva dobila tijano, torej lahko predvidevaš da so bili prihodki bolj skromni. Oblekic sem veliko dobila in prepričana sem da jih boš tudi ti, malo poglej na podarimo.si pa na kakšen forum kaj napiši, saj se najdejo dobri ljudje, ki pomagajo. Svetujem ti, da prijaviš lastno gospodinjstvo, četudi živiš pri starših in tako se bodo upoštevali samo tvoji dohodki, kar pa mislim da jih ni veliko in še delili se bodo na 2 (nate in na sončka ki ga nosiš pod srcem). Kot študentka si upravičena do državne štipendije (jaz jo prejemam 190 EUR) in ker boš na porodniški, ti prvo leto pripada 250 EUR porodniške, zraven pa prištej še otroške doklade (v mojem primeru 114 EUR). To ti v prvem letu nanese 550 EUR/mesečno in se mi zdi da staršev ne boš zelo finančno obremenila, bolj v smislu čuvanja itd. (aja pa prištej še preživnino za otročka, če on nima sredstev jo dobivaš iz preživninskega sklada). Ko bo šel malček v vrtec boš plačevala najmanj kot je mogoče 40 EUR, ker se vsi tvoji prihodki delijo na 2....zraven boš lahko tudi delala preko štud. servisa (tudi jaz tako delam), res je da ti ne teče delovna doba ampak veliko lažje dobiš službo. Če se boš malo potrudila in če boš imela s strani staršev podporo ti svetujem da že tisto leto ko si na porodniški narediš kakšen izpit, ker boš potem imela manj in boš lahko več delala. Izpite lahko delaš tudi z izrednimi študenti, ker boš imela status materinstva in lahko na predavanja hodiš popoldan, če dopoldan ne bo mogle noben počuvat malčka. To da si študentka ima tudi še eno prednost in sicer ko bo otroček v vrtcu, ga boš lahko prej pobirala in kasneje vozila, ne bo te rabil čakat od 7:30 do 4:30. Jaz mojo peljem ob 8:10 je ponavadi tam, da sem do pol devetih v službi in jo pobiram ob 15:00 ko se zbudi. Kar se mi zdi zelo velika prednost, vsaj tako imaš kaj od otročka :). Kar se pa partnerja tiče pa tako, pravico ima da izve, ker je to tudi njegov otrok...če bo odreagiral slabo se ne sekiraj, poznam dve punci, ki sta isto bili zavrnjeni s strani partnerja (bivšega) in obe imata zdaj nove partnerje, ena zdaj celo pričakuje z novim še enega otročka, prva hčerkica pa novega kliče tati....lej mlada si in ne vidim razloga da si ne bi kakšnega drugega našla. In kar se tiče skrbništva bi bilo tako bolje, ker otrok ne bi bil razdvojen med mamo in očetom in nekaj časa pri enem, nekaj pri drugem. To lahko na otroka slabo vpliva. Pomisli če si pripravljena sprejeti dejstvo, da bo otroček mogoče kdaj 1 teden v drugi državi, tebe ne bo zraven in ne veš kaj se z njim dogaja...moja soseda ima tak primer, fantek je zdaj star 4 leta in hodi k očiju v Italijo, vmes ji je bilo zelo težko, zdaj ji pa paše, da je lahko kakšen vikend frej. Dobiva tudi preživnino od partnerja in tako naprej. Razmisli kaj in kako, ampak otrok je 50% mama in 50% oče, zvedeti mora. Morda bi pa tu nadaljeval študij, če se poročita (na lj. gradu je to zastonj) dobi takoj pravico do bivanja tu in s tem tudi študiranja. Poleg tega si otrok zasluži spoznati očeta. Če rabiš še kak nasvet kar pogumno....pa čestitke tebi in tvojemu malčku. Verjemi biti mlada mamica je nekaj najboljšega kar se ti lahko zgodi, jaz ne bi zamenjala za nič na svetu, za nobeno zabavo, ko ti reče mami rada te imam je to tvoj smisel. Poleg tega tudi druge stvari dobijo smisel v življenju, npr. za kaj in za koga študiraš :). Kako daleč pa si s študijem? Že veš mogoče kaj bo, fantek ali punčka? Pa čimprej povej staršem, prvi odziv bo verjetno negativen, saj pri meni je bil v smislu lahko bi najprej doštudirala in potem imela službo in itd. pa sem vztrajala pri svojem da študija ne mislim pustiti in po 14 dneh smo se že vsi veselili. Sploh ker je bila prva vnukinja, pa še babice so dosti fit, da laufajo z njo na okoli. Zdaj jim pomeni vse, celo več kot jaz, mami pravi, ti si že odrasla, ona pa je moja mala princeska - samo prvo je bil pa šok tako da to vzemi v zakup.
|