olimia
|
Masha_M Pri nas je bilo glede ščitnice tako, da je tabletke oz. sprva smo imeli pripravljene praške začela dobivat nekje okrog 2-3 mesecev starosti. Še vedno jemlje minimalno dozo oz. trenutno je to 37,5mg na dan - spije tabletko zjutraj na tešč. Enkrat letno imamo kontrolo ščitniških hormonov, ki so bili do sedaj vedno v mejah normale. Sama ščitnica ni hudo okvarjena in deluje - preverjeno z UZ, ko je bila stara nekje 2,5 leti. Kar se ščitnice tiče, zagovarjajo tudi, da gre razvoje hitreje naprej, če ščitnica res dobro deluje in tudi s tega vidika dobiva te zdravila. Srček je bila dvakrat operirana in s tem so naredili, kolikor so mogli. to je v bistvu pri nas ''zdravo'' srce. Več kot to se ne da. Zakrpajo lahko še kakšno morebiti nastalo luknjico - to je pa tudi vse. Mala funkcionira kot bi bila popolnoma zdrava; jemlje le aspirin - tudi doživljenjsko. Kar se tiče usmerjanja - mentalni razvoj oz. zaostanek so pri nas ocenjevali v sklopu odločb za usmerjanje, ker je takrat obiskala tudi kliničnega psihologa, ki je ocenil ta zaostanek. Vsako leto je zaostanek na določenih področjih večji. Pač njen napredek je tudi večji, vendar zaostanek se pozna. Je pa tako, da so področja, kjer je zaostanek konkreten (npr. govor) in področje, kjer je zaostanek manjši - gibalni, groba motorika. Bila je hipotona, samo smo s FTH to kar uspešno poopravljali, verjetno je tudi zato tako hitro shodila. REdna šola- najbrž ne. Bomo videli. Trenutno ima še dve leti vrtca, potem se bomo pa odločali, verjetno spet s pomočjo obiska pri kliničnem psihologu. Pač mnenje strokovnjaka veliko pripomore k lažji odločitvi. S šolami si še nisem čist na jasnem, kam se jo lahko usmeri - kolikor vem, imamo dve oz. tri možnosti, za katero bo ona sposobna ob vstopu, bom videla. Raje jo dam v slabši program, kjer bo super dobra, kot pa v redno in bi se tam počutila slabo in zapostavljeno, ker ne bi dohajala. Ja odločbe o usmerjanju lahko trajajo res pol leta ali dlje; mi smo jo dobili ekspresno hitro, ker sem sama iz podobnega focha in mi ni bilo potrebno na enih 5 srečanj z njimi, da mi razložijo, zakaj in kaj je za mojega otroka primerno- smo jo imeli v dobrih 3 mesecih doma. Je pa moja hči šla v redni vrtec s še ne 11. meseci.
|