Paštetka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tiwi Novembra se mi izteče porodniška, ki je bila podaljšana za 3 mesece. V službi pravijo, da se mi zato odbije 10 dni dopusta. Ali je to res? Jaz sem seznanjena s tem, da naj bi ti pripadal celoten letni dopust, le da ga moraš vsaj 10 dni koristiti v tekočem letu, če ga ne, se ti ga 10 dni odbije, ostalo pa prenese v leto 2013. In pa da ti sorazmerni del dopusta pripada v primeru, da si zaposlen manj kot 6 mesecev, jaz pa sem zaposlena že več let, ampak nekateri delodajalci naj bi ta člen v zakonu obrnili sebi v prid in ga razlagajo, da moraš biti prisoten vsaj 6 mesecev v letu. ? Kaj je res in kaj ne? Ima katera izkušnje s tem? 1. LD je po ZDR določen v tednih in ne dnevih, da ne bo pomote. 2. Zakon določa, da v tekočem letu porabiš 2 tedna dopusta in ne 10 dni in če jih ne porabiš se ti po zakonu lahko brišejo. To pomeni, da moraš v tekočem letu porabiti 8, 10 ali 12 dni odvisno koliko delovni teden imaš. Torej nikakor 10 dni, da ne bo pomote, če ima katera 4 ali 6 delovni teden. 3. Novi LD oz. Ld za tekoče leto ti začne po zakonu teči s 1.1. In je za obdobje 12 mesecev, torej do 31.12. Februarja, tako ne moreš izkoristiti ves dopust za tekoče leto, ampak samo sorazmerni del (januar-fabruar). Pravico do celega dopusta imaš šele 31.6.2012 4. Koliko dni dopusta kdor ima mu piše na odločbi. Če si lansko leto dobila npr. 24 dni dopusta, si zračunaß zelo enostavno, da imaš 2 dni dopusta na mesec. To pomeni, da februarja lahko predvidoma (če se ni nič spremenilo) izkoristiš 4 dni novega LD. Seveda se bo tvoj dopust od prejšnjega leta povečal za ena (nov družinski član) 5. Regres je vezan na LD, če ko ti pripada cel dopust, lahko dobiš cel regres. 6. Če npr. Nekdo da odpoved marca 2013 ne more pričakovati, da bo dobil cel dopust za 2013 in ne cel regres, ampak samo sorazmerni del. ptem, ko se o zaposlil pri drugem delodajalcu, bo pa dobil razliko oz. spet sorazmerni del. 7. Z nekaterimi delodajalci se da tudi zmeniti, da stari dopust izkoristiš tudi v novem letu, tudi tista 2 tedna, oz. tudi po 31. juniju. Prav tako nekateri delodajalci na novem delovnem mestu ne prosijo stanje dopusta in regresa, ki si ga v tem letu že dobil. Ampak to so izjeme in v prid delavca in nikakor po zakonu. Vse je odvisno kakšen je delodajalec ali kakšen delavec si bil.
|