ronja
|
Za otroka je najboljše, da ima eno ime in en priimek, ki ga imajo vsi v družini, oboje kratko, da se hitro naučijo napisat in po možnosti ne tako čudno, da bi ga zato zafrkavali ali tako nenavadno, da bi morali vedno črkovat, pa da sta oba starša zelo zadovoljna z izbiro. Včasih vse to hkrati ne gre, sploh ker priimke podedujemo in ni nujno, da nam je všeč. Takrat pač naredimo kompromis. Meni se sicer tudi zdi dolgo 2 imeni in 2 priimka, ampak če je to vajin kompromis, potem pač tako je. Midva sva ravno zato hotela res samo 1 ime, ker imajo mali 2 priimka, ker pač midva nisva poročena, niti se ne nameravava zato poročat. Če bi se itak poročala, potem bi imeli vsi isti priimek in ne bi dajala jaz njegovega zraven ali kakorkoli drugače komplicirala, edino bi si mogoče oba zbrala kak 3. priimek, recimo Srečko , je tak simpatičen:). Ampak ker se noben od naju ne želi poročit, sem si iz (za naju, ne za otroke) praktičnih razlogov želela, da imajo priimke od obeh - njemu in meni bi bilo vseeno, če bi imeli samo priimek od drugega, vendar pa si ne želim v bolnici dokazovat oz. čakat, da preverijo, da sem res mama tega otroka, da naj mi zaboga povejo, kaj je z njim, če bi se kaj zgodilo, ker bi glih znorela vmes. Pa na meji če naletiš na kakega pedantnega graničarja, pa čakaš, da preveri, če lahko greš s svojimi otroki čez mejo, potem pa ladjo zamudiš (ja, smo vedno bolj na knap, to je manj verjetno, da se spremeni kot to, da nas kdo haklja;), pa vedno vsi vejo, da si mama/oče tega otroka, če priimki štimajo, se mi zdi lažje (za otroke je pa težje pisat 2 priimka, ja)... Res pa je, da imava kratka priimka (oba skup imata 11 črk, manj kot marsikateri posamezni priimek), če bi imela dolg priimek, bi verjetno še 1x premislila... Sicer nisem preveč na tradicije in bi težko dala otroku ime, ki mi res ni všeč, nekak se mi zdi, da mora bit ime obema partnerjema všeč, pa tudi to, da se otrok poimenuje po staršu mi ne potegne, ampak smo različni, tvojemu partnerju je to očitno všeč in za vaju je to važno. Če res ne bi šlo drugače, da bi bila to njegova velika želja (si sicer težko predstavljam, ker tudi on ni na tradicije mahnjen;), potem naj bo to res 2. ime, boljše kot da je prvo ime tako, da ga ne maraš... V tujini je itak normalno, da imaš 2 imeni in se 2. navadno piše samo z začetnico, recimo Luka K. Novak. Če je ime in priimek zelo pogosto, potem je to včasih tudi praktično, Bogdan A. Novak si je dal A not zato, ker mu je nekdo splel honorar (včasih je bilo to malo lažje naredit), ker je imel isto ime. Kar se priimka tiče: saj lahko otrokom vzameš stran svoj dekliški priimek, ko se poročita, pa je. Pa bo v tem primeru samo 1 priimek. Ena pot več, ampak če boš itak svoje dokumente spreminjala, potem boš še to zraven, pa je. Lahko si pa tudi ti zamenjaš priimek, čeprav se ne poročiš, če želiš, pa se potem vsi isto pišete. Lahko vsem članom nastajajoče družine izberete tudi čisto tretji priimek, ki bo vama obema všeč. Ta možnost je bila nama nekak najbolj simpatična, pa sva bila prelena oz. sva imela pred 1. preveč drugih problemov (v nosečnosti oz. z njo), da nama je bilo potem za te priimke vseeno, tako je bilo najlažje in potem je tako ostalo. P.S.: Kako boste starši otrok z dvema priimkoma reagirali, ko se bodo vaši otroci čez 20+ let odločali za otroke, pa bodo npr. izmed 4 priimkov lahko izbrali spet največ 2 za svoje potomce? Boste zelo užaljeni, če vašega priimka ne bodo več prenesli dalje? Boste zahtevali, da mora vsaj en priimek biti izbran iz vajinih priimkov, drugi pa je lahko (če že mora biti) izmed dveh priimkov otrokovega partnerja? Kaj tretjega? popolnoma vseeno mi bo, kako se bojo pisali. Razlog, da si želim zdaj pisat enako kot oni je zgoraj in itak ne pride v poštev za odrasle otroke, tako da takrat je vseeno. pimpa, zakaj bi bila 2 priimka groza, 2 imeni pa super? A ni isti šmorn? Več za pisat, uporabljša pa tako 1? Punce, potem se ja nikoli ne bom poročila! Hehe, casiopeja, kar se mene tiče, bi bil v temu cel point - da se mi ne bi bilo treba