thaiss
|
soncica takšne težave ima moj sin. Jeziček skos tišči naprej, ne samo ko govori, tudi ko se igra itd Jaz sem prosila pediatrinjo za napotnico in socer pri skoraj 4 letih. Dobila sva tako za nič logopedinjo, obravnavo sva imela enkrat mesečno, pa še to, največ kar je pri njej delal je zlagal puzle Za domov pa nam je dala liste s sličicami, in naj doma vadiva izgovorjavo. Katastrora, kako naj ga jaz po sličicah učim pravilnega govora?? predispozicija za pravilen razvoj govora je pa itak jezik. Lani junija smo imeli pri njej zadno (6to)obravnavo, da se slišimo ponovno septembra. Ob začetku šolskega leta sem klicala da bi dobila ponovni termin, vendar me niso poklicali nazaj, imajo gužvo, prednst imajo otroci ki gredo letos septembra v šolo itd itd No, potem mi je ratalo pridet do vrtčevske logopedinje, mlada, super punca. Spet sem se namatrala da ga sprejme, čeprav mi je takoj dala vedet da imajo spet prednost 6 letniki. No, ko ga je poslušala in predvsem opazovala jeziček med govorom je ugotovila da nima smisla čakat naslednje šol leto, ampak da potrebuje obravnavo takoj. Za začetek nam je dala za domov super vaje za razgibavanje jezička: pihanje balončkov, pitje po slamici, pihanje po slamici, razgibavanje jezička kot žabice...uglavnem vaje s katerimi 5 letnika lahko pritegneš k sodelovanju. Ne pa da ga 55x popravljam kako izgovori STOL Šele ko je osvojil motoriko jezička je logopedinja začela z vajami za pravilno izgovorjavo. Ampak, prej ga je naučila kakose pravilno izgovorjava npr črka S: širok nasmeh, zobje zaprti (ograja) in nato izpih Sja Počasi napreduje, še vedno jeziček moli naprej med izgovorjavo, ampak dosti dosti manj. V družbi, ga nikoli ne popravljam, doma pa ja. Sicer to ni popravljanje v smislu: nisi prav izgovorila Sja ampak: POzabil si na ograjo pa ti je jeziček zbežal. Kot pravi logopedinja to ni huda napaka, vendar je potrebno to izničit, se pravi s pravilnimi vajami jezika pomembno je da pridete to obravnave! in seveda k tapravi logopedinji če te če kaj zanima kar vprašaj
**************************************** najin sonček Matia je posijal 27.2.2007 ob 12:59 ****************************************
|