katipi
|
Moj najstarejši sin imam migrenske glavobole že od leta in pol starosti, danes je star enajst in pol, torej že deset let. To je nekaj, s čimer se je naučil živeti. Ko so se pojavili, sploh nismo vedeli, za kaj gre. Postal je bled, utrujen, imel je zaprte oči in čez nekaj časa bruhal. Kmalu po bruhanju mu je odleglo. To se je dogajalo 2x, 3x mesečno. Zelo me je skrbelo, zato sem šla z njim večkrat k pediatrinji, ki ga je pošiljala na preiskave, ki so bile vse v redu. Potem pa je moji mami "kapnilo", kaj pa če ima migrene?!?! Pri sorodnikih obeh mojih staršev so pogoste, moj oče je imel v mladosti zelo hude, pa tudi jaz sem že nekajkrat imela migreno z auro (bliskanjem), nazadnje pred nekaj leti. Sina smo potem dali na nevrološke preiskave, ki so potrdile našo domnevo. Ko začuti, da ga začenja boleti oko (pri njem se bolečina vedno začne v notranjosti levega očesa), vzame paracetamol sirup, voltaren svečko ali (sedaj, ko je starejši) pol lekadola. Če ne vzame ničesar, mu postane tako slabo zaradi nevzdržne bolečine, da bruha. Se pa ti glavoboli pojavijo ob stresu (dobrem ali slabem*), če je preveč na soncu, ko je citruse (kar je zelo redko, saj veliko vrst hrane, ki naj bi bili sprožilci migrene ( sir, oreščki, čokolada!!!), sploh ne mara. * To pomeni, da se vsako vznemirjenje lahko konča z glavobolom, npr. učenje pred testom, pred tekmovanjem, prepir, vzhičenje pred praznovanjem rojstnega dne, obiskom kina, športnim dnevom...
|