liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča To pa sploh ni res! Mi smo doma v bloku, pa se mi je mali pri 2,5 letih vozil s skirojem. Ne s stistim s tremi koleščki, ampak s tistim z dvema. Pa veš, zakaj? Ker je videl, da jih večji fanti vozijo, poskušal in mu je šlo. Pa smo ga kupili. Se rola, in pri manj kot štirih letih je vozil kolo brez pomožnih kolesc. Danes je star pet in pol, pa ima 20colsko kolo. Kar želim povedat, je, da da bo otrok VSE osvojil, če mu bo le dana možnost. Voziti kolo ni umetnost, samo otrok mora imet čas, voljo in seveda priliko, da poskusi, vadi, osvoji. Nič mu ne bo vrtec pri tem pomagal. Torej mi smo doma v bloka, pa vsak popoldne precej zunaj. Rajši zunaj, kot pa doma buljimo v risanke. Še enkrat.....zakaj imamo vrtec......? In se strinjam......otrok VSE osvoji.....eni prej, drugi pozneje, samo priložnost mora imeti in zato eni plavajo že pri dveh letih, eni pri treh že vozijo kolo brez pomožnih kolesc, eni pri 4 letih že tekoče berejo, pri dveh govorijo v lepih, slovnično pravilnih stavkih.....drugi pa mogoče kako leto ali dve pozneje katero veščino osvejijo in se po vrtu tekako s svojimi bratci in sestricami ali pa sosedi, skiroja in rolerjev nimajo, ker si jih starši ne morejo privoščiti in takim vrtec precej pomaga, da osvojijo kako veščino..... ker obstajajo tudi starši, ki niso tako motorično in intelektualno sposobni, da bi otroka naučili branja in pisanja, pravilnega sonožnega doskoka, pravilnega lovljenja žoge, rolerjev in kolesa si ne morejo privoščiti, o morju lahko samo sanjajo.....in takim otrokom pač vrtec in šola nudita poleg socialnega okolja, tudi priložnost za učenje....in zelo žalostno je, da se vzgojiteljice v vrtcih tega ne zavedate in se zgolj zgražate nad starši, kako motorično nerazvite otroke imajo......ti otroci pa so v bistvu 8 ur na dan z vami in le 4 ure na dan s starši......
|