|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nov priimek, pomoč prosim
26.4.2012 23:21:45   
katjamami
Ob poroki bi svojemu priimku dodala še moževega, pa razmišljam ali bi dala med priimkoma vezaj (sem se pozanimala na UE, da se to da). Pa me zanima, kako je v praksi, ali moraš ko kje poveš priimek vedno govoriti, da je vmes vezaj? Na prvi pogled mi je to malo odveč. A ima katera tak primer, da ima med priimkoma vezaj in kako se ta vezaj obnese v praksi? Ali je imeti vezaj čudno? Prosim za vaša mnenja!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: nov priimek, pomoč prosim
26.4.2012 23:37:05   
mateyka
vem da majo francozi in britanci dostikrat vezaje; po moje se pove, kako pa naj drugače ve kako napisat?

(odgovor članu katjamami)
Neposredna povezava do sporočila: 2
27.4.2012 6:58:48   
urška
Mislim da po slovenskem pravopisu sploh ni te moznosti. Vsaj pri imenih je tako. Pozanimaj se ne maticnem, ampak ce bos imela tako napisano, potem bos vedno morala povedat, da je vmes vezaj. Kar zna bit malce neprakticno.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
27.4.2012 7:31:16   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: urška
Mislim da po slovenskem pravopisu sploh ni te moznosti. Vsaj pri imenih je tako.

a ni bila ravnokar ena tema na imenih kjer se je omenjal vezaj kot opcija v imenu?
drugače pa, sej, men te stvari sloh niso jasne. zakaj bi omejeval nekaj res simpl in razširjenega kot je vezaj, če pa ITAK moraš tako napisat če izdaš kakršenkoli dokument tujcu s takim imenom/priimkom. potem se pač že da? user posted image isto kot v našem primeru (sicer na švedskem), ko so trdili da ne moremo dat 2 priimka tamali - I mean wth? kaj pa en španc ki dobi dete tukaj, a on pa kar ne bi smel bit npr. Jose-Angel Fernando Gonzales Chiquita? pa tukaj dajejo 3 imena, zdej bo pa 2 priimka problem? moraš prav poklicat in zatežit, pol pa se malo pomujajo..

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 4
27.4.2012 9:21:57   
urška
Sej pravim, kako je v praksi ne vem. Ne poznam nobenega z vezajem ne pri imenu ne pri priimku. Zato sem pa napisala, da kolikor mi je znano je po pravopisu tako.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
27.4.2012 9:58:55   
lily32

Mislim da po slovenskem pravopisu sploh ni te moznosti.

To ne drži. Po slovenskem pravopisu se med prvotnim in privzetim priimkom piše nestični vezaj, kar pomeni, da je presledek pred vezajem in za vezajem. Se pa v novejšem času opušča in ge le še redkokdo uporablja.

IZVIRNO SPOROČILO: katjamami
Pa me zanima, kako je v praksi, ali moraš ko kje poveš priimek vedno govoriti, da je vmes vezaj? Na prvi pogled mi je to malo odveč. A ima katera tak primer, da ima med priimkoma vezaj in kako se ta vezaj obnese v praksi? Ali je imeti vezaj čudno? Prosim za vaša mnenja!

Da, ko boš povedala svoje ime, boš za uradne okoliščine morala povedati, da je med obema priimkoma vezaj. Imam dve znanki, ki imata vezaj med priimkoma, čeprav osebno menim, da je manj komplicirano, če si brez vezaja, ker je v zadnjem času taka raba bolj običajna in ti ne bo treba ves čas ljudi opozarjat na pravilen zapis.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 6
27.4.2012 10:39:35   
ajataja
Midva sva dala hčerki pred tremi leti dva priimka pa mi je na upravni enoti rekla ,da vezaj ni dovoljen med priimkoma user posted image ,tak da ne vem a je spet od občine do občine odvisno kako ali kaj.Sicer jaz niti nisem imela namena dat vmes vezaja ,ker mi je bolj všeč brez ,ampak je kar sama opozorila na to.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 7
27.4.2012 10:51:55   
urška

IZVIRNO SPOROČILO: lily32

Mislim da po slovenskem pravopisu sploh ni te moznosti.

To ne drži. Po slovenskem pravopisu se med prvotnim in privzetim priimkom piše nestični vezaj, kar pomeni, da je presledek pred vezajem in za vezajem. Se pa v novejšem času opušča in ge le še redkokdo uporablja.

Ocitno so spreminjali od kar smo imeli mi to na faksu. Je....ti EMŠO :)

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 8
27.4.2012 11:01:00   
lily32
Ocitno so spreminjali od kar smo imeli mi to na faksu. Je....ti EMŠO :)

Niso nič spreminjali, saj je bila to včasih ustaljena praksa. Pomisli: Josip Murn - Alekasndrov, Karel Destovnik - Kajuh ...
Prej obratno; zdaj se to opušča.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 9
27.4.2012 11:15:55   
lily32
Mogoče pa res na upravnih enotah, ne glede na pravopis, ne dopuščajo več te možnosti.

katjamami, povprašaj najprej tam, da tu ne razpravljamo o možnosti, ki zakonsko mogoče niti ne obstaja. user posted image

< Sporočilo je popravil lily32 -- 27.4.2012 11:16:52 >

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 10
27.4.2012 12:12:15   
Arwenko
Ko sva se midva poročila pred 5 leti je bilo rečeno, da se vezaj ne sme več uporabljat pri dvojnih priimkih, da so to ukinili kakšno leto pred tem. Tako da če niso zdaj kaj spremenili nazaj, pol se sploh ne da.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 11
27.4.2012 18:54:06   
MioBambino
Zakaj rabiš minus med priimki? user posted image

Priimek1 - Priimek2

Meni ni praktično, ni mi všeč. Če želiš, pa lahko še vedno tako napišeš, tudi če ni uradno(če ni v dokumentih).

Neposredna povezava do sporočila: 12
27.4.2012 19:36:35   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ajataja
Midva sva dala hčerki pred tremi leti dva priimka pa mi je na upravni enoti rekla ,da vezaj ni dovoljen med priimkoma user posted image ,tak da ne vem a je spet od občine do občine odvisno kako ali kaj.Sicer jaz niti nisem imela namena dat vmes vezaja ,ker mi je bolj všeč brez ,ampak je kar sama opozorila na to.

ne more bit nekje ja in nekje ne. če je temu tako, je ena od birokratk neinformirana in s tem dela škodo. ej, da ne boste mislile da vse vejo. ena na csd nam je enkrat zatrjevala da moram prinest potrdilo od zdravnika da je moj oče priseben/normalen, čeprav tega dokumenta v praksi sploh ni in ne obstaja!
v glavnem ne vse verjet kar vam rečejo na okencu. saj niso vsevedne in če ne sledijo spremembam v svoji stroki, lahko dajo napačno informacijo.

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
27.4.2012 21:09:53   
katjamami
Na upravni enoti pravijo, da se to da. O vezaju pa razmišljam zato, ker je možev priimek lahko tudi ime oz. ga imajo nekateri za ime, pa sem mislila, da če bi bil med priimkoma vezaj, bi bilo bolj jasno označeno, da sta to priimka. Nisem pa spraševala, ali mora biti vezaj stični ali nestični. Pa saj po moje referentka niti vedela ne bi tako natančno. Me pa res zanima, kako je v praksi, koliko je sploh takih, ki imajo vezaj. ker pojasnevat se mi pa verjetno res ne bi dalo vsakič, da je vmes vezaj.

Neposredna povezava do sporočila: 14
29.4.2012 20:27:42   
aknela123
zdaj sem pa res radovedna, kakšen je ta možev priimek, če nam lahko izdaš ?

Neposredna povezava do sporočila: 15
29.4.2012 20:52:36   
malaMravljica
Oh ti vezaji ja, se je dobro prej fajn pozanimat, jaz se nisem oz mi je bilo logicno, da ce dam dva imena se bo povsod oba bralo in se v porodnisnici je vprasala ce z vezajem. Rekla sem ne, ker mi je brez pac lepse in sedaj malega vsi klicejo sam s prvim imenom, misljena sta bila pa oba. Tudi pri pediatru sam prvega rabi, ceprav je v na kartici in v knjizici napisan z obemi.

Tko da dobro nastudiraj preden reces ja. In misli na konkretne situacije v zivljenju, pri priimku je res blesavo, ce bos recimo vedno rekla Slovenc pomisljaj Gorenc

< Sporočilo je popravil malaMravljica -- 29.4.2012 20:54:51 >

(odgovor članu aknela123)
Neposredna povezava do sporočila: 16
29.4.2012 22:44:13   
katjamami
aknela1, nov priimek bi bil Marko, tako da mi je glede tega malo zoprno. Še posebno, če je ime zapisano tako, da je najprej moj priimek potem njegov (Marko) in potem moje ime. Potem bi si lahko kdo napačno razlagal, da gre za moško osebo in bi še kakšno kratico g. vtaknil spredaj. user posted image Če pa bi bil med priimkoma vezaj, sem pa mislila, da bi bilo bolj jasno nakazano, da gre za dva priimka, ostalo je pa moje ime.

malaMravljica, res je tako, da če daš dve imeni, se bere oz. kličejo le po prvem, če je pa vezaj vmes, pa najbrž bolj verjetno po obeh. Jaz tudi nisem drugače ljubliteljica vezajev, ampak v kakšnih primerih pa prav pridejo. Je pa zoprno potem v praksi pripvedovat, da je vmes vezaj. zato pa imam pomiselke.

(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
30.4.2012 10:08:57   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: katjamami
Je pa zoprno potem v praksi pripvedovat, da je vmes vezaj. zato pa imam pomiselke.

men se pa res ne zdi tako problematično ta vezaj govorit. pač, lajf je tak kot je in poročena si z Markotom user posted image jaz npr. moram pa povsod en priimek črkovat (sicer nimam vezaja), ker je vedno eno tuje, če sem v sloveniji ali pa na švedskem. samo meni je v interesu da vsaj eno prav izgovorijo, da vemo da smo poklicani user posted image so pa prijazni da npr. v praksi nas vedno pokličejo z unim ki ga znajo izgovorit in to je to; v sloveniji slovenskega in na švedskem švedskega (razen ko rabijo oba napisat in to spet ni tok pogosto, samo takrat pa dam ID card in je stvar rešena, ker izven slovenije tud mojega imena ne znajo napisat na pamet) user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 30.4.2012 10:10:19 >

Neposredna povezava do sporočila: 18
30.4.2012 10:34:06   
petea
jaz bi na tvojem mestu razmislila o možnostih, da

a) prevzameš samo možev priimek,
b) daš možev priimek za svojega; z vezajem ali brez

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
30.4.2012 21:55:12   
aknela123

hvala

petea
pod b) sem razumela, da bo dala možev priimek za svojega in se pojavi problem, ko bo najprej napisan priimek in potem ime. Npr. da je bila prej Novak Vanja bo zdaj Novak Marko Vanja. Zdaj pa vedi - ali je to Marko ali Vanja, ali je moški, ali ženska?
zanimivo user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 20
30.4.2012 21:59:33   
LuLu
A se da samo začetnico registrirati? Da si npr. Vanja M. Novak... ?

(odgovor članu aknela123)
Neposredna povezava do sporočila: 21
30.4.2012 22:04:58   
LuLu
Je pa tudi znana Marta Kos Marko in mi tudi nič čudno ni zvenelo njeno ime.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 22
30.4.2012 22:50:50   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

Je pa tudi znana Marta Kos Marko in mi tudi nič čudno ni zvenelo njeno ime.

ja sevede ne, ker veš da je Marta user posted image če bi pa napisala priimek-ime (Kos Marko Marta) pa ne bi bl ziher kaj je zdaj to, če ne bi poznala osebe; mogoče transvestit? user posted image

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?