DrejcDrejc
|
Tudi mene je skrbelo, kako je s športom, sploh v prvem timesečju. Pobarala sem dr. Pušenjaka, pa vam še tule prilepim odgovor. Po moje se je s športom dobro ukvarjati, vendar ne gre pretiravati. Poslušajte telo, saj samo pove, ko je preveč. Jaz sem potem šla na tisti 15 km pohod in moram reči, da sem se počutila rahlo omotična, sicer pa ni bilo problema. Tudi vsakdanja utrujenost pri meni močno postavlja meje gibanja - včasih sem tako brez energije, da mi res ne preostane nič drugega, kot da se zleknem na posteljo in grem kaj prebirat, spet drugič pa je energije dovolj za miganje.
---
Pozdravljeni, stara sem 29 let, sem 7 tednov (prvič) noseča in za sabo žal še nimam prvega pregleda. Imam vprašanje glede športa: brala sem, da se v prvem trimesečju odsvetujejo večje telesna aktivnosti, ker je takrat še večja možnost SS. Ali je priporočljiv 15 km pohod za zgodnjo nosečnost? Lahko gre zaradi tega kaj narobe?
Sicer sem povprečno telesno aktivna in treniram tudi borilne veščine. Vem, da se moram zdaj izogibati vsaj polovici vaj na treningih, pa vseeno me skrbi, koliko športa je sploh priporočljivo v nosečnosti? Brala sem, da je priporočljivo plavanje, nakar pa vsi odsvetujejo klorirane bazene in toplice, zaradi možnosti okužbe z glivicami in podobno... kje potem sploh lahko brezskrbno plavaš? Kakšen nasvet v zvezi s tem?
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
---
Spoštovani,
v prvem trimesečju nosečnosti je res večja verjetnost splava kot kasneje, vendar to nima nobene zveze z dejavnostmi, s katerimi se nosečnica ukvarja, temveč gre za druge razloge. Lahko torej počnete kar vas je volja, tako hoja kot tudi običajni kondicjski treningi. Odsvetoval bi le vaje z resno, kotaktno borbo. Nevarni bi bili zlasti udarci ali padci, pri katerih so možne naključne poškodbe mehkih tkiv ali kosti in sklepov. Tudi kopanje je dovoljeno. Glive niso nevarne nosečnosti, res pa je sama nosečnot že stanje, ki omogoča večjo dovzetnost za takšna vnetja. Problem pa ni v korirani vodi temveč v povečani vlažnosti.
|