ronja
|
Stari sta 3 in 4,5 let, pospravita za sabo svoje igrače, včasih data še svoje posodice in pribor v pomivalni stroj, večinoma (skoraj vedno, se pa zgodi, da pogledava skozi prst, ko pridemo iz obiska, pa sta zmatrani, recimo...) pospravita svoje obleke v zabojčka (tiste obleke, ki jih nosita, pa jih bosta jutri spet) in sami data spodnje hlačke v košaro za perilo, zjutraj pa obratno: sami vzameta obleke iz zabojčka in data pižamici v postelji. Razen za igrače se ni bilo treba nič pogajat, jima je všeč, da lahko sami. Pri pospravljanju igrač pa z Ronjo ni problemov, Lejla bi se pa skoz na njo šlepala, če bi ji pustili... Meni se zdi, da za svojo starost čisto dovolj naredita, vsaj kolikor vidim pri drugih. Igrač jaz ne pospravljam, ker - ko sem bila noseča, mi je bilo neznansko slabo, če sem se sklonila in to ne bi bilo humano do mene, da grem vsakič bruhat, ker se eni neki ne da, poleg tega bi bila potem tečna in se jima ne bi splačalo. - je to njuna reč: sami vzameta igrače, kadar hočeta in jih morata tudi sami pospravit nazaj - svoboda in odgovornost sta pri nas nekak z roko v roki. Če ti dovolim, da sama vzameš, potem ti zaupam, da sama pospraviš. - se mi zdi fajn za navajanje na približni red: ne težim vmes, ko se igrata, zaradi mene je lahko njuna soba bomba, ampak predno gremo ven ali spat, pa mora bit pospravljeno. Predno gremo jest pa odvisno: če sta sredi ene igre in se bi radi to isto šli še potem, potem pogledam skozi prste, pa tudi sicer pri tem ni treba vsega čisto pospravit, samo toliko, da se da hodit okoli - imamo malo stanovanje in bi bilo sicer dobesedno nevarno, če bi non stop vse povsod ležalo. Saj leži čez dan vse, ampak vsaj zvečer pa je lepo, ker se mi zdi fajn, da zaspimo v enem takem bolj mirnem okolju, že itak je povsod ogromno stvari...