Anonimen
|
Ja, to sta ena od teh bolj nevarnih virusov. Moja mami je dvakrat imela PAP III, obakrat so ji naredili konizacijo (upam, da je to pravi izraz), sedaj je že 5 let OK. Ti virusi pač lahko povzročijo spremembe na celicah materničnega vratu, ki lahko postanejo tudi rakaste, ni pa nujno. Zato se preventivno hodi na preglede, kjer ti odvzamejo bris in določijo kakšno je stanje celic. Ocenjuje se, mislim da, od PAP0 do PAP5. Ampak tudi če se pojavijo kakšne spremembe, še ni nujno, da jih je povzročil papiloma virus ali da gre za rak. Lahko te spremembe povzroči tudi jemanje kontr. tablet, stres, nosečnost in druge hormonske spremembe. Če slučajno pride do sprememb, potem zdravniki, tako kot je že ena napisala zgoraj, izvajajo različne ukrepe, od pogostejših pregledov, različnih zdravil do opracije. Marsikdaj se zadeva iz npr. PAP2 lahko sama od sebe povrne v normalno stanje. Ni treba nobene panike zganjat. Če se hodi na redne preglede, potem se lahko vse pozdravi, ker se z rednimi pregledi zagotovi zgodnje odkrivanje nepravilnosti. Res je, da se ta viru prenaša s spolnimi odnosi in so zato tiste ženske, ki imajo več partnerjev bolj na udaru, ampak ni pa to pravilo. Moja mami je v celem življenju bila samo z mojim očetom, pa je dvakrat imela spremenjene celice. Mogoče bi bilo dobro, da napišem še to. Moji mami se je pap v pol leta spremenil iz 0 na 3 (njen G. je vstrajal, da morajo njegove pacientke hoditi na redne preglede vsake pol leta). Če bi čakala dlje časa, vprašanje, kaj bi bilo z njo danes. Seveda je za mlade ženske povsem dovolj da hodijo na preglede na tri leta. Če pa je katera že prebolela ali je imela to bolezen v družini (po ženski liniji seveda), pa ni nič narobe, če gre na preglede vsako leto, pač plača tistih 5 jurjev, pa je vseeno bolj zihr. Sama sem tudi v rizični skupini, ker je imela moja mami dvakrat spremembe, zato bom po 30-em letu zagotovo hodila na preglede bolj pogosto.
|