sirenetta
|
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil IZVIRNO SPOROČILO: klupko ....Kaj naredit v primeru, ko se naveliča igranja z avtom in ga potem "za hec" začne metat na tla, ker tako fino ropota. Jaz osebno mu rečem, da naj tega ne dela, ker bo igračo uničil. Drugo opozorilo je, da če to ponovi, mu bo igračo odvzela. Tretjič ne govorim več, vzamem igračo in jo pospravim na nedostopno mesto. Takrat postane ihtav in se dere in bi me tepel. Včasih se pa uleže na tla in se dere v parket. Če mene tepe, ga vzamem v naročje in poskušam dosežt, da se umiri. Potem mu povem, da ni bilo lepo, kar je delal in da naj tega ne počne več. Vedno mu povem še da ga imam rada. Če je to neko kaznovanje, na grmado z mano! To kar ti delaš ni kaznovanje. To je le posledica njegovih dejanj. In čestitke za način. Kaznovanje je kadar z jezo, ihto, besom (lahko samo v očeh) izvedemo posledico. V takšnem primeru se otrok ne nauči posledice svojega dejanja ampak se nauči posledice "utrganja" njegovega starša. IZVIRNO SPOROČILO: Otika A ce v tegoti vrze igraco po tlleh, potem se ga nagradi z objemom? Jaz mislim da ne. Otrok si objema nikoli ne sme zaslužiti. Objem mora biti zastonjki dar ljubezni matere - brezpogojen. V primeru da si mora otrok objem "zaslužiti", potem bo celo življenje živel z občutkom, da ljubezni ni vreden ker jo mora "zaslužiti" (zaslužiti pa si je ne more nihče) Otrok, ki vrže igračo v togoti, jo vrže iz razburjenja in svoje nemoči. Otrokovo razburjenje pomiri in nemoč potolaži, le objem. Če objema ni se mora naučiti pomiriti sam, to pa pripelje do vsaj dveh stvari: -prvič, da najde nek ventil za sproščanje napetosti - kar pelje v komulzivno navado -drugič, da je v težavah sam in tudi ko bo odrasel in v odnosu s partnerjem, se v stiski ne bo odprl. Ne enega ne drugega pa si noben od staršev zavestno neželi za svojega otroka. To, da otroka ne objamemo, ko naredi nekaj, kar ni dovoljeno, ne pomeni, da si naše objeme zasluži oz. da jih pogojujemo! Kje pa piše, da moramo otroka stalno objemat kadarkoli, pa četudi takrat pljuva, ščipa, tolče, meče igračke po tleh, , da bo imel občutek, da je ljubljen. Mislim, da otroku izkazujemo ljubezen ne glede na to, da ga v takih situacijah ne objamemo. S tem se pa absolutno in niti najmanj ne strinjam. To, da otrok meče igrače, ne pomeni nujno, da ima občutek nemoči, lahko samo preizkuša meje, lahko ga je nekaj razjezilo, lahko meče igračke, ker mu to ugaja...V vsakem primeru lahko otroka tudi brez objemanja in ljubčkanja naučiš, da igrače ni dovoljeno metati, če je pa jezen, lahko npr. cepeta ali pa mečka blazino ipd.......
< Sporočilo je popravil sirenetta -- 6.1.2012 20:37:47 >
|