ronja
|
Elna je na splošno dražja od W6, pri nas in v tujini še bolj. W6 pri nas ni, ne, na amazonu.de sem jih našla. Na amazon.com mislim, da jih tudi ni. Jaz šivam z vsemi stroji vse, brez diskriminacije:D. Narejeni so vsi razen moje lubice (Aurore) za gospodinjsko rabo (beri: bluzice in kiklce, majčke ipd...), ampak se jih da z malo potrpljenja pripravit za kaj več;). Sem že všivavala žico v til za krila za vilo na overlock;). Katerega sem vzela? Lubi me je peljal gledat tisto rabljeno Elno tukaj, izkazalo se je, da gre za boljši model kot je bil napisan in se je on odločil namesto mene in mi jo kar na licu mesta kupil. Zaenkrat dela super (uno žico sem nanjo všivavala not), razen da so se je 2. dan že zlomila vratca za pribor, ki jih še vedno nisem dobila novih (serviser mi jih je sicer takoj obljubil, samo po 1 letu še vedno nimam) - zalepim gor s selotejpom:D. Vratca so verjetno veliko uporabljali, ko so jo kazali v trgovini in so zato šla. Malo pred tem je odnesel še mojega starega na uradni, pasje dragi servis in so ga začuda zrihtali! Tako da zdaj mam dva delujoča in oba uporabljam:). Večinoma Elči (ljubkovalno za Elno), ker je pač še v garanciji, ene stvari pa na Berči (ljubkovalno Bernina), ker jih Elči ne zna (en luškan šiv ma, je pa zagamano ga nastavit, da dela). Za malega (za vsakega otroka dobim en šivalni stroj:D, zdaj mam res že vse, kar rabim, bo treba nehat:D) sem potem dobila še Janomčka coverlocka (za pokrivni šiv), od Janome, ki je sploh super in se do sedaj še nikoli nisva sporekla. Tako da se za kak stroj mogoče splača tudi pri njih pogledat, imajo tu zastopstvo, lahko prideš sama dvignit v Kranj ali Kamnik (vedno mešam ti dve mesti), podjetje Strima (so prijazni in profesionalni, vsaj do mene so bili) in ni stroškov dostave, je pa tudi sicer precej poceni dostava po Sloveniji (sem zračunala, da se mi ne splača it iskat, bi dala več za bencin, kar je redko). Lahko si stroje tu pogledaš (sama Janomčka sicer nisem, ker sem prej preštudirala vse od a do ž, razne reviewje, itd...), me je pa resno imelo, da bi si kupila en njihov đabičarski stroj za k dediju, ker smo dosti pri njem in ker bom verjetno v prihodnosti malo več šivala in ne bom mogla vršt stran celega vikenda. Ker mi je bilo škoda 100€ preden to res zelo fejst rabim (uporabljala bi že zdaj, samo ni pa glih to nujna investicija;), ga nisem kupila in zdaj mi je soseda dala enega za poganjat na noge in sem tega dol peljala . Očeta sem najprej previdno vprašala in seveda ni rekel ne, predivdevam pa, da ni bil ravno navdušen, ampak ko smo ga pripeljali, mu je bil pa všeč, ker je bil tak, kot ga je mela njegova mama:) In mi bo zrihtal jermen, da ne bo narazen padal in potem mam za tiste male reči, ki bi jih dol delala zaenkrat čisto dovolj:). Sama ne bi nikoli kupovala šivalnega stroja v trgovini ala Hofer ali Lidl, ker je tam vse skup nametano (deli stroja niso lepo natančno skup zvijačeni, ker jih delajo za tako mali denar, da je treba vse skup samo čimprej sestavit, kako pa ni več tako važno...) in se to kar pozna - rajši imam stroj z manj šivi, z manj različnimi funkcijami, pa da tiste, ki so, delajo dobro. Meni je važno, da je raven šiv res raven, da lahko šivam tudi težje tkanine, itd... In imam rajši takega, ki ga poganajm na noge, če vse to dela kot pa enega, ki mi bo nit trgal in šiv ne bo lep, ker sem se razvadila na moji lubici;). pa recimo meni je zelo pomembno, da sama lahko nastavljam dolžino in širino šiva, nekaterim začetnikom je pa to čisto nepomembna reč, ker ne bojo nikoli delali kakih aplikacij ali česarkoli, kjer bi rabili več možnosti. Bottom line: - Bernina je še vedno zakon, nikoli me ni pustila na cedilu, tudi ko sem bile res zahtevna (hujše od ovjče kože res težko najdeš:D) - to kar se tiče šivalnih storjev - za overlock bi pa rekla samo da se izogibajte kombiniranim overlock-coverlock zadevam, ker enostavno ne delajo dobro in jih ne znajo dobro popravit - Elna je ok, ni pa to Bernina, sama pri šivalnem storju vidim razliko v moči motorja, udarni moči igle ali kako naj rečem. Vendar overlock pa dela boljše kot Berninin, samo verjetno zato, ker je tisto kombinacija, ki ni ravno fajn (to lahko tudi na tujih forumih prebereš, da ni fajn kombinacija) samo kot overlock mi je sicer Berči dobro delala, vendar če sem jo prešaltala, je hitro začela zafrkavat - W6 pri nas ni, nimam sama, ima pa odlične kritike - je malo bolj štorast za vdevat, če govorimo o overlocku - AEG je v baje ok firma, ne poznam, tudi zna bit štorast za vdevat (odvisno, koliko to rabiš, če rabiš samo za zarobit kako reč, ni problem, ker maš skoz na istem šivu nastavljeno, če pa veliko menjaš barve niti, veliko različnih šivov uporabljaš in se rada igraš, je pa smotano, če moraš prav šraufat vsakič) - raznim ala Singer, itd... v velikih trgovinah bi se pa rajši izognila - lahko pa imaš srečo tudi tam. Ali pa če ga neseš na servis, da ga lepo pošraufajo, pa da potem dela, to je tudi možnost. - stari stroji, ki še delajo, so navadno zelo dobri, ker so čisto kovinski, težki ko hudič in natančno izdelani - niso pa vsi na elektriko:D in dostikrat je zoprna menjava tačk, vbodnih plošč itd... (da je treba odšraufat z izvijačem, da zamenjaš). če ne uporabljaš dosti, ni problem, če pa je to tako kot pri meni, bi pa zgubila živce, da bi bil to moj prvi stroj, ker v enem šivanju navadno vsaj parkrat zamenjam tačko, ker imam pač različne stvari za naredit... Če bi kupovala poceni stroj, bi pa izbrala Janome. Navadnega šivalnega stroja njihovega sicer nimam, imam pa coverlocka, ki je super, sploh pa glede na ceno! Zaenkrat od vseh daleč najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Upam, da to komu pomaga:).