|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   8-letnik ima odpor do branja
20.10.2011 21:40:24   
RoZala
Moj tretješolec ima zadnji teden ogromen odpor do šole. Namreč, branje mu nikakor ne steče. Pred mesecem smo uvedli red, da se vsak dan bere vsaj 15 minut in od takrat se mu je branje zelo popravilo ampak še vedno ga je težko poslušat. Ampak zadnji teden vsak večer govori, da ga glava boli, da mu je slabo... da mu ni za v šolo. Ko sem malo vrtala vanj sem izvedela, da ga muči slovenščina oz. natančneje - branje. Hodi tudi na dopolnilni pouk in tam veliko berejo. Razložila sem mu, da je branje zeloooo pomembno, saj nam pomaga spoznavati nove stvari in da branje vedno rabimo. Potolažila sem ga, da ko mu bo branje dobro steklo, da mu ne bo treba vsak dan brat (takrat upam, da mu bo branje prešlo v kri in bo sam zagret zanj).
Danes je šel pomirjen spat, ker sem mu rekla, da bova čez dober mesec napisala pismo božičku (ja, še kar verjame vanj!) in da mu bo oči zrihtal računalnik (lap top, ki ga imamo in ne uporabljamo). Torej, neke vrste podkupovanje, ampak se mi zdi, da se včasih moram zatečt tudi k temu, da ga pomirim.
Kako ste otroku vzljubili branje oz. kakšen pristop ste imeli? Sin je zaradi tega pod stresom in ima glavobole.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
20.10.2011 22:04:20   
BellaB
Hm, js nimam otrok, ampak lahko povem, kak pristop so meli pri meni. V bistvu je slo za splet okoliscin. Jaz sem tud z muko brala. Sem pa nekega dne bla mal prevec kreativna in risala po pohistvu... tata je popenu in me za dve uri zaprl v sobo, za kazen pa sem morala brat knjige in mu na koncu povedat obnovo. Ne boste verjeli, od takrat sem vzljubila branje. Je pa res, da mora bit knjiga zanimiva. Kakega Uliksesa se nit lotla nisem :P

Cem povedat to, da poskusaj mu zrihtat literaturo, ki je zanimiva za otroke njegovih let. Da ga bo pritegnilo. Mogoce za zacetek kake slovenske pravljice, tiste so resnicno lepe. Bogve s cim jih martrajo v soli :)

(odgovor članu RoZala)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
20.10.2011 22:07:19   
mika
Hja, otroci bi radi znali vse takoj, ker 'nimajo časa' vadit oz. se učituser posted image , pol pa nastane cirkus....no vsaj naša je takšna.

Pri vsaki stvari, ki je nova in je potrebna vztrajnost jo z možem vzpoddbujava, da je treba vadit. Lani v 1. razredu je nardila cel halo pri pisanju številk. za njo je bilo vse dobro, učiteljica ji pa je seveda 'vijugasto napisane številke popravila. Uh to je bil jok in stok. Razložila sem ji, da smo vsi morali bit potrpežljivi in smo vadili. Ona je jooookala, da ne znaaaaaaaaaa, jaz pa sem ji rekla, da tega več nočem slišat, ker je brihtna in vse lahko zna. Bolj se bo razburjala, slabše ji bo šlo. Jokat je šla pod mizouser posted image . Sem jo pustila da se zjoče in je potem prišla pisat. Spodbujala sem jo tako, da sem jo hvalila, da ji gre, da samo to še popravi in bo super. No, na koncu ko je lepo pisala št., sva ji z možem čestitala in jo pohvalila, da jo je od ponosa kar zvijalouser posted image .

Isto se je ponovilo pri branju. Spomnila sem jo na kako je bilo pri pisanju številk in da bo tudi znala tekoče brati, da pa mora vadit. Seveda jo fejst hvalimo in ima voljo, tako da nima težav.

Vem, da so otroci različni in ne učinkujejo isti pristopi pri vsakem, vseeno bi se pa na tvojem mestu izognila prevelikemu poudarjanju pomembnosti branja al česarkoli, kjer bi se pojavila težava. Pomembnost poveš kasneje, ko ga pohvališ, kako lepo mu gre (čeprav mogoče ni še tako dobro). Po moje je najbolj pomembno, da mu poveš, da lepo napreduje, da ko bo drugič prebral, bo še bolje. In ko drugič prebere, mu poveš, da je super itd...bodi vesela zanj in z njim, tako ne bo imel občutka, da ne napreduje in ne bo izgubljal volje.

(odgovor članu RoZala)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
20.10.2011 22:27:05   
RoZala
Hvala obema. Ja, res ga je treba hvalit, to mu daje pogum. Ampak, če sem mu pred spanjem dala pogum, bo jutri, ko ima dopolnilni pouk, čisto na tleh. Oziroma, to bo najbrž že zjutraj. Na žalost je nagnjen k pesimizmu, zanj so še vedno na prvem mestu igrače, vmes spet igrače in potem na koncu knjige. Izgleda, kot da je 8-letnik ujet v telesu 4-letnika. Skoz bi se igral, skakal, kolesaril... noro. Odpora do šole ni imel do pred kratkim, zdaj se mu je očitno nabralo in prišlo čez glavo.


(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
20.10.2011 22:40:00   
mika
Kaj pa če se pogovoriš z učiteljico in mu 1x( za poskus) ni treba it k dopolnilemu, bosta pa zato vidva več brala. Sinu pa to tudi razložiš in sem sigurna, da bo za to. Tistih 35 min, ki njega mori, ker se počuti nesposobnega, mu očitno naredi več škode, kot koristi.

Koliko pa bereta na dan?

(odgovor članu RoZala)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 5:57:54   
CatJa
Če ima še posebno rad kakšnega risanega junaka, npr. Spidermana, Ben10a ipd. mu kupi strip, in se bo z veseljem lotil, ker ga bo zanimalo o čem teče zgodba user posted image  Ostale dolgočasne (beri šolske user posted image  ) literature se bo že pozneje lotil.

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu RoZala)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 6:33:17   
TomTaylor
Ubogi revež. Jz malo sumim, da mu je šoli kdo kaj neprimernega rekel na račun branja. Morda sošolci, mogoče celo učiteljica. Glede na to, da ima odpor predvsem do slovenščine in to zadnji teden. Ne vem.

Jz svojih otrok še nimam v šoli, zato ne morem pametovat, pa tudi sama precej rada berem. Tudi moji 5 in 2-letnici radi sežeta po knjigah. V bistvu jih že odkar znata hodit, vozim v knjižnico in ju pošljem na otroški oddelek kjer pregledujeta knjigice in potem si lahko vzameta vsaka po 3. Tukaj jima res dam čas, včasih smo tudi po 1 uro v knjižnici. Seveda pa med izbranimi knjigicami naredimo selekcijo - vzameta lahko le knjigice, kjer so velike tiskane črke in kjer je veliko narisanega in manj besedila. Takim knjigam lažje sledita (tudi 2-letnica), tavečja pa zraven že prebere kakšno črko.

Glede na to, da omenjaš, da je tvoj 8-letnik še vedno majhen 4-letni deček, bi jz poskusila z obiskom knjižnice. Za otroke je OGROMNO luštnih in zanimivih knjig, pa naj si sam izbira knjige za branje. Priporočam takšne z veliko pisanih slik in manj besedila oz. takšne, ki pritegnejo njegovo pozornost. In potem bi recimo vsak večer oz. ko imate čas za branje brali izbrano knjigo. Vem sicer, da mora vaditi branje iz šole, ker potem to naslednji dan berejo v šoli. Ampak roko na srce - takšno branje je suhoparno, brezvezno in nezanimivo. Pa še strah ga je, nelagodno mu je, ker ne zna...Čist ga razumem. Naj doma bere tisto, kar ga zanima - le tako si bo, pomojem, pridobil veselje do branja. Če te nekdo dan za dnem sili brati neko besedilo...ajoj...Nič fajn.


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 6:54:24   
ajataja
Šolsko literaturo doma vstran,pejta skupaj v eno trafiko in si naj sam izbere kak strip ali revijo pa v knjižnico ,kjer si tudi naj sam izbere knjigice ,zdaj ni važno kaj bere samo da se nauči.Poznam kar nekaj antitalentov za knjige in mogoče je to tudi tvoj sin.Mi smo že od malega hodili v knjižnico in brali doma pravljice tako da ne vem ali to kaj pomaga ali pa so vsi otroci po meni da radi berejouser posted image

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 7:17:58   
november2010
ja se strinjam, poiščita nekaj kar bo z veseljem bral...

_____________________________

www.petjenaporoki.si

FB http://www.facebook.com/porocnaglasba

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 7:34:04   
Janya
Moje so tudi v tretjem razredu in lahko rečem da pri nas je šolsko branje samo iz berila in da tam ni nič tko suhoparnega. Tega pa je zelo malo, letos so mogle iz berila brat samo 3x, vse ostalo je branje po izbiri. Pri meni ena že bere gladko in zmenjene smo da jih ona prebere pravljico za zvečer, ostali dve pa bereta pri meni vsak dan 10 min. knjigice si same izberejo v knjižnici, ki smo jo redno že od prej obiskovsli. Vem pa da imajo v knjižnici prav knjigice za začetnike branja, kjer so povedi bolj kratke, besede poznane tko da bi poskusila s takimi knjigami. Ti ga samo spodbujaj in hvali in povdari če ti gre mogoče branje slabše, blestiš pa na drugih področjih. Pri nas je šibka točka matematika. Pomoje kakšen pogovor tudi z učiteljico tudi ne bi bil napačen, da skupaj pristopita k problemu.

(odgovor članu november2010)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 7:59:28   
t5t6
Mi inamo tudi tretješolca in petošolca. Pri starejšem je šlo bistveno lažje. Mlajšemu tudi kar gre ampak on kar neki nebi, pa nima časa, pa saj ni treba... Mene se zdi 15 minut za začetek preveč. Mi imamo tako, da si knjigo izbere sam, lahko je tudi strip ali pa revija. Na glas bere kakih pet min, tako, da ga jaz popravljam, potem pa mu rečem, da naj še malo bere potiho. Tako mi je rekla tudi učiteljica, saj glasno branje otroka utrudi, zvečer pa obema berem jaz vsaj pol ure, tako, da kar se tiče besednega zaklada, pripovedovanja zgodb, razgledanosti, jima gre dobro. Jaz sem na začetku postavila pravila in odločno povedala: Prvo bomo brali, potem pa pride vse drugo.

(odgovor članu Janya)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: 8-letnik ima odpor do branja
21.10.2011 9:46:37   
RoZala
Pri nas je situacija taka: v knjižnico hodimo skupaj od 5. leta, tam si sam izbere kaj bo bral oz. kaj bom jaz brala (ko še ni znal brat). Ne vem kako je drugje ampak pri nas je v 3. razredu treba že kar fajn brat, saj morajo sami znat prebrat in razumet navodila,npr. pri matematiki (ki mu drugače ne dela težav). Poleg tega morajo sami brat domače branje.
Doma bere izključno samo knjige, ki si jih izbere v knjižnici, v postelji pred spanjem pa večinoma stripe (Miki miška - velike črke). Cicibana noče niti odpret, mislim, da ga bom odpovedala.
Nikakor se ne morem spomnit kdaj sem jaz postala knjižni molj, vem pa, da sem pri 12-ih že pisala zgodbice in prebirala knjižne zbirke in dr. romane pri 15-ih, torej sem knjižni molj že od nekdaj user posted image . Očitno ne bo po meni user posted image .
Aja, najhujše pa je (zanj), ker njegova najboljša prijatelja - sošolca ne hodita na dopolnilni pouk, ker znata dobro brat. Drugače je on največji frajer razredu (po besedah učiteljice), pri branju pa se ustavi. Najbrž ga to neizmerno muči.




(odgovor članu t5t6)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?