Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 10:21:53
|
|
|
|
3jeMi
|
tam nekje pri 2,5 letih je pokazal zanimanje kaj kje piše... začel je pa s tablico na vratih njegove sobe, kjer je napisano njegovo ime... tako, da črke svojega imena pozna, pa tudi na vsakem avtu pove, da piše oz. črkuje SLO... to seveda ni branje, HB samo spoznavanje znakov... za naučiti se brati ima še čas... sem mu pa kupila magnetno tablo s črkami (v bistvu je tak kovček s tablo, notri pa spraviš magnetne črke in številke)... in se kar igra s tem
< Sporočilo je popravil 3jeMi -- 16.7.2011 10:24:25 >
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 10:46:41
|
|
|
|
sami0804
|
Nisem učila,ker ni bilo nekega posebnega zanimanja Če ga je kaka beseda zanimala smo jo napisali,drugače pa ne...ob vstopu v šolo je napisal zgolj svoje ime in par splošnih besed(ata,mama,Sara,Teo),kljub temu pa sedaj ob koncu 1.razreda "samostojno piše in bere" (prepisano iz opisne ocene v spričevalu ) Tamala je stara 3,5 leta in še tudi ne kaže zanimanja za pisanje in branje-vse ob svojem času
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 11:00:07
|
|
|
|
Najaa
|
Tavečja okol 4. leta, zdej pri 4,5 pa ful rada piše in sama pride do mene, da bi pisali. Nič je nisem silila, je pa dobila že lani za novo leto eno ful dobro knjigo o črkah, ki je do letos samevala na polici, zdej je pa najbolj popularna knjiga.
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 11:42:02
|
|
|
|
mateyka
|
naša bo 4 in razen A-ja je črke zaenkrat ne zanimajo jaz bom počakala da pokaže interes, vmes kaj pokazala, če bo "klik" naredilo in če bo - bo, če ne - ne, in to je to.
< Sporočilo je popravil mateyka -- 16.7.2011 11:43:03 >
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 12:11:16
|
|
|
|
m_o_i
|
nas ze pri 14ih mesecih "bere" v knjiznico hodiva od tretjega meseca in ga bolj kot slike zanima tekst-vsepovsod. polozi prstek gor in ko ga vprasam, kaj pise, zacne bubu-babat
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 12:36:37
|
|
|
|
KT
|
Naša frajla ni govorila do 3. leta in nekaj mesecev, je pa pri treh letih znala napisati svoje ime, pa dedi, babi, oči, mami itd., ampak se mi zdi, da je tako zgolj kompenzirala, ker ni govorila. Tako sva bili na primer malo pred njenim 3. rojstnim dnem pri logopedinji, ki jo je spodbujala, da pove svoje ime, pa bo dobila igrače. Mala je vstala vzela listek, ki ga je našla na njeni pisalni mizi, napisala svoje ime in dala listek logopedinji - moram priznati, da sva obe ostali brez besed, ker doma nismo nikoli pisali oz jo spodbujali, da piše, je pa očitno v vrtcu skenirala črke, ko vzgojiteljici pišeta imena otrok na risbe, ki jih malčki narišejo. To seveda še ni bilo pravo branje ali pisanje, zgolj kopiranje "slike". No, danes pri 4. letih pa tudi že kaj samostojno prebere in napiše - govori pa še vedno bolj malo
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 12:37:12
|
|
|
|
Katjusa
|
naš je tud nekje pri 2-2,5 začel se zanimat za besede in za črke hodil je k meni na krila sedet in tipkat po tipkovnici (sem odprla word in mu govorila katere črke je pritiskal) zanimanje se je povečevalo potem je zečel k meni hodit s knjigo kaj je katera črka, pri 4,5 letih je poznal vse črke (je dobil v sobo plakat s črkami in se jih je sam učil....) za božič lani pa je zečel brat velike črke.... najprej črka po črka kasneje je te črke povezoval v besede, zelo zanima se tudi za številke tak da je nasplošno otrok, ki se rad uči, upam da ga ne mine oz. da bo v šoli tud tako... tamali je star 2,5 pa ga črke sploh ne zanimajo in naj tako tudi ostane.... če ga bo zanimalo mu bom itak povedala, če pa ga ne pa ima čas če ne prej v šoli se bo naučil.... jst mislim, da jih je brezveze učit če pa pokažejo zanimanje se jim pa mal pomaga...
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 16.7.2011 19:00:58
|
|
|
|
dskubin
|
Taprvega to sploh ni zanimalo do vstopa v šolo. Tule gredo v šolo leto prej in decembra, torej pri 5 letih in 1 mesecu je poznal že vse male tiskane črke. Pri še ne 6ih zelo lepo bere - in angleško in slovensko, piše pa bolj tako, črke sicer pozna, a jih še vedno oblikuje po svoje, tako, da ga moramo opozarjat. Tasrednja je leto in pol mlajša in se je vsega učila z njim, ampak njo to grooozno zanima in grooozno se trudi, da bi bila boljša od njega. Pri 4 letih in 4 mesecih bere in piše male in velike tiskane, sicer se še vedno kdaj zmoti. Prepoznava številke do 20, šteje z malo pomoči tudi do 100 - mulc tega na zna. Svoje ime se je naučila napisati, ko je bila stara 2 leti in 9 mesecev - ampak to je bilo kopiranje iz spomina, ne še pravo poznavanje črk. Tudi ona oblikuje vse skupaj po svoje, saj, čeprav je njena fina motorika zelo dobra za njeno starost, še vedno teđko oblikuje določene črke, številke. Naj povem, da mene pri 3 malih otrocih ta njena vedoželjnost kar obremenjuje, otroka ne moreš zavrnit, ko želi, da mu pomagaš pri čemu, čeprav se meni zdi, da ji to še zdaleč ne rabi.
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 17.7.2011 18:55:35
|
|
|
|
marjetica8
|
naš je pokazal zanimanje za črke pri letu in pol, ko smo dobili za darilo škatlo črk iz umetne mase. Ker smo vidli da ga zanima, smo se z njim veliko igrali s temi črkami, tako da je pred 2. rojstnim dnevom poznal vse črke, veliko jih tudi že izgovori. Pred enim tednom sva pisala na tablo piši-briši in je prebral "babi". Pol je ves navdušen skakal okrog, ma od tistga dneva vsepovsod ko ga prašam kaj piše, reče "babi" Drgač pa tudi še ne govori, razen par imen (mama, tata, babi, dedi, nono. Mam občutek da bo prej bral ku govoru. Mislim pa da ni za silit če ni zanimanja...
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 17.7.2011 22:48:54
|
|
|
|
ZmajTolovaj
|
Tavelika pri letu in pol poznala vse črke (puzzli za na tla), tamalo boli đoli in je niti pod razno ne zanima nič.
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 17.7.2011 23:17:24
|
|
|
|
luka jan
|
Moj bo oktobra star šest, kar pomeni da gre letos v 1. razred, pa ga črke ne zanimajo nič, ampak res nič. Zna napisat svoje ime, pa še to verjetno na pamet, ostalo nič. Pa se zato ne sekiram, saj bo imel še mnogo priložnosti da se nauči, poleg tega pa vem da bo enkreat obvladal vse. Ga ne priganjam, zaradi tega mu ne težim, od septembra naprej bo pa druga zgodba.
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 17.7.2011 23:27:45
|
|
|
|
betty.ford
|
bodo že v šoli poskrbeli za pravi čas. drugače pa se mi zdi, da večina otrok začne s svojim imenom - da ga prepoznajo, da se poistovetijo z zapisom. z željo po podpisu. nekateri prej nekateri malo pozneje. kakšni rajši štejejo učiteljice pa pravijo, da imajo rajši, če otrok še ne zna pisati, ko pride v šolo... da jih lahko naučijo pravilnega načina pisanja črk. svojemu sem nekje pri 2h letih kupila magnetne črke... ampak samo zato ker jih je tko fajn na hladilniku premikat,... pa potem vpraša, katera je ta črka,... pa kljub temu (ni več star 2 leti), da je že večkrat slišal za I, ji še vedno reče palčka - spretno pa prepoznava svojo inicialko že od prvih magnetnih črk.
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 18.7.2011 6:02:31
|
|
|
|
ZARA
|
IZVIRNO SPOROČILO: J.L. kdaj ste začele otroke učiti branja oz črk? toliko da jih spozna, pa nevem katere naj ji pokažem najprej. Ni bilo pretiranega zanimanja do kakega 5 ali 6 leta. Jeseni gre v drugi razred in še ne bere. Za prijavit sem, vem.
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 18.7.2011 7:36:39
|
|
|
|
november2010
|
Tam nekje okrog 4 leta je začel kazati zanimanje, prepoznati pa se jih je naučil ko mu je moja sestra kupila tisti otroški računalnik.... pa številke isto.... čeprav moram rečt, da ga zdaj pri skoraj 5-ih ne zanimajo več tolk, če ga že, ga številke... nič ne silim, je še čas.
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 26.7.2011 7:38:24
|
|
|
|
Nončika
|
septembra gre v šolo, napiše svoje ime, bratecovo ime, prekopira vse, če ji kaj napišem, silila je nisem nikoli in je niti ne bom. knjige pa beremo že cca že od 1l, seveda pripoveduje po slikah. njen sovrtčan pa že bere in piše cca od 4l naprej.
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 27.7.2011 13:13:38
|
|
|
|
Rožica I
|
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA IZVIRNO SPOROČILO: J.L. kdaj ste začele otroke učiti branja oz črk? toliko da jih spozna, pa nevem katere naj ji pokažem najprej. Ni bilo pretiranega zanimanja do kakega 5 ali 6 leta. Jeseni gre v drugi razred in še ne bere. Za prijavit sem, vem. Po moje, pa je to najbolj normalno in v skladu z otrokovim razvojem. Vem, so takšni in drugačni otroci, ampak ko je naš hotel pisat in brat, sem mu rekla, da naj počaka, da bodo to v šoli počeli, in da naj se raje igra. No, ko me je tretjič prosil, da naj ga vprašujem račune, sem ga, drugače sem mu pozornost usmerila drugam- k igri. Sedaj je že v 1. triadi in čisto dobro obvlada tako branje, pisanje, računanje.. Marsikateri otrok, ki obvlada prehitro zadeve, ki niso v skladu z njegovim razvojem, ima težave na drugih področjih- recimo motoriki, ali pa še ni pri določenih letih suh ipd.. Kakorkoli, menim, da se mora otrok najprej (znat) igrat, potem pa vse ostalo lepo po vrsti.
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 29.7.2011 10:35:12
|
|
|
|
scorpiogirl
|
S kakšnim "učenjem" jaz ne bi niti začenjala, če otrok ne pokaže želje po tem so pa ful različni otroci ... od sestrične hčerka se je pri treh letih znala podpisat, pa ful je imela željo pisat črke, besede, tko da pri štirih pozna že vse črke. Zdej ne vem, kako je z branjem, napisat sigurno zna že večino besed. Našega pri dobrih treh črke sploh ne zanimajo, ga pa ful zanimajo številke, čeprav pozna šele 5 (mu je očitno ful všeč ). Ga pa nič ne mislim učit, dokler sam ne reče ... kot so že nekatere pred mano napisale, imajo še ful časa. Sicer so pa za to učitelji v šoli, pa jih bojo tam naučili
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 29.7.2011 14:12:16
|
|
|
|
Najaa
|
Sej point je v tem, da sam pokaže zanimanje. Naša tavečja je stara 4,5 in jo črke in napisi in vse to zelo zanima in niti na kraj pameti mi ne pade, da bi ji preusmerila pozornost. Zakaj le, če jo zanima, sej je ne silim jaz? Tako da ko hodimo po ulicah, me skoz sprašuje, kaj piše in skoz bi rada pisala... v bistvu si sama vzame in začne pisat, men sam pride pokazat kaj je napisala. Se pa tudi veliiiiiko še igra tak da se ni za bat, da bi prehitro odrasla.
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 7.8.2011 9:48:29
|
|
|
|
hedviga
|
Naša dva je zdaj začelo zanimat kaj ima oči napisano na majici Kaj piše v knjigah ju preveč ne zanima... so slike bolj zabavne
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 15.8.2011 12:42:12
|
|
|
|
karin82
|
Naš od enega leta lista eno knijgo Abeceda. Sam od sebe je začel kazat na črke in sem mu pač povedala katera je na sliki in jih sedaj pri 20 mesecih že vse pozna. Nič ga pa nism silila, sam je pokazal zanimanje.
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 17.8.2011 8:08:30
|
|
|
|
nananaja
|
Naša 4-letna gospodočna ne pozna črk, niti je ne zanimajo zelo. Sicer se na otroškem računalniku včasih hoče igrati črke ali števikle, a se prej ali slej naveliča. Ne pozna niti črk svojega imena. Ampak ona že dve leti bere, bere slike, v bistvu pripoveduje smiselne zgodbe. Pravz aprav tudi stavke oblikuje še močno po svoje. In od kar bere, se večkrat dogajajo med nama dialogi: Mami, kaj tukej piše? - Jaz preberem. - Ne, ne piše to, tukaj piše - ona pove, kar si je zamislila. Zna pa primerjati znake in pred kratkim je barvala tisto sliko, kjer so v poljih številke, zraven pa legenda z barvami, pobarvala je vse pravilno, le za štirico je rekla, da je v sliki ni, ker je bila v legendi napisana zgoraj sklenjeno, v sliki pa razklenjeno :) Nikoli ni bila ocenjena, da bi bil njen razvoj v zaostanku, pa je kasno spregovorila in podobno.
|
|
|
|
RE: zanimanje za branje oz črke kkdaj? 17.8.2011 12:30:35
|
|
|
|
majch
|
Naša bejba je malo pred drugim RD občudovala embalažo čokolina in si takoj zapomnila črko o. Za hec smo ji potem pokazali še druge in jih zdaj pozna. To jo zelo zanima in rada bere (za njo so vse črte črka i, vsi krogi so o in tako naprej). Nismo je forsirali, osvojila jih je momogrede. Po moje nima smisla težit...če ne prej, se bo v 1. razredu vse nadoknadilo. Je pa najbrž frustrirajoče brat zapiske o otrocih, ki jih to zanima že v plenicah. Samo, od črk do branja je daleč. Tako da lahko naša ostane na črkah še dolgo časa, medtem, ko bo otrok pri 6 lahko prvič spoznal črke in hitro začel tudi brati. Vse je možno.
< Sporočilo je popravil majch -- 17.8.2011 12:32:42 >
|
| Stran: [1] |
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?