julijka11
|
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78 Tudi naš fantek je bil pri 1 letu podoben tvojemu. Nič ni ubogal, vse bi po svoje, če pa ni bilo po njegovo, pa dretje na polno. Sem tudi jaz razmišljala, da ga sploh ne bi več vzela s sabo npr. v trgovino, ampak to je najslabša možnost - zakaj bi bili vsi na slabšem zaradi njega? On je imel navado, da se je nekam "parkiral" - npr. na tiste avtomobilčke, ki jih imaš v šoping centrih, ali pa je gledal dvigala in tekoče stopnice ipd. in bognedaj iti naprej. Malo sva ga pustila, da je pogledal, potem je pa treba naprej, kljub joku in pogledom mimoidočih. Prav tako ne bi dal roke, ko sva bila zunaj - ob cesti, seveda, saj če smo šli tam, kjer ni bilo avtov, sem ga pustila, da je prosto šibal naokoli, pa sem vztrajala, kljub joku - če ne drugače, sem ga pa nesla ali pa dala v voziček. Ta dva primera sta samo za ilustracijo, bilo je pa takih situacij še veliko. Najino vztrajanje je obrodilo sadove, saj je danes pri 2 letih in pol še vedno zelo živahen fantek z močnim karakterjem, vendar točne ve, kakšna so pravila in greš lahko z njim kamor koli. Seveda je pa še vseeno majhen in pride dan, ko še vedno potrmari in poskusi izsiliti svoje, ampak to je normalno, je le še majhen, se pa to zgodi res malokrat (če je zaspan, slabe volje, lačen ipd.). Seveda pa to ne pomeni, da smo ga popolnoma zatrli - moja obevlja tam, kjer je to nujno (npr. roka ko se hodi ob cesti, umivanje zob ipd.), drugje pa lahko tudi on izbira - npr. ali gremo ven s kolesom ali brez, ali gremo po tej ali drugi poti, ali bo imel oblečene te ali druge hlače ipd. Popolnoma prav imaš, da moraš začeti zdaj. Eni otroci so mirne bubice pri drugih pa morajo starši vložiti več energije - vztrajaj, bodi dosledna in izplačalo se bo, boš pa seveda na momente izžeta kot cunja, vsaj jaz sem bila. Ampak se je splačalo, ker je ratal en res krasen fantek. Aja, kupovanje čevljhev - vzemi s sabo voziček, naj sedi v njemu, ti pa mu jih probaš - mu ne bo hudega, če bo malo potrmaril in pojokal. Potem ga daš pa dol iz vozička - poveš mu, da se čevlji ne mečjo naokoli in lče ne uboga ga daš v voziček. Nekateri ti bodo rekli, da ni kriv karakter oz. da je to samo izgovor za nevzgojene otroke in nesposobne sarše, vendar to ni res. So otroci z močnim karakterjem in otroci, ki so bolj vodljivi. Vendar tudi tisti, ki so vodljivi, ne "uidejo" t.i. "razvojni trmi". s tem se tudi jaz strinjam
|