|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Regres za 4 urni delovnik
27.5.2011 9:18:29   
kr ena3
V firmi delam že več kot 5 let. Imam dva otroka, 3 leta in 1,5let.
Na sociali še nimam zrihtano, da mi plačujejo prispevke. Ja vem, lena smuser posted image .
Zanima me ali mi pripada celoten regres ali neuser posted image
Dobila sem ga 450€ neto. V službi so mi rekli, da zato, ker sem bila lansko leto nA PORODNIŠKI IN IMELA MANJŠE DOHODKEuser posted image  eh črke.
Zdaj pa ne vem, po mojem bi mogla dobiti celotnega ali neuser posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Regres za 4 urni delovnik
27.5.2011 9:33:13   
pikica*
Pravica do regresa je vezana na pravico dopusta. Če ti je pripadal celoten dopust (ne glede na porodniško), ti pripada tudi celoten regres. Vsekakor pa višina regresa ni vezana na  višino tvojih dohodkov v preteklem letu. 

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 2
27.5.2011 9:36:36   
kr ena3
Dopusta imam 26 dni, potem bi verjetno morala dobiti celotnega, to znaša toliko kot je minimalna plača, če prav razumem, okoli 600€?
Kaj pa potem za nazaj, ko še nisem imela otrok?

Na firmi tupijo svoje zato bi se prej rada res pozanimala kako je stem, da bi jim potem poslala en dopis, kjer piše kako je zakonsko

(odgovor članu pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
27.5.2011 9:37:48   
kr ena3
torej višina regresa ne bi smela vplivati na višino plače? ker pri nas je ena dobola 450€, druga 460€, tretja 550€...user posted image

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 4
27.5.2011 9:51:17   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: kr ena3

torej višina regresa ne bi smela vplivati na višino plače? ker pri nas je ena dobola 450€, druga 460€, tretja 550€...user posted image

Ja, to je NETO izplačilo! Tu pa seveda SO razlike, saj je izplačilo regresa zaradi obračuna akontacije dohodnine vezano na zadnjo obračunano plačo - plačo pa dobimo vsi različno.
Torej, BRUTO bo vsem enak, NETO oz. izplačilo pa različno, ker je osnova prednodni obračun.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 5
27.5.2011 9:54:50   
enkratna
Za "popolni" odgovor bi bilo dobro vedeti, ali ustrezaš ZPIZ zakonu (glej spodaj 66. člen) - in tukaj je potem osnovna razlika v tem, ali ti delodajalec izplača regres sorazmerno glede na 4-urni delovnik in ne polni delovnik (kot navaja 66. člen).

Razlike v neto izplačilu regresa nastajajo zato, ker posamezniki pripadamo različnim dohodninskim lestvicam (pri regresu se %- torej povprečna stopnja dohodnine računa od obračunane dohodnine pri obračunu plače za pretekli mesec pred izplačilom regresa za letni dopust), posledično so razlike v odvajanju akontacije dohodnine. Zato nekdo dobi več, drugi manj pri istem bruto znesku regresa.

Izseki iz ZDR in ZDR-A (združen tekst iz zakona o delovnih razmerjih):

131. člen (regres) (1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. (2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. (3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. (4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa. (5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

64. člen (krajši delovni čas)  (1) Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene tudi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa.  (2) Za krajši delovni čas se šteje čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu.  (3) Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, ima pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon določa drugače.  (4) Delavec ima pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju v skladu s 159. členom tega zakona, pravico do regresa za letni dopust pa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, v skladu s petim odstavkom 131. člena tega zakona.  (5) Delavec ima pravico do sodelovanja pri upravljanju v skladu s posebnim zakonom.  (6) Če v pogodbi o zaposlitvi ni drugače dogovorjeno, delodajalec delavcu, ki dela krajši delovni čas, ne sme naložiti dela preko dogovorjenega delovnega časa, razen v primerih iz 144. člena tega zakona.

66. člen  (krajši delovni čas v posebnih primerih)  (1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.  (2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 6
27.5.2011 10:03:40   
Petka09

Na sociali še nimam zrihtano, da mi plačujejo prispevke. Ja vem, lena smuser posted image .
Dobila sem ga 450€ neto. V službi so mi rekli, da zato, ker sem bila lansko leto nA PORODNIŠKI IN IMELA MANJŠE DOHODKEuser posted image  eh črke.

Ah, zdej sem šla gledat tvoj prvi post...

Mislim, da so ti samo bolj nerodno razložili! Koliko pa imaš bruto?? Spodaj si napisala še prejete zneske regresov ostalih sodelavcev in potemtakem smatram, da si dobila enako kot oni. Vendar, ker si bila ti na porodniški, ti dejansko kot osnovo za obračun regresa niso mogli jemati plačo preteklega meseca, ampak so vzeli za osnovo akontacijo dohodnine po povprečni stopnji 16%.
Medtem, ko imajo zaposleni, ki imajo npr. višjo plačo od tebe, povprečno stopnjo tudi višjo in posledično dobijo manjše neto izplačilo regresa.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 7
27.5.2011 10:23:38   
enea
jaz tudi delam 4 ure, 4 pa imam zrihtano na csd, uveljavljam do 6 leta drugega otroka,. regresa sem dobila ravno toliko kot sodelavka, ki dela polni, 8-urni delavnik,... dopusta imam 30 dni, 1 dan=4 ure

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 8
27.5.2011 11:26:22   
kr ena3
IZVIRNO SPOROČILO: Petka09

Ah, zdej sem šla gledat tvoj prvi post...

Mislim, da so ti samo bolj nerodno razložili! Koliko pa imaš bruto?? Spodaj si napisala še prejete zneske regresov ostalih sodelavcev in potemtakem smatram, da si dobila enako kot oni. Vendar, ker si bila ti na porodniški, ti dejansko kot osnovo za obračun regresa niso mogli jemati plačo preteklega meseca, ampak so vzeli za osnovo akontacijo dohodnine po povprečni stopnji 16%.
Medtem, ko imajo zaposleni, ki imajo npr. višjo plačo od tebe, povprečno stopnjo tudi višjo in posledično dobijo manjše neto izplačilo regresa.

točen bruto ne vem na pamet, bom pogledala, ko pridem domov.
na porodniški sem pa bila do januarja. če ima to kaj veze.
Ampak a ni tako, da če imaš dva otroka manja od 6 let , da ti pripada celoten regres?

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 9
27.5.2011 12:41:59   
Petka09
Ampak a ni tako, da če imaš dva otroka manja od 6 let , da ti pripada celoten regres?

Pravica delavca do izplačila regresa je vezana na pravico do izrabe letnega dopusta in nima veze s tem koliko otrok imaš! Če dobiš celoten dopust, potem celoten regres. Če dobiš sorazmerni del dopusta (recimo novozaposleni sredi leta), potem dobiš tudi sorazmerni del regresa za tisto leto.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 10
28.5.2011 9:34:48   
kr ena3
Zdej mi je pa še manj jasno, jest sm dobila cca 560 bruto, sodelavka neki čez 800, druga sodelovka pa neki čez 600 brutouser posted image  Pa vse imamo 5 urni delovnik.
Kako ima potem lahko vsaka drugačen bruto regresa, če imamo pa enak bruto plače?

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 11
28.5.2011 9:36:26   
kr ena3
V pogodbi mi pa piše, da dobim regresa sorazmerno na ure za katere sem zaposlena.
ok, to mi je jasno, da potem ne dobim celega. Ni mi pa jasno zakaj imamo potem vse drugače????

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 12
28.5.2011 9:39:43   
Taddy78
Ko sem še sama bila zaposlena za 4 ure, sem jaz dobila 650evrov regresa (neto), tiste, ki so pa bile zaposlene za 6-8 ur, pa 560evrov (neto)...v bistvu je bilo takrat na firmi tako, da večja je bila plača, manjši je bil regres. Zakaj tako, nimam pojma.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 13
28.5.2011 11:49:24   
Petka09

Zdej mi je pa še manj jasno, jest sm dobila cca 560 bruto, sodelavka neki čez 800, druga sodelovka pa neki čez 600 brutouser posted image  Pa vse imamo 5 urni delovnik.
Kako ima potem lahko vsaka drugačen bruto regresa, če imamo pa enak bruto plače?

Četudi imate v osnovi enak bruto plače, lahko pride do razlik v BRUTO zneskih regresa iz razlogov:
- imate pogodbe za določen čas s prekinitvamo in se vam ti datumi v letu različno prekrivajo,
- imate odobreno različno število dopusta na letni ravni.

Skratka, različen bruto med sodelavci je lahko zaradi različno nastavljenih pogodb oz. pogodb a prekinitvami znotraj enega leta.

Če pa imate vse odobreno približno enako št. dopusta na leto,potem bi tudi bruto regresa morale imeti enak.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 14
28.5.2011 11:57:07   
Petka09

IZVIRNO SPOROČILO: Taddy78

Ko sem še sama bila zaposlena za 4 ure, sem jaz dobila 650evrov regresa (neto), tiste, ki so pa bile zaposlene za 6-8 ur, pa 560evrov (neto)...v bistvu je bilo takrat na firmi tako, da večja je bila plača, manjši je bil regres. Zakaj tako, nimam pojma.

Sem že nekje zgoraj napisala, da je neto znesek regresa različen med sodelavci zaradi različne akontacije dohodnine, ki jo ima zaposleni. Višjo ko ima bruto plačo v osnovi, več dohodnine se odtegne in ker je obračun regresa vezan na pretekli obračun plače, potem dobi tisti manj regresa kot nekdo, ki ima v osnovi nižjo plačo in gre tudi manj akontacije dohodnine - zato temu ostane več neto zneska regresa. Ker je zaradi nižje plače v nižjem dohodninskem razredu.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
28.5.2011 12:19:41   
kr ena3

Četudi imate v osnovi enak bruto plače, lahko pride do razlik v BRUTO zneskih regresa iz razlogov:
- imate pogodbe za določen čas s prekinitvamo in se vam ti datumi v letu različno prekrivajo,
- imate odobreno različno število dopusta na letni ravni.

Skratka, različen bruto med sodelavci je lahko zaradi različno nastavljenih pogodb oz. pogodb a prekinitvami znotraj enega leta.

Če pa imate vse odobreno približno enako št. dopusta na leto,potem bi tudi bruto regresa morale imeti enak.

Jaz imam dopusta 26 dni, sodelovka ena 24, druga pa mislim, da 26. Se pravi bi morale imeti približno enak bruto ampak ga nimamo oz. so velike razlike.
vse pa smo zaposlene v firmi več kot tri leta.
čedalje manj mi je jasno vse toleuser posted image

A potem tudi če imaš otroke in koristiš ta starševski dopust ti ne pripada celoten regres, ker imaš pogodbo že od prej za 5 urni delovnik ?

< Sporočilo je popravil kr ena3 -- 28.5.2011 12:21:34 >

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 16
28.5.2011 13:08:53   
Antilopa

Jaz imam dopusta 26 dni, sodelovka ena 24, druga pa mislim, da 26. Se pravi bi morale imeti približno enak bruto ampak ga nimamo oz. so velike razlike.
vse pa smo zaposlene v firmi več kot tri leta.
čedalje manj mi je jasno vse toleuser posted image

A potem tudi če imaš otroke in koristiš ta starševski dopust ti ne pripada celoten regres, ker imaš pogodbo že od prej za 5 urni delovnik ?

Število dni odobrenega dopusta nima veze z višino regresa user posted image   Od tvojih sodelavk se lahko razlikuje edino od določenih kriterijev, ki ti lahko prinesejo dodatne dneve (št. let delovne dobe, št. otrok do 15 dni,...).
Če koristiš pravico do skrajšanega delovnega časa, ti ravno tako pripada cel dopust (le da se ti 4 ure štejejo za 1 dan), posledično pa tudi cel regres.

Če si v podjetju zaposlena že 5 let in čeprav si bila lansko leto na porodniški, bi morala letos dobiti cel regres, ne glede na višino tvoje plače v lanskem letu.. od kje jim ta logika, nimam pojma.
Minimalni regres je določen z zakonom in je letos 748,10 € bruto (v višini minimalne plače). Je pa možno, da imajo v podjetju interni pravilnik glede določanja višine regresa, vendar ga manj kot minimalnega ne bi smela dobiti.

< Sporočilo je popravil Antilopa -- 28.5.2011 13:09:57 >

Kadar se ti otrok nasmehne, mu zmeraj vrni nasmeh.
Če se ne zmeniš zanj, uničiš njegovo prepričanje, da je svet dober.

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 17
28.5.2011 13:19:46   
kr ena3
Se pravi so mi res narobe obračunali in se lahko pritožim?

(odgovor članu Antilopa)
Neposredna povezava do sporočila: 18
28.5.2011 13:22:02   
Petka09
Še enkrat poudarjam, regres JE vezan izključno na dopust. Ne mislim s tem na št. dni dopusta, ker to je različno glede na leta v firmi, št. otrok, izobrazbo.. To se v dnevih razlikuje od delavca do delavca. Pomembno pri tem je, če pač nekomu pripada celoten dopust, potem mu pripada tudi celoten regres. Bruto bi moral biti za vse enak, RAZEN za tiste:
- ki so v podjetje prišli sredi leta in so tudi odločbo za dopust dobili v sorazmernem delu.

Torej, če ste vse sodelavke dobile odločbo za dopust v celoti (ste torej zaposlene brez vmesnih prekinitev letos in tudi nima veze kako in če je bila katera na porodniški), potem bi morale dobiti enak BRUTO regresa. Neto pa seveda malce različen.

Če torej praviš, da imate že razliko v BRUTO zneskih, je najbolje, da greš do vašega računovodstva/kadrovske in vprašaš zakaj tako.

(odgovor članu Antilopa)
Neposredna povezava do sporočila: 19
28.5.2011 13:25:13   
kr ena3
ja sej fora je , ker ti tam sploh ne znajo razložit, je omenjala porodniško....kao da zato.
Bom jim rekla, da mi naj pisno napišejo zakaj tako pa da vidmo.
Hvala vseem.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 20
28.5.2011 13:25:44   
Petka09
Regres za javni sektor znaša za leto 2011 692 eur bruto, za zasebni sektor najmanj 748,10 eur bruto.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 21
28.5.2011 13:27:21   
Petka09

ja sej fora je , ker ti tam sploh ne znajo razložit, je omenjala porodniško....kao da zato.
Bom jim rekla, da mi naj pisno napišejo zakaj tako pa da vidmo.
Hvala vseem.

Ti jim kar povej, da porodniška nima veze s tem. Saj četudi si na porodniški, ti pripada celoten dopust (in regres).. Dopust se koristi po navadi po dogovoru. Veliko mamic ga koristi takoj po pretečeni porodniški, da so še malce dlje doma.  

(odgovor članu kr ena3)
Neposredna povezava do sporočila: 22
28.5.2011 13:30:15   
enea

Regres za javni sektor znaša za leto 2011 692 eur bruto, za zasebni sektor najmanj 748,10 eur bruto.

ja in lani je bil ravno toliko (govorim za javni sektor) in ven smo dobili neto cca 581, vsi enako, ni bilo odstopanj glede na plačo ali št. dni dopustauser posted image

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?