|
RE: Oh, to (ne)zaposlovanje! 30.5.2011 10:25:23
|
|
|
|
Češnca
|
IZVIRNO SPOROČILO: blaža Punce ne obupat . Meni je po skoraj 7ih letih brezposelnosti ( da ne bo pomote, ves čas sem delala, le službe nisem imela), no v glavnem po skoraj 7ih letih truda, mi je pa končno ratalo, da so me vzeli. Po poklicu sem ekonomski tehnik, delala sem pa na tem, da me vzamejo za slaščičarko, ker sem si tega od nekdaj želela in sem se matrala 12 let z mojimi tortami,.. in končno so me opazli in me zaposlili. Res, da je blo včasih težko, je bil dan, ko sem bla slabe volje, malo depresivna, ampak že naslednji dan, sem prišla k sebi, in šla dalje,.. ne obupat. Čestitam!!! IZVIRNO SPOROČILO: pikica* IZVIRNO SPOROČILO: Češnca IZVIRNO SPOROČILO: pikica* Verjamem, da ni lahko. Mi trenutno iščemo nekoga za področje komerciale, vendar žal pridejo v upoštev samo iz LJ in bližnje okolice - pač stroški. Bi ti pa svetovala, da vsako prošnjo res prilagodiš podjetju, v katerega prošnjo pošiljaš. Preveč je namreč površno napisanih prošenj, poleg tega pa se na razpisano mesto javljajo ljudje, ki nimajo ne ustrezne izobrazbe, ne ustreznih izkušenj (pri čemer izkušnje postavljamo pred izobrazbo). Poskusi tudi s pošiljanjem prošenj na podjetja, ki se ti zdijo zanimiva, vendar nimajo aktualnih razpisov. Včasih imaš lahko srečo. No in tule bi se človek kar zjokal!!!! In KJE pa KDAJ naj potem človek PRODOBI te IZKUŠNJE?!?!?!?!?!?! Res bi rada vedela. Poleg tega so pa na 1. mestu še poznanstva... Pa smo tam, kjer smo. Hvala lepa. Kar se poznanstev tiče - za javno upravo to verjetno res velja - za gospodarstvo pa ne. Kdo pa bi bil tak bedak, da bi zaposlil nekoga samo zato, ker ga pozna? Vsak človek stane in vsak podjetnik, ki zna seštet 1+1 ve, da potrebuje človeka, ki bo v podjetje prinesel več kot pa ga ta stane. Torej poznanstva tukaj ne štejejo veliko. Izkušnje - verjamem, da je težko dobiti službo brez izkušenj. Ampak v podjetju kot je naše (16 zaposlenih) si težko privoščimo človeka brez izkušenj, ker bi zanj porabili preveč časa za uvajanje. Potrebujemo človeka, ki bo prišel in v relativno kratkem času začel samostojno delat. Bi pa vsekakor poklicala na razgovor tudi koga, ki bi recimo napisal, da v praksi sicer izkušenj še nima, bi pa s svojo prošnjo znal "prodati" samega sebe. Nekoga, ki bi mi dal vedet, da se tudi samoiniciativno izobražuje na področju dela, za katerega iščemo novega sodelavca in bi njegova prošnja izstopala od ostalih. Žal pa je večina prošenj čisti štanc - isti tekst se pošilja v veliko ali malo podjetje, po možnosti ljudje niti ne pogledajo s čim se podjetje ukvarja itd. Če prošnja ne pritegne z ničemer, človeka seveda ne pokličeš na razgovor. Idealno bi bilo, če bi lahko vsakega, ki pošlje prošnjo, poklical na razgovor, ampak bi bilo tega čisto preveč. 1. Nekaj izkušenj sicer imam, ampak očitno veliko premalo. In ja, žal, v mojem primeru imajo prednost poznanstva!!! Vem, ni dvoma! 2. Tudi moj mož dela v majhnem podjetju in na začetku ni imel nobenih izkušenj s komercialo (zelo dobro pa pozna tisto, kar prodaja - izobrazba), pa so ga vzeli. In jim ni žal, rezultate je zelo hitro pokazal. Tudi prijateljica je v začetku letošnjega leta začela delati na del. mestu, za katerega nima nikakršnih izkušenj. V majhnem podjetju. Preko zvez. In sem ful vesela zanjo! 3. Na precej razgovorih sem bila, žal pa v zadnjem času niti na prošnje ne odgovarjajo. In tudi na samem razgovoru + testiranju se mi je že zgodilo, da je vmes z zamudo prišel nekdo, pozdravil z "živjo, se dolgo nisva videla" (v tem kontekstu pač) in ta oseba je tudi dobila službo. Sama sem točno v tem primeru popolnoma ustrezala razpisnim pogojem. Poznanstva!!! 4. Jasno mi je, da ne bodo vsakega vabili na razgovor. V tem sploh ne vidim problema. Odgovorili bi pa lahko! No, ja, lahko... IZVIRNO SPOROČILO: sazi Se kar strinjam s pikico*. Drugače pa, kar se izkušenj tiče - v manjših podjetjih res težje dobiš delo kot začetnik, večja podjetja pa pogosto sploh nimajo razpisov v javnih medijih, ampak imajo razpise objavljene na svojih spletnih straneh. Mogoče niti razpisa ne, mapak kar splošni obrazec v stilu "Želite delati za nas? Izpolnite obrazec..." Tako sem 1. službo dobila jaz - sicer za ultra mizerno plačo - takrat minimalno - precej nižjo od zdajšnje minimalne, za 7. st. izobrazbe. Ampak začetek je bil... Poznanstva pa ne pomagajo kaj dosti. Tudi to sem že poskusila! Rada bi delala! Vse prepogosto pa dobim odgovor, da imam previsoko izobrazbo.
|