bena
|
Nikjer ne piše, da mora biti fantek v modri, punčka pa v roza barvi. Pa kljub temu, ali si sploh lahko predstavljate, da svojega fanttka, tiste, ki ga imate, oblečete v roza pajac. Jaz si ne morem. Zato kupujem oblačila v bež in rumeni barvi, pa tudi nekaj modrih imam, ki so mi pač bila všeč, saj se mi punčke v modrem zdijo o.k., fantki v roza pa, ne vem kaj naj rečem. Sem pa nedolgo nazaj na enem od nemško govorečih TV programov gledala eno oddajo, ravno v zvezi s tem. Opravljali so poskus, kako barve oblek, ki jih nosijo dojenčki, vplivajo na druge ljudi, in sicer glede otrokovega spola. Tako so fantke, oblečene v roza barve, posadili v naročje neki povsem drugi mami ali očetu, ki tega otroka seveda še ni nikoli videla, in ta je fantku, ki je v tujem naročju seveda bil nemiren, ponujala igračke, s katerimi se običajno igrajo punčke. Povsem enako je bilo pri punčkah, oblečenih v bolj fantovska oblačila. Tem so ponujali letala, avtomobilčke in druge igračke, s katerimi se običajno igrajo fantki. Na podlagi teh poskusov so prišli do zaključka, da je predvsem od barve oblačil dojenčkov odvisno, ali jih ljudje, ki jih ne poznajo, ob prvem srečanju dojemajo kot fantke ali pa kot punčke.
|