zvoncki
|
DOma imam tri otroke, stare 5, 2 in 1 leto. In trenutno imam velike probleme z petletnikom. Večje težave se pojavljajo kake 3 ali 4 mesece. Ne bom trdila, da je bil do sedaj neki super ubogljiv otrok, ampak se je z njim kar dalo pomenit in tudi kaj zmenit. Zadnje čase pa je katastrofa - ne uboga, ne posluša, zelo grdo se obnaša do svojega bratca, ki ima 2 leti,... Od vedno ima zelo veliko energije, je zelo živahen. Problem je sedaj postal, ker ne uboga, da je groza z vsemi tremi že odhod od doma. Ne posluša, da bi skupaj odšli do vrat, ampak pobegne in seveda hoče biti povsod prvi. Ni mi treba posebej povdarjati, da je dvoletnik isti. In seveda je vedno eden užaljen,ker oba pač ne moreta biti prva. Ko ju odpnem iz sedeža avtomobila oba dejansko pobegneta, pa ni važno, ali je zraven cesta, voda ali karkoli. Poskusila sem s tem, da sem najprej vzela ven najmlajšo, nato še njiju, ampak res se ne morem pretrgati in leteti za obema, ki gresta kot nalašč vsak v svojo smer. Nobena beseda ne zaleže, na moje klice se enostavno požvižga, dokler on ne naredi tistega, kar se je pač namenil. Seveda sledi kazen - odvzem raznih bonitet (ne gremo na igrala, ni risank, pravljic, ni obisk željenih oseb,...), kazensko sedenje, ... Bojim se, da se mi bo enkrat odpelo, in jih bo dobil po riti. Pogovorila sem se z njegovo vzgojiteljico - v vrtcu ni opazila kakšne posebne spremembe v obnašanju, je dokaj vodljiv in neproblematičen. Seveda ga je treba včasih tudi mal zaustaviti, ampak nič posebnega, da bi kaj posebno izstopal. Razmišljala sem, kaj se je mogoče v tem času, ko opažam poslabšanje vedenja, spremenilo. Ampak res ne morem reči, da je kaj posebno drugačnega. Že prej je imel neko "normalno" vzgojo - vedel je, kaj se v glavnem sme in kaj ne. In se tega tudi dokaj pridno držal. Trenutno pa je vsak dan slabše. Ve, da je tudi mlajši sin kaznovan, če ne uboga, tako da glede tega ne morem reči, da bi se lahko počutil, da zanj velja kaj drugače. Problem je, ker ga različne kazni niti ne ganejo preveč. In tudi pohvale, ko neko stvar dobro naredi, ne. Ne vem, trenutno sem obupana. Kje sem naredila narobe, kje sem sfalila pri vzgoji? Kaj še lahko naredim, da bo bolj ubogal? Trudim se, da mu posvetim tudi individualno, kolikor je ob treh otrocih pač trenutno možno (smo ves čas sami). Ne vem, kaj naj naredim.
|