|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
15.3.2011 22:59:48   
TamaraJ
Pozdravljene mamice,

Nimam časa, da bi preiskala forum ali je bilo v tem smislu že kaj napisanega.
Imam 6 mesečnega dojenčka. Do sedaj se mi je trikrat zgodilo (v zadnjih dveh mesecih), da je preden je zajokal skoraj izgubil zavest. Enkrat ga je ustrašil bratranček, ko je skoraj nanj padel, drugič mu je blago vrgel flumaster v glavo (mali še nima dve leti) in se našemu tudi poznalo ni; bolj se je ustrašil, danes pa se je prevrnil iz trebuščka na hrbet, na tepihu (vem, da se ni mogel udariti) in se je mogoče ustrašil. Toliko časa je nabiral, da ko je malo zadihal, tudi jokati ni mogel. Bil je čist mehak in ko je po več kot pol minute zadihal, tudi rdeč v obraz in okoli ustnic in nosu modrikast. Zdelo se mi je, da je za trenutek tudi izgubil zavest, saj je izgledal, kot bi ga zbudila iz globokega spanca. Prvič in drugič, ko se je to zgodilo, je trajalo manj časa in je, ko je zadihal tudi jokal.
Zanima me, kakšne izkušnje imate s tem in kaj storiti, če traja predolgo. Kako pogosto se to dogaja? Pri starejšemu (7 let) se mi je tudi to zgodilo nekajkrat, ampak se ne spomnim več dobro, kako dolgo je trajalo (mislim, da je bilo manj časa vmes med ''šokom'' in dihom).
Itak, da sem bila tudi jaz malo v šoku, saj ne veš, kaj bi storil, če bi izgubil zavest, nebi zadihal...
Hvala za kakršnokoli izkušnjo ali nasvet.


_____________________________

Amor Omnia Vincit

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
15.3.2011 23:08:41   
juhica
Naš ta drugi je bil tak, je še kar tak včasih, ampak je veliko bolje. Pri devetih mesecih je za brezveze (mislil je da ga bom podojila, pa sem samo zraven se ulegla in potem vstala), hotel zajokati, ni prišel do sape in padel v nezavest. Pa še parkrat skoraj, ko se je udaril in kar ni mogel zadihati. Enkrat je pomagalo, da sem z njim skočila na mrzlo na balkon, je bil takoj ok.

Jst sem ga največkrat takoj stisnila, mu rekla dihaj dihaj in mu pihala v usta (to sem nekje na forumih pobrala), sem bila pa vedno pozorna nanj ravno zaradi tega. No potem je našel še boljšo varianto, za vsak jok se je še zbruhal zraven (tudi to je sedaj nehal početi) - je bil pa baje moj oče isti, ampak njegovi starši so ga polivali z vodo pa ne vem kaj - meni se to zdi predrastično...

Sem pa v vrtcu spoznala takega otročka, tako da sem vedela za to in me ni preveč šokiral, ko je to prvič naredil...

(odgovor članu TamaraJ)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
15.3.2011 23:30:00   
natasarobi
Pri nas se to ne dogaja, vendar sem bila na tečaju za oživljanje otrok in dojenčkov, kjer so nam omenili, da otrok lahko izgubi zavest, če česa ne dobi, se ustraši in podobno. Šlo naj bi za afektivni napad.

Otrok/človek sam zadiha v kratkem roku - baje so tako naštimani. Kot v pomoč mu pa lahko pihneš v obraz ali pa ga malo poškropiš z vodo. Na tečaju so nam svetovali, da takšnega otroka vseeno peljemo k zdravniku (preventivno) ali vsaj pokličemo pediatra.

Jaz sem baje tudi kot otrok padala skupaj, če nisem dobila kar sem hotela - trma skratka. So me pa nesli kar pod tuš in od takrat nisem več trmala. Kao - jaz nič ne vem o tem.


(odgovor članu juhica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
16.3.2011 7:44:25   
juhica
No to so mojega očeta nesli pod tuš in to pod mrzlo vodo, češ da se bo nehu trmati, sam meni je to prekruto, se miz zdi, da je to potem še večji šok zanjga...  

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
16.3.2011 7:52:58   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu juhica)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
16.3.2011 11:06:12   
K_a_t_i
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

tup - dolga tisina - dreeeeetjeeeeee!!!

Sem mislila, da je to pri vseh user posted image
No, pri naših dveh definitivno je. Tako joče, ko je najbolj užaljen.


_____________________________

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
16.3.2011 11:09:47   
SaaS
Ko sem bila jaz mala, se mi je to dogajalo.

Ko sem se česa vstrašila, me je presenetilo, ali ko sem iz trme hudo zajokala, sem zadržala dih in tudi izgubila zavest. Mama me je tako kot so že povedale, z vodo poškropila po obrazu, da sem prišla k sebi in spet dihala.

Začelo se je pri kakih 9, 10 mesecih in trajalo kar nekaj let, tja do 6 leta. (Nočem te strašiti, mogoče se ponavadi prej konča..) Ne vem pa kako pogosto je to bilo. Je bila mama z mano pri zdravnikih, rekli so da naj bi to otrok prerasel, kar je bilo res potem. Mislim, da so ji to z vodo tam predlagali (ne tuš in ne vem kake drastične, ampak osvežitev po obrazu..).

Če pa zadiha potem sam in ne izgubi zavesti, pa mislim, da so "terapije" z vodo malo preveč... To so delali tudi moji otroci (jok, zadrževanje sape, tišina, redeč obraz, in potem vdih in naprej jok).  
Ko je zdaj kateri od mojih sinov lovil sapo ob joku sem se kar prestrašila, da ne bi bilo kaj takega, a k sreči do izgube zavesti ni prišlo. Se pa spomnim, da je moja mama kar trda ratala, ko je moj sin začel loviti sapo in se je ustaršila, še bolj kot jaz...

Upam, da pri vas ne bo tako. Če pa slučajno, pa povej zdravnici, vsaj kakšen nasvet ti lahko da, če drugega ne.

< Sporočilo je popravil SaaS -- 16.3.2011 11:17:10 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
16.3.2011 12:41:11   
Pinga
Oj !

Tudi naš je to delal že od malega,  ko se mu je kaj zgodilo ali ni bilo kaj po njegovem. Težko opisat kdor ne pozna kako to zgleda. V bistvu v tistem hipu ko naj bi zajokal, odpre usta, zgleda kot da lovi sapo, v obraz postane bel, ustnice modre, potem traja dooooooooooolgih par sekund preden zajoka.

Prvih parkrat je groza, potem se navadiš. Mi je pa to naredil enkrat ravno ko sva bila v bolnici in je bila vizita. Je zdravnica takoj rekla da izsiljuje, naj ga kar pustim. Ampak nimama srca ga kar tako v tistem trenutno pustit. Vzamem ga v naročje in mu pihnem v obraz.
Sva bila pa tudi preventivno na EEG in je bilo vse ok.

Je pa sedaj ko bo star že skoraj 5 let tega bistveno manj.

Je pa tudi moja mama skoraj skup padla ko je prvič to vidla in potem jo je bilo stalno ko ga je čuvala strah pa mu je rajši v vsem usregla user posted image .

Sem pa tudi v vrtcu na to opozorila.

Lp

(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
16.3.2011 21:02:48   
čmrgelj
Pri nas se je to pojavlo malce kasnej pri kakih 2,5 letih no sedaj bomo štiri pa še včasih tako zatrmari, no ko pride do takega stanja ga kar za noge primem in ga vzignem na glavo, potem takoj pride do zraka in se zjoka , no ponavadi kadar je tako je jok potem veliko krajši, če pa ne pride do izgube zraka pa kar dolgo trmarimo,


_____________________________

Nasmeh in prijazna beseda sta nevidno orožje dobrega,
ki razoroži še tako nedostopno osebo. Lepota je v drobnih
stvareh in majhnih pozornostih. In ko boš drugim polepšala
dan, bo tudi tvoj dan postal povsem nekaj drugega,

(odgovor članu Pinga)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
17.3.2011 20:02:24   
Edina
hej!
če boš imela kaj časa poišči temo afektni napadi v rubriki dojenček. Sama sem pred časom začela to temo in tam boš našla kr dosti koristnih nasvetov. Ob napadu otročka samo obrni v varni bočni položaj in poglej da jeziček ne zleze nazaj. Lahko pride tudi do nezavesti. Pravijo da ti napadi trajajo do 6leta. Vsekakor pa priporočam obisk P da ne bi bilo slučajno kaj drugega.

Čimveč potrpežljivosti mamici in čimmanj panike, malčku pa čimmanj protestiranja :)

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
17.3.2011 22:43:23   
TamaraJ
Hvala najlepša vsem za odgovore. Sem si veliko prebrala o tem, čeprav res upam, da se be ponovi.
Edina, hvala, sem si šla prebrati. Je pa res bolj trmast pikec, že zdaj se krega z mano, če kaj ne dobi (recimo mojega mobitela, ki bi ga mal drgnil pol po ustih :)) Poskušam vztrajati, mirno in odločno. Vadim v bistvu :)

Upam, da bo tega čim manj ali sploh, da se ne ponovi.
Hvala punce user posted image


_____________________________

Amor Omnia Vincit


(odgovor članu Edina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
18.3.2011 17:15:40   
ellie
Verjetno bo to še kdaj narediluser posted image  jaz imam v varstvu fantka, ki neha dihat, ko ni kaj po njegovo in ga zagrabi ihta...pa tudi če se kaj ustraši. Ampak pihneš v obraz in takoj zadihauser posted image  bolj je pomembno, da tebe to ne prestraši.

(odgovor članu TamaraJ)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
18.3.2011 21:27:31   
nokiamb
Tudi mojemu se je že to 3x zgodilo po  1 letu starosti.
Sicer  nikoli zaradi trme, čeprav je že na sporeddu dnevno.
To se je zgodilo samo ob šoku, ko je padel, a ne zelo močno.
Vem da se je že večkrat bolj močno udaril pa ni bilo take panike
in je čisto normalno zadihal. Ko pa je čisto nepredvideno padel
ali se vdaril ko je celo ležal na tleh- torej ni bila huda bolečina....
ampak samo šok, pa je tako dolgo rabil da je vdihnil in čisto nežno zajokaj
da je bil  čisto plavi in nato ves poten.
Me veseli da sem to prebrala sedaj tukaj in sem se res pomirila, ker so me
že strašili z nekimi napadi in epilepsijo....

LP

(odgovor članu ellie)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
26.4.2011 19:48:42   
ziva1
Tudi nam se je včeraj prvič zgodilo da je imela tako imenovani afektni napad. Stara pa je 10 mesecev. Je bila zelo utrujena in ko smo jo dvignili s tal, ko je puzala in ji to ni bilo prav, se je razjezila in začela jokati, takoj nehala dihati, pomodrela,  glavico nagnila nazaj, cela otopela.  Danes pa spet enako. Bila je zelo zaspana in ker ji nekaj nisem dovolila, se je tako razjezila, da je dobila napad. Ne pomaga niti pihanje v usta, niti škropljenje z vodo, nič. Po nekaj sekundah pride k sebi in zajoka, meni pa se zdi da se dogaja vse skupaj celo večnost.  Smo šli k zdravniku, ki je potrdil da gre za afektni napad, pravi da se moramo navaditi, gre za izsiljevanje oz. trmo, trajajo lahko tudi do 4 leta, takrat pa jo dati v bočni položaj in počakati da se konča.  Lahko je reči, težje sprejeti in tako narediti user posted image user posted image user posted image . Upam, da jih ne bo več.

(odgovor članu nokiamb)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Neha dihati, ko se ustraši preden zajoka
26.4.2011 20:51:46   
*miska.mcc*
jaz sem slisala....(ne vem...nisem probala. moji niso imeli nobenega takega "napada"), da je treba takrat, ko neha dihat rokice narazen potegnit, da kao sprostis pljuca.


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu ziva1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sis...
Preverite, kateri so največji sovražniki otrokovega močnega imunskega sistema in s tem njegovega zdravja.




presenečenje
klavdijakauran

vas mož kdaj preseneti z tem da si želi se enega otroka???

da (48%)

ne (52%)


Število vseh glasov: 213

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!