Nika v službi
|
Hja, 4 leta je precej pozno za vključitev v vrtec, kjer so praviloma oddelki že kreirani več let in so se otroci že "grupirali". Naša je zdaj zadnje leto v vrtcu in to grupiranje je kar očitno. Tiste največje lumpe so izključili iz družbe, potem pa sta dve glavni skupini - bolj fantovska in dekliška, kjer je večje število deklic. In potem je še nekaj "ostalih". Do katerih so ostali precej indiferentni. Vedno in povsod pride do nagajanja. Tud naša se z enim od sovrtičkarjev nikakor ne razume, res nista na isti valovni dolžini in dnevno poslušam njene pritožbe, da jo je porinil, sunil v trebuh, pocukal za lase.... ampak dokler vidim, da je sposobna sama in po potrebi s pomočjo vzgojiteljic reševati težave se ne vmešavam. Zaenkrat večjih težav nismo imeli. Tožarjenje pa je na dnevnem redu - ta je naredil to, on ono. Jaz bi otroka spodbujala, da konflikte rešuje sam. Jaz moji vedno ponavljam, naj NN pove, da ji ni všeč, da jo poriva, cuka, boksa. Da to boli in naj jo pusti pri miru. Včasih malce zaleže, večinoma niti ne. Pa ji spet razlagam, da je čisto ok, če se brani, da se ne pusti in če se ji zdi, da nečesa ne more urediti, naj pove vzgojiteljici. Tak je nenazadnje tudi dogovor v vrtcu. Vzgojiteljice se vključijo, ko presodijo, da je zadeva šla predaleč. Verjetno bo kar držalo, da se bo morala prilagodit. Je pa prav, da stvar spremljaš. Preko mej ne sme iti. Hkrati pa tudi drži, da so zdaj to že "veliki" otroci, fantje so lahko marsikje že pravi "divjaki", ki radi pokažejo svojo moč. Zakonitosti, ki jih poznamo še iz svojega otroštva. Tisto, ki ti je bila najbolj všeč, si najbolj "gajžljal". Oh, če se spomnim, koliko krat sem bila skoraj krvava od mavžanja. Mislim, da gre za "normalni" proces odraščanja in iskanja (uveljavljanja) svojega prostora in vloge v družbi. Srečno!