ursa000
|
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka IZVIRNO SPOROČILO: ursa000 Onadva bosta torej dala na začetku ves denar - torej vseh 185 tisoč, pri čemer mi bosta dala 150.000 v dar, preostalih 35.000 pa jima bova začela z mojim fantom skupaj odplačevati, ko bova za to sposobna Glede na to, da bova imela, ko se vseliva skupaj, skupni račun in da bova skupaj odplačevala tistih 35.000 evrov, bi se mi zdelo pravično, da je tudi on zaveden kot delni lastnik oziroma da je napisano, da tudi on odplačuje. Konec koncev bova tudi s skupnim denarjem stanovanje opremila. Ali lahko kasneje jaz fanta vpišem kot delnega lastnika, če starša v začetku ne bosta za to? Je za take stvari tudi na splošno pri takšnih darilih stanovanj oz. denarja najbolje, da se podpiše darilna, izročilna ali kar kupoprodajna pogodoba? Točnih odgovorov ne vem; ampak vseeno vsaj nekaj iztočnic. Pri darilni pogodbi lahko starši darilo vedno zahtevajo nazaj. Lahko je težava, če se skregate, ali pa ko boš želela vpisati fanta kot lastnika - če so zdaj proti (kakor razumem), znajo komplicirati. Prav tako poglej, kako je s plačilom davka, če del nepremičnine v določenem času odtujiš - to je del, ki bi ga prepisala na fanta. Če je to dovolj hitro, bo tudi ta transakcija obdavčena. Koliko let to pomeni, ne vem, niti ne poznam stopnje davka (predvidevam, da 2%). Izročilne pogobne ne poznam, kupoprodajna pa prinese s seboj dodatne stroške z dvakratnim vpisom nepremičnine in dvakratnim plačilom davka od prometa nepremičnin (2%). Če želita imeti finance transparetne, odprita dva računa (mesečni strošek je dodatnih ca1,5€ in je zanemarljiv v primerjavi s transparentnostjo, ki jo prinaša. Tako se bo točno videlo, koliko je šlo z računa fanta za opremo in koliko kasneje za vračilo dolga. Za posojilo staršev bo najbrž dovolj posojilna pogodba (ampak spet nisem 100% prepričana), kjer bi jaz na vašem mestu definirala skrajni rok za začetek in konec vračanja, npr. najkasneje 5 let od dneva podpisa pogodbe se mora posojilo začeti vračati in najkasneje v 15-ih letih mora biti do konca vrnjeno. Tudi če pravo točnih rokov ne zahteva, bi to zapisala, spet po principu transparentnosti. Prav tako bi na fantovem mestu to začela odplačevati takoj in najverjetneje bi za to vzela kredit. Znesek je relativno majhen, sploh za stanovanje, pri kreditu je vse črno na belem, hkrati pa pisni dokaz za to, da dolg vračam. Upam, da si dobila nekaj iztočnic. Hvala ti, si mi dala kar nekaj iztočnic. Saj v bistvu sem v tem času, odkar sem pisala na ringaraja kaj kmalu po kakšnem 15-20minutnem preletu foruma ugotovila, da pa to zares ni najbolj posrečen forum za mojo problematiko, dobila večino odgovorov na moja vprašanja že na nekem drugem forumu. Gre le za to, da sem, kar se tiče pravne podlage, precej neveda, in želim imeti stvari vsaj na približno razjasnene preden se skupaj vsedemo s starši in dorečemo stvari. O mojem življenju in o vsem kar se človek ob tem vpraša, pa kdaj drugič.
|