zaspancek1
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen SEM V 15.TEDNU,NA NUHALNO NISEM SLA,KER MI JE G.PREdLAGALA AMINOCINTEZO,KI MI PRIPADA BREZPLACNO!PO BRANJU ZGODB ZENSK,KI SO OPRAVILE AMINOCINTEZO,SEM SE ODLOCILA DA NA AMINOCINTEZO TUDI NE GREM!NEKATERE SO NAMREC SPLAVILE ZARADI VNETJA(jaz pa svojega otrocicka nocem zgubiti),SPET DRUGE SO KLJUB SLABI DIAGNOZI RODILE ZDRAVE DOJENCKE!CEMU TOREJ HODITI?MI JE ZAL,DA NISEM SLA VSAJ NA NS,PA JE ZAL PREPOZNO!BOLANEGA OTROKA BI TEZKO SPREJELA,ZARADI HUDEGA NJEMU,JE ZADOSTI UPATI NA NAJBOLJSE??? Heh, ali je to zadosti boš ti zase najbolje vedela. Nekaj pa mi vseeno ni jasno - kakšne zgodbe pa si brala, ker je že tu na forumu veliko žensk, ki smo (tudi večkrat) opravile AC, pa nismo splavile - pravzaprav ne vem, če se je kateri to zgodilo. Seveda obstaja tveganje, ampak je, vsaj meni to bilo sprejemljivo. Glede slabe diagnoze - ne verjamem, da je tu kakšna, ki je imela slabe rezultate po AC, pa kjub temu rodila zdravega otroka. Ja, seveda, tako kot v življenju, tudi AC ni čisto 100%, je pa temu zelo blizu - 99,9%. Večina strokovnjakov piše, da je AC kar se tiče kromosomske preiskave 100% ( pregleda se morebitne strukturne in številčne napake na kromosomih). Glede genetskih napak pa je tako, da večinoma odkrije tiste, za katere se pač gleda (če imata npr. starša kakšno bolezen oz. sta prenašalca, npr. hemofilije) in še kakšno naključno. Preiskava, ki bi odkrila vse mogoče genetske napake, pa ne obstaja. Torej - otrok bo po normalnem rezultatu AC lahko kromosomsko zdrav, še vedno pa bo lahko imel kakšno genetsko napako (to je pač treba vedet!). Rezultati nuhalne pa so resnično samo statistika, ki ti povedo npr. samo to, da je pri takšni velikosti NS (in še par drugih kriterijev zraven, med njimi tudi prisotnost nosne kosti,..potem pa še korekcija glede na tvojo starost) verjetnost, da imaš npr. otroka z Downovim sindromom 1:8000 ali pa 1:50. - Torej je statistično izračunano, da se (ob enakih podatkih) rodi (oz. bi se) otrok z DS eni ženski od 8000 (ali pa 50). Ampak to je še vedno samo statistika in ne diagnostika.
|