Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Volga IZVIRNO SPOROČILO: isobel Kaj storiti? Kakšna je pravilna reakcija? Še posebno me zanima, kako naj ravnam, ko to stori na javnem mestu, kjer je polno ljudi. Otrok je star 4 leta. Resnično sva z možem obupana, saj se je njegovo obnašanje začelo ponavljati in več ne veva, kaj naj storiva, da ga končava. Doma mu pač dava črno piko in po določenem številu le-teh ima kazen. Če pa to stori v javnosti, pa mu poveva, da je to početje nedopustno in ga nato ignorirava. Vendar ne ukrep doma ne tisti zunaj, ne deluje, saj se vse skupaj stopnjuje. zakaj, ker tam te je sram, ker drugi vidijo? Doma je pa drugače? Pusti tiste črne pike, pa zvezdice pa ne vem laj še, ko te naslednjič udari, ga močno primi za roke, glej v oči in divje povej, da se to ne dela. tako divje, da se te ustraši. za to ne rabiš vpiti, pač pa spremeni glas v globokega in ga glej naravnost v oči. naj se te ustraši. ja, ustraši, sicer se boš čez par let ti bala njega. točno ve, da ne misliš resno s pikicami in zvezdicami, zato te vedno okoli prinese. in v javnosti še toliko lažje, ker ve, da boš še toliko manj jezna. spet me skeli za ušesi. Saj bo boljše, se popraskaš :-). Nekaj takega sem hotela napisat. Pike so za majhne otorke in za tiste, ki so vodljivi in že itak hlepijo po nagradah, pri večini pa delujejo le en krajši čas. Štiriletniki že znajo manipulirat. Namensko manipulirat mislim, se že zlažejo, skrivajo, začnejo iskat bližnjice. In s tabo manipulira. Kazni ni, je nekje odmaknjena, abstraktna, neresnična - zaradi pik in ker te ne jemlje resno, ker ti je bolj pomembno, kaj si msili okolica kot kako njemu preprečit, da ne bo več tepel. In ja, glas je tisti. Mrtvo hladno, direkten pogled v oči in strogo povej, da tega nočeš več doživet. Naj niti ne proba naslednjič. V trgovini isto. Jaz bi našo še odpeljala domov in z mano ne bi smela več - njej zelo veliko pomeni, da lahko gre z mano po opravkih. Ali pa karkoli mu je pač pomembno. Tistega ni. Takoj zdaj, ne ko se nabere dovolj pikic. Če udari, ker mu nisi hotela kupit igračke, jo ne bo dobil nikoli. Ker je hotel te ali one ali tretje bonbončke, jih ne bo. preprosto jih ne boi, ker se nesprejemljivo obnaša. Ne čez 10 pik. Zdaj jih ne bo. Glavno pa je, da se ti v sebi počutiš šefa. Da si glavna, da v sebi občutiš, da obvladaš situacijo in si mu v tem pogledu nadrejena - ti se znaš lepo obnašat, on še ne, vsaj ne v določeni situaciji. Pa vsakič, ko se lepo obnaša, ko svojo jezo izrazi na en sprejemljiv način, ga pohvališ in mu pokažeš, da njegovo mnenje šteje, čeprav se z njim ne strinjaš.
|