|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Napomoč poporodna depresija
13.10.2010 10:18:39   
tmms
Ne vem kje naj začnem. Imam tri otroke in imam depresijo. Antidepresive pijem 7 dni pa ni nič boljše. Zdi se mi da se mi je svet porušil in da ne bom mogla več živet kot prej. Sploh ne morem več uživat z otrocmi kot sem prej. Kar naenkrat se ne morem niti pogledat v ogledalo. Po porodu sta mi ostali dve veliki gubi, nesimetrični(ena spodaj in ena zgoraj na ustnici) da imam občutek da imam na stran usta, čeprav moji pravijo da ni res.
Vem da sem nora da se sekiram, vendar si ne morem pomagat. Zdi se mi da ko grem ven to vsi vidijo. Je katera doživljala kaj podobnega in kako si je pomagala.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Napomoč poporodna depresija
13.10.2010 10:20:49   
špelin@
Toplo, toplo priporočam pogovor z go. Radmilo ali go. Zalko na mamaZOFA.

http://www.mamazofa.org/
http://med.over.net/forum5/list.php?123

Sama sem nekakšno poporodno stisko doživljala že po rojstvu prve hčere, ampak takrat sploh nisem vedela, da je to to in je bilo eno tako bedno obdobje, da sem težko pregurala user posted image Po rojstvu druge hčere je bilo pa res hudo. In takrat sem se obrnila na mamoZOFO, poklicala in je bil že telefonski pogovor nekaj najbolj pozitivnega, kar sem takrat doživela. nato sem se z go. Radmilo dogovorila za osebno srečanje. Razčistili sva veliko stvari, dala mi je smernice oz. že kar pravi načrt, kako skozi dni. Imela sem domače naloge, ki so temeljile na tem, da sem se zdravila, svojo dušo. Še zdaj hranim zvezek, kamor sem za vsak dan zapisovala, kaj sem tisti dan uspela narediti zase. Če bi takrat šla do zdravnika, stavim, da bi takoj dobila antidepresive. Po rojstvu sina sem točno vedela, kaj me čaka in sem se že vnaprej pripravila, zato mi je uspelo, da sem stisko kar najbolj učinkovito spravila pod kontrolo. Ga. Radmila je moj drugi angel na zemlji user posted image

< Sporočilo je popravil špelin@ -- 13.10.2010 10:29:42 >

(odgovor članu tmms)
Neposredna povezava do sporočila: 2
13.10.2010 10:27:16   
oži
Če ješ antidepresive šele 1 teden še ne more bot boljš. Njihov učinek se pokaže šele po 3-4 tednih rednega jemanja.
Drugače pa sem tudi jaz preživela poporodno depresijo, vendar je ta nastopila zaradi drugih vzrokov (rojstvo mrtvega otroka). Tablete moraš jemati cca 1 leto. Meni je zdaj boljš, še vedno pa imam kdaj tesnobe.
Le pogumno. Aja pa še to, tudi jaz ima 3 otroke, pa imam velikokrat zvečer prav občutek da ne zmorem. Ko pa zaspijo sem srečna da jih imam in grem pogumno v nov dan.
lp

(odgovor članu tmms)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.10.2010 10:28:26   
oži
Aja pa še to, pogovarjaj se veliko in čimveč bodi zunaj, predvsem pa ne bodi sama,

(odgovor članu oži)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.10.2010 10:30:07   
uškinamama
Moj mož bi ti rekel, da so poprodne strije, gube, celulit, povešena koža...spomenik materinstvu user posted image .
Antidepresivi začnejo delovati šele po 2-3 tednih. Kaj jemlješ ? Cymbalto ? Ko bodo zdravila začela delovati , se boš začela boljše počutiti. Takrat lahko začneš delat na sebi (vem ja, trije otroci zahtevajo svoje user posted image ). Moraš se zavedati, da so antidepresivi kot bergle pri zlomljeni nogi. Pomagajo, vendar vzroka ne bodo odpravile - zacelile.

Objem, želim ti , da se hitro in učinkovito pozdraviš.

Najina Uš : staršem prijazen otrok.

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 5
13.10.2010 10:52:30   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: tmms
Vem da sem nora da se sekiram, vendar si ne morem pomagat. Zdi se mi da ko grem ven to vsi vidijo. Je katera doživljala kaj podobnega in kako si je pomagala.

Ne, ni res.
Kvečjemu si zelo pametna in pogumna, da o svoji težavi spregovoriš.

Ne znam ti svetovat, strinjam se s predhodnicami.

Bi pa vseeno dodala nekaj- imamo osebne zdravnike, ginekologe, materinske šole.... v ospredju je zdravje nas in naših otrok, zasipajo nas z nasveti, navodili. Pa kljub temu se o poporodni depresiji nikjer, ali pa zelo malo govori. Je pa pereč problem, saj ženska v taki stiski zelo trpi.
Posebej naši bližnji so premalo osveščeni o tem, kaj mamica v začetnem obdobju doživlja in čuti.
Več bi se moralo govorit o tem. Mogoče bi začele me, vsaka pri svojem ginekologu, kam se obrnit, kako ravnat, če se znajdem v taki situaciji. Naj se en del svetovanj posveča tudi temu.

tmms, stiskam pesti zate!

(odgovor članu tmms)
Neposredna povezava do sporočila: 6
13.10.2010 16:35:28   
pelin
Meni se zdi že to en res velik napredek in korak k izboljšanju  , da se zavedaš, kaj je s tabo narobe. Ves čas moraš imeti v glavi, da tvoji občutki trenutno niso čisto  realni ter da svet ni tako črn kot se ti trenutno zdi...Da je vse skupaj le kruta igra narave in posledica bolezni, KI BO MINILA...ZAGOTOVO BO...MORA!!!

Tudi meni se je pri prvem dogajalo nekaj podobnega kot je napisala Špelin@...najbolj grozen se mi je zdel občutek, da sem nesposobna in da sem čisto brez veze utrujena, nerazpoložena, črnogleda... Ni mi bilo jasno kako sem lahko takšna, ko pa mi v resnici nič ne manjka....zdrav otrok, materjalno priskrbljena, pozoren mož...skratka samopodobo sem imela čisto v pritličjuuser posted image ...Nekako   mi je uspelo izplavat brez zdravil in posebnega posvetovanja s strokovnjaki...še danes pa se mi zdi, da mi je vse to nekako ukradlo nekaj najzgodnejših in najnežnejših trenutkov po rojstvu mojega prvega otroka...Pri drugem, sem že vse okrog mene opozorila, da če me bo kaj čudno metalo poporodu, naj me pravi čas odvlečejo k zdravnikuuser posted image ....pa ni bilo treba ...k sreči...
Definitivno se o tem premalo odkrito govori  in  piše  tako kot  nekatere  opozarjate...ne bi bilo slabo, če bi o tem kaj več povedali v materinski šoli ali pa kje drugje..Žal pa se veliko več besed porabi za odstranjevanje strij in nosečniških kilogramov, kot za to zadevo. .Skratka, nisi sama...gotovo vsaj vsako drugo kdaj prevzamejo   depresivna občutja, ki se pri nekaterih razvijejo v pravo pop. depresijo, pri nekaterih, pa gre le za kratkotrajno zadevo...

< Sporočilo je popravil pelin -- 13.10.2010 16:50:58 >

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 7
13.10.2010 19:07:09   
Vijoličarka
user posted image user posted image

Dekleta so ti dobro svetovala. Najbrž je res še dodatno breme, ker se o tem kaj dosti ne govori. Vsaka mamica bi morala do stropa skakati od sreče in cveteti 25 ur na dan, drugače je že skoraj kriminal.

In res je, da je več govora o odstranjevanju strij, trebuha in kaj vem še vse, kot da je ne vem kakšna sramota, da nisi podoben manekenkam, ki vse dneve telovadijo, imajo posebno prehrano, masažo in preparate, pa tudi njihove fotografije potem računalniško obdelajo. 

Obrni se na gospo, ki jo je tako toplo priporočila Špelin in se ne meni za tiste gube - to so častne bojne rane. Če kdo misli drugače, potem je to njegov problem, ne tvoj.  

Kar pogumno.

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu tmms)
Neposredna povezava do sporočila: 8
13.10.2010 19:08:12   
m_o_i
sicer ni bila poporodna, bila pa je depresija.

jap, AD rabijo vsaj 2 tedna, da zacnejo delovat in kot ze tudi omenjeno, so samo bergla-vse ostalo je na tebi. sama sem potrebovala tri leta, da sem prisla ven iz tega; treba pa je intenzivno delat na sebi-vsako sekundo, ki jo imas prosto (ja, vem, tezka bo pri treh otrocih), se zavestno imej rada.
afirmacije, knjige za samopomoc (iz vsake ce najdes po en stavek, ki te bo "dvignil" bo ze super), ven med ljudi OBVEZNO (prisili se!!!) in pa-brez sramu, ker si v depresiji. bodi odkrita okoli tega; no, ni treba lih vsakemu mimoidocemu razlagat, ampak sej razumes,ane!?

tisto z ogledalom-jaz sem si z iglo delala raze po obrazu, tak grda sem si bla... ogledal ni smelo biti po hisi (res ne!). vsako jutro sem jokala, ker sem se ziva zbudila itd.
potem pa pride nek klik! ko ugotovis, da globlje ne mores past in se samo se dvigas-to je (vsaj moja) najvecja zmaga v zivljenju do zdaj.

ne obupaj nad sabo, vzami to kot neko epizodo v zivljenju in potegni iz nje najboljse (ceprav se cudno slisi, ampak depra je jako fina zadeva, ko se spomnis, kak si jo premagala).

imej se rada in srecno user posted image

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 9
13.10.2010 21:33:43   
tmms
Hvala punce, ker me razumeste in ste mi v veliko tolazbo.

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 10
13.10.2010 21:56:54   
Anonimen
Ne vem, kako delujejo tablete - to so ti že druge punce povedale..

Ampak, a verjameš, da večina ljudi ne opazi "napak" na telesu, razen če res štrlijo ven tako, da bi jih iz aviona opazili user posted image ? Žal sebe ne gledamo iz zraka, ampak od blizu in vse to vidimo kot pod lupo - čeprav večinoma nimamo realnega razloga.

Pojdi v družbo, med ljudi, in, kar se meni zdi zelo fajn, naredi nekaj zase (stara zguljena fraza - ki tudi tako staro in zguljeno deluje user posted image ). Otroke daj v varstvo, pokoristi vse variante, ki jih imaš - babice, dedki, sosedje, prijateljice, plačane varuške, ti pa si vzemi čas za sebe, za nekaj aktivnega, kar te veseli. V osnovi je dobra vsaka vrsta gibanja - hoja, nabiranje gob, ples (zakon!user posted image ), plavanje,..karkoli, kar prebudi telo in duha.

(odgovor članu tmms)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
14.10.2010 0:20:44   
ronja
e bi bilo slabo, če bi o tem kaj več povedali v materinski šoli ali pa kje drugje

nam so (v materinski šoli v porodnišnici Lj) - je bilo celo predavanje posvečeno temu, predavala je pa ena zelo fajn psihologinja. Tja se gotovo lahko obrneš - vprašaj na materinski šoli v Lj., da ti dajo kontakt od psihologinje, ker je rekla, da se lahko obrnemo, če bo katera imela težave, je specializirana za te stvari.

Pa zavedaj se (ponavljaj si magari), da te ljudje ne vidijo tako, kot ti sebe vidiš! Oni te ne vidijo kot nesposobno, tudi ti ne piše depresivna na čelu. Mogoče kdo misli, da imaš slab dan, če zalajaš, ampak na splošno ljudje ne pomislijo takoj na to.

Jaz bi ti priporočila še šport - da se zmigaš, da spoznaš svoje telo, da vidiš, česa je sposobno - pa ga boš začela bolj ceniti in imeti bolj rada. Pa še endorfini se pri tem sproščajo in boš mogoče rabila kako dozo umetnih manjuser posted image .

Nisi pa edina: nam je ravno ta psihologinja razlagala, da je njena prijateljica na idiličnem sprehodu z malim v vozičku razmišljala: "kaj če bi ga jaz kar tukaj dol vrgla? Saj me ne bi nihče videl..." In to prijateljico je bilo strašno sram, da je to razmišljala, ampak bila je v depresiji in tisto malo dete ji je celo življenje na glavo obrnilo. In ni tako zelo redko, da se tisti klik ne zgodi prvo sekundo in sploh ni redko, da se mama s tremi otroki počuti, da ne sfolga (po moje so redke tiste, ki se počutijo vedno sposobne vse 3 folgat). VSE se kdaj počutimo, da ne bomo zdržale, čisto vse! Vem, ti se tako počutiš že dalj časa in jasno, da je treba nekaj naredit. Ampak da veš, da se tudi zdravim ljudem dogaja, da se nam zdi, da enostavno ne zmoremo. pa se poberemo in potem zmoremo (ali pa odložimo kako breme in potem zmoremo). Ne vem, če ti je to kaj pomagalo, ampak nekaterim je lažje, če vedo, da se to tudi drugim dogaja.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 12
14.10.2010 1:25:38   
polma
Drži seeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Še never nisem bla tko bed k hojte!!!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.10.2010 12:56:39   
tmms
Hvala punce. Danes sem se potrudla in šla na sprehod. Upam da bo šlo po korakih. Še vedno pa sem tako napeta da kar z usti delam neke gibe. Upam da bodo antidepresivi tukaj pomagali. Vem da se moram potrudit,
toda vsak korak ki sem ga prej mimogrede opravila je težak. Počutim pa se zaradi teh nesimetričnih izraznih gub neprivlačna in odrivam moža od sebe, čeprav mi pravi da me ima rad in da pretiravam. Verjetno govori iz mene depresija.

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 14
14.10.2010 13:04:16   
m_o_i
Verjetno govori iz mene depresija

ne verjetno, ampak definitivno user posted image  
zdaj, ko gledam nazaj, se veckrat vprasam, komu je blo tezje takrat-meni ali moji okolici user posted image  tole odrivanje ljudi proc, sploh najblizjih, je hudo za njih-ampak samo tisti "tapravi" ne obupajo nad tabo.
verjemi, da mozu ni lahko in bodi vesela, da se ni "ustrasil" situacije in da te podpirauser posted image

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu tmms)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

ime za fantka??
tiamia

Katero ime bi izbrale?

Kris (28%)

Tai (34%)

Rene (39%)

Število vseh glasov: 166

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!