ursah
|
Bi se pridružila še jaz z mojimi vprašanji, prosim za nasvete . Imamo punčko, staro 6 tednov. Odločila sem se, da začnemo z uvajanjem ritma, in sicer da začnemo z večerno rutino. Za dnevno rutino se mi zdi še prezgodaj - ali se motim? Vidim, da nekatere tudi mislite tako. Imamo namreč težave z dojenjem in se ogromno dojimo, zato nek ritem hranjenja odpade (razen če bi bila v celoti na AM, vendar še vztrajam pri dojenju). Večerna rutina gre pri nas takole (od včeraj dalje): ob 8.30 malo malice, cca 20-30 minut (dojenje), ob 9h-9.20 kopanje, od 9.30-10h dojenje, damo dodatek (ker samo dojenje žal ni dovolj) in uspavanje. Ure sem sicer napisala točno, ampak mišljeno je cca ob tej uri - pol ure gor ali dol. Približno v tej obliki to počnemo že odkar smo se začeli kopati, le da so bile ure plus/minus dve uri in da smo zadnje dojenje in uspavanje delali v dnevni, sedaj pa sem se odločila da bova to počeli v zatemnjeni spalnici. Uspavamo z malo nošenja in prepevanja. Po hitrem postopku se spokava spat še midva, da sva Ponoči se še vedno zbuja zelo pogosto, običajno 2x, drugič težko zaspi nazaj, ponavadi konča v najini postelji. Ob cca 7h ali 8.30 vstanemo, ker ne želi več spati. Sedaj pa sem v dilemi: - vidim, da vas večina oz. vsi dajete spat otroka precej bolj zgodaj. Sedaj pa, če jo navajam na spat npr. že ob 8h ali 9h, bo potem, ko bo npr. spala 6 ur v kosu, ta čas potekel že ob 1h ali 2h, potem pa spet zbujanje naprej. Zato se mi zdi bolje dati jo spat sedaj, ko še ne spi po npr. 8 in več ur ponoči, malo kasneje, in greva zraven spat še midva, da bomo prišli do več ur spanja v kosu. Kako pa je to urejeno pri vas, ki imate tudi še tako majhne, pa jih dajete spat tako zgodaj? Ali dajeva spat otroka prepozno? Ker vpčasih že ob 8h nekaj drema, torej še preden začnemo z večerno rutino.
|