čudnočudo
|
IZVIRNO SPOROČILO: scorpiogirl IZVIRNO SPOROČILO: mišk Meni je ime všeč. Čeprav je zelo pogosto, jaz poznam le enega. Sem pa tudi sama ena izmed tistih, ki določena imena (Luka, Jaka, Žiga,...) sklanjam nepravilno, čeprav so mi sklanjatve (pravila vsaj ) zelo blizu. Nekako ne morem reči z Luko, pa da je ne vem kaj... Jst grem z Lukatom, pa z Žigatom, pa z Jakatom. Ne morem pomagat. No, razen če bi kje v šoljstvu ipd. delala, pol bi se pa malo kontrolirala. sam tolk ... tud z Luko ni lih prav. Je pravilno slovnično, stilistično pa ne. In meni grejo vedno kocine pokonci, ko moška imena sklanjajo po ženski sklanjatvi Z Lukom, prosim ravno zato nisem hotela dat nobenemu svojemu imena, ki se konča na -a, pa so mi nekatera ful lepa (tudi Luka, predvsem mi je pa krasno Aljoša). pa še odgovor na vprašanje ... V prvi vrsti mi je pomembno, da je ime všeč meni in mojemu dragemu, tako da niti ne razmišljam o prepogostosti imena, če je nama obema ful všeč. Naš prvi bi bil Gaja, če bi bil punčka, pa je zadnje čase to ful pogosto ime To pa prvič slišim, da "stilistično" ni vredu. Kaj točno to pomeni? Štajerci večinoma, kadar slučajno kdo pravilno sklanjamo , uporabljamo prej žensko kot moško sklanjatev. Ravno imena, kot je recimo Aljoša, vedno sklanjam po ženski sklanjatvi, mi je nekako bliže z Aljošo. Kakorkoli že, jaz se pri izbiri imena ne bi ubadala s tem, kako nekateri narobe sklanjajo. Ravno sama imam izbrano ime, ki povzroča mnoge preglavice pri sklanjanju
|