naja78
|
IZVIRNO SPOROČILO: karmen83 Pozdravljene. Mala mi je v nedeljo zakuhala (prej je bila par dni samo prehlajena, sva zelo čistili nosek, pa je vseeno šlo na ušesa ), videlo se je, da ima fejst vneta ušesa in je dobila Hiconcil. Prvi in drugi dan je imela vročino cca 39°C, ampak na srečo ne tako divjo, da je ne bi bilo mogoče zbiti, naslednje dni pa je imela vedno do 38°C skozi celi dan, pa je niti nisva zbijali, dajala cem ji samo Calpol za blažitev bolečin. V sredo je fasala herpes (izgleda, da od vročine), od takrat zelo malo je, vidi se tudi, da težko pije (ampak ji kar naprej težim, prosim... tako da nekaj vseeno spravi v sebe in ni strahu, da bi dehidrirala), vročina pa konstantno pod 38°C (predvsem popoldne in zvečer). Včeraj je zelo slabo jedla, tudi pila samo po požirkih, zvečer mi je končno uspelo, da je popila kar solidno stekleničko mleka (1,6 dcl, kar normalno), potem pa je jokala, dobila smrkelj v pljuča (preden sva uspeli sčistit, kar med tistim jokom), dobila napad kašlja in na koncu vse izbruhala. Potem ji seveda hrana več ni dišala, pijača pa po požirkih. Danes zjutraj sem jo naročila pri pediatru (ampak pri drugem, naša je žal šla v pokoj, pa jo bomo fejst pogrešali), naročeni sva čez 2 uri, ampak odkar sem jo naročila, mala precej boljše je, se vidi, da ji hrana že diši, danes je spila (ponoči in zjutraj) že kar 3 dcl mleka, zdaj pa je pojedla celo malo kruha s pašteto, čeprav ji koščki še vedno ne teknejo (vse, kar je vsaj malo trdega, izpljune). Vidi se, da je ušesa več ne bolijo, vročine trenutno nima, ni sitna in razdražljiva kot je bila prejšnje dneve, pije precej več kot včeraj, občasno kašlja, še vedno pa se ji vidi afta pri spodnji dvojkici pri jeziku. Zdaj pa ne vem - verjetno bi jo bilo vseeno bolje peljati k zdravniku glede na to, da prihaja vikend, pa čeprav je boljša? Pa še eno vprašanje - nikakor mi ne pusti, da bi ji umila zobke, čeprav sva jih prej redno in temeljito umivale, odkar pa ima ta herpes in afto (mogoče jih je celo več), krtačke ne sme niti videti blizu ust, sem ji probala umivati, pa se je videlo, da jo boli, zdaj pa sploh več ne pusti. Kaj naj naredim? Ali ji naj pred odhodom k zdravniku in tudi drugače na silo umijem zobke, pa čeprav kriči od bolečin, ali jih teh nekaj dni, dokler se ne pozdravi, zob pač ne čistim, niti pred zdravnikom. Srce se mi trga, ko vidim, da jo zaradi tega fejst boli, ampak zob ji pa tudi ne morem pustiti umazanih. Vsak nasvet bo dobrodošel. Hvala in lep dan vam želim, predvsem pa čim več zdravja. evo. opisuješ totalno klinično slike da tvoja mala preboleva slinavko-prvo okužbo s herpes virusom( o tem se je pisalo) in ni hudega.ti moraš bit pa totalno zoprna in jo silit da pije.nujno ji dajaj proti bolečinam,lahko svečke,maži ustno votlino s calgelom,dober je na sobno temp.ogret puding,mlečne zadeve,tudi sladoled,naj bolj mrzlo pije. vneta ušesa so se pač pridružila zraven!!!ali pa potega oboje hrkrati,kar ni nič nenavadno. pa še čas je tipičen za slinavko.tako da ni hudega,vročina zna trajat do 4,5 dni. če te skrbi pojdi še 1x na pregled,samo itak ji nimajo kaj.
|