blaža
|
IZVIRNO SPOROČILO: abc123 Začni najprej ustno, npr. ti napišeš črko on naj si jo ogleda da jih bo znal prepoznat, nato ti govori besee, pa naj on pove prvi glas, ali daj ti prvi glas in on besedo... nato nadaljuj z zlogi... najprej vse tako da pišeš ti on samo ustno in da najprej črke sploh pozna. Pred pisanjem pa ogromno grafomotoričnih vaj v smislu vlečemo črte, ravne, vijugaste, okrogle.. najprej na velik format nato počasi na manjšega (lahko najprej s kredo po asfaltu, nato star plakat, risalni list....). Črke se pričnejo učit šele v drugem razredu, je pa izredno važna grafomotorična spretnost. Če se boš odločila da ga učiš tudi pisat bodi pozorna na pravilen zapis črk npr. kje začneš pisat črko P - najprej navpično navzdol, po isti nazaj in trebušček... to je pomembno zato ker če se bo zdaj navadil na en način bo to težko v šoli sapremenil, potek črke pa je važen zato, da lahko potem vleče črto pri pisanih črkah. Za to je še premajhen - najprej si igrajta s črtami na velikih formatih. V knjigarnah je na voljo ogrpomno didaktičnih iger na to temo, kakšnih zvezkov pa ne priporočam ker je drago potem pa ena številka/črka na eni strani.. razen če je njemu to privlačno. Čimbolj na veliko, da dobi občutek za svinčnik in roko in bo čisto dovolj.... za črke bo še čas kasneje. Obilo zabave. Se podpišem, ker dosti tega res drži. še posebaj kar se tiče pravilnega pisanja črk. Ko se navadi narobe,.. To sem tudi ajz vedno govorila, da ga ne bom morila in da ga bom raje peljala ven brcat žogo. No pa sem se zmotla. Zdej gre v drugi razred in že bere od četrtega leta pa pol velike tiskane, cca eno leto pa že male tiskane črke. Pa še 2x na teden k nogometu. Žical je sam. totalno ga je zasvojilo in skozi je spraševal o črkah, kera je ta kera je una,... In za dedka mraza je takrat dobil od Mehana tisti računalnik temno moder in je tam ena igrica mojster črkovanja. ma skoraj, da lahko rečem, da se je sam navadu črk in brat velike tiskane. No kasneje sem ga sama skušala malo vspodbudit še za male tiskane, ker sem vidla kako veselje ima do tega in je kr samo štartalo. Pred mesecem dni sem mu pa še kupla nočno lučko, ki sem mu jo že dolgo obljubljala in en strip pd Učil z trdimi platnicami, da lahko zvečer bere. Totalno je navdušen. drugače pa še vedno obožuje nogomet in ga nismo nikoli z nobeno stvarjo morili,...