Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: sazi Se pa NE strinjam s stopnjami obdavčitve. Ne, to pa ne. Zdaj bom karikirala (da me ne bo kdo dobesedno citiral), ampak nekomu, ki ima hišo za 500.000€ (ne glede na lokacijo), je verjetno bistveno lažje plačevati 200€ davka letno, kakor pa nekemu upokojencu, ki s 300€ pokojnine živi v denacionaliziranem stanovanju, za katerega ni plačal nič. Lahko se seveda gleda s tega vidika, češ če mu je bilo že stanovanje podarjeno, naj se ga pa zdaj useka z davkom, ampak mislim pa, da bi morala biti višina davka določena glede na vrednost nepremičnine IN glede na premoženjsko stanje lastnika. Hja, če bi res bilo tako, bi se strinjala s tabo, ampak v praksi pa dvomim, da gre za tak položaj. Najbrž upokojenec s 300 EUR pokojnine ne živi sam v stanovanju sredi Ljubljane z 200 (ali pa 150) m2, da bi bilo vredno 500.000 EUR? Živela sem v Stari Ljubljani. Obstajajo zanimive zgodbe, kako so ljudje prišli do stanovanj tam. In to ne nezakonite, ampak takšne, da so plačali dobesedno drobiž. Če ja, so že stroški s tem stanovanjem taki, da ima očitno še dovolj finančnih zalog, da v njem lahko sploh živi. Niti ne, veš? Elektriko plačaš po porabi, vodo tudi, smeti so 10€ (zaradi čip kartice), telefon in TV sta skoraj zastonj, RTV tudi, če imaš socialno pomoč, kabelske in Interneta nimaš, ogrevanje je pa večinoma na plin po porabi in za 60m2 sem plačevala (vključno z ogrevanjem tople vode in s štedilnikom) cca. 80€ na mesec, pa nisem šparala (25 stopinj, vsi radiatorji, 24 ur na dan). Nekdo, ki špara, ta znesek razpolovi brez problema.
|