pelin
|
Ja, res imaš vse mogoče ljudi na svetu, pa tudi med strokovnimi delavci v vrtcu verjetno lahko naletiš na takšne , ki ne bi smeli prestopiti praga vrtca. Vendar bi tu jaz rada pripomnila le to, da se med seboj otroci veliko pogovarjajo tudi o domačih razmerah in o načinu kaznovanja doma. Sama imam navado v septembru dati povdarek na pravila , vedenje in odnose v skupini in skupaj z otroki vsako leto določimo neka " pravila", ( zlata pravila vedenja) ki jih potem skušamo upoštevati vsi čez celo leto. Tu govorimo o pospravljanju igrač, posojanju le teh, pomoč drug drugemu, prepovedano tekanje po igralnici, pretepanje.... Vse to se dogovorimo skupaj in skozi pogovor otrokom skušam prikazati, kaj so lahko posledice, če se teh pravil ne držimo vsi (poškodbe, pokvarjene igrače, razmetana igralnica...)...Skratka nakladam...No, hotela sem reči, da nekateri otroci ta pravila hudo resno vzamejo in so čisto paf, če jih nekateri ne upoštevajo. Sama imam navado takšnega "kršitelja"le opozoriti, mu ponovno razložiti, vendar se vsem to ne zdi zadosti. Zadnjič me je čisto šokiral deček, ki je nekoga hotel kar poslati v kot in mu je v ihti zabičal, da bo poklical policijo, če se še kdaj igra s kockami in jih potem ne pospravi . Ali pa deklica, ki je rekla svoji prijateljici, ki je hudo počasna pri jedi , da naj že "požre" svojo juho, če ne ji jo bo zlila v usta . Skratka otroci so kot spužvice, ki srkajo informacije iz okolja...bolj je informacija nenavadna, njim zabavna in smešna, prej si jo zapomnejo. Aja, pa še tale drobtinica za foro:Zadnjič slišim tri mulčke, ki se stiskajo v kotičku in potiho pojejo eno pesmico, ter se hihitajo...To sicer velikokrat počnejo, zato mi to ni bilo nič nenavadnega, pa še zajtrk smo imeli kmalu po tistem in sem na zadevo ( na žalost ) kar nekako pozabila. Čez nekaj dni pa me ena mamica, ki nima ravno te navade, tako sumljivo pohvali, kako lepe pesmice se učimo v vrtcu, da mi je vse skupaj malo zasmrdelo . Kmalu po tistem pobaram njenega škrata, katero pesmico so zadnjič peli v kotičku...pa mi jo lepo zapoje..Ne bom je ponavljala, je pa tista o Tomu in Jerryu, , ki je potapljač in vidi "teto", ki se slač, pa eden vriska, drugi piska, tretji pa jo za z.... stiska . Tisti, ki ste jo kdaj slišali, veste, da niti pod razno, ni na vrteškem repertoarju... Skratka bistvo mojega nakladanja: Lonec, če je v vašem vrtcu res kaj , kar se ti zdi sumljivo, ti nikakor ne svetujem, da na to kar pozabiš, se narediš da ni nič....Svoj šesti čut žal še prevečkrat zatlačimo nazaj, pa nam je potem dostikrat žal. Svetovala bi ti le, da se zadeve lotiš previdno, razumno in preden izvedeš kakšen napad, zadevo dobro preučiš in preveriš.
|