khurde
|
Valči, dobro napisano. Jaz pa sem ravno z obiska mojega zelenjavarja. In meni je res super k njemu hodit. Verjamem, da nekateri pač preprodajajo robo, enako tisti iz trgovine, ampak res ni za posploševat. Mogoče je v Lj in po večjih krajih res več "prevarantov", mogoče imam srečo s prodajalcem... Drugače sem pa opazila, da vedno več mladih hodi na tržnico. Ker ko sem jaz začela, sem bila res najmlajša med kupci, med rednimi verjetno še vedno sem, ampak vedno pogosteje vidim tiste, stare do 30 let in malo čez, ko stojijo v vrsti. Meni je kvaliteta zelenjave res neprimerljiva in zato niti ne gledam toliko na ceno. Na teden dam okoli 20 evrov za zelenjavo, evro, dva za domači kruh, par evrov za skuto. In ko ocenjujem razmerje med ceno in kvaliteto domače pridelave in robe v trgovini, mi tistih 5 evrov, ki bi jih verjetno res lahko prihranila, ne pomeni veliko. Ne vem, ampak meni je res razlika v okusu, še posebej med solato, kupljeno v trgovini ali na trgu. Verjetno je to tudi zato, ker je pojem ogromno in je do pred dvema letoma nisem nikoli kupila v trgovini. Potem pa sem se preselila in še nisem toliko zverzirana z lastnim vrtom, da bi lahko imela svežo solato na dosegu roke, pa še tople grede nimam. In opazim razliko v okusu. Res. Pa fajn mi je malo poklepetat o vremenu, biti bolj oseben s prodajalci. Fajn mi je, da mi reče, naj vzamem ta brokoli in ne tega, ker je en od včeraj zvečer, en je pa ostal iz predvčerajšnje tržnice v nekem trejem kraju. Fajn mi je, da vem, da so jabolka eko in da najdem črva not oz. trenutno jih ima od nekega Štajerca in so škropljena, ampak precej manj kot trgovinska. Fajn mi je, da je zemlja na solati in da ni gojena pod lučmi v nekem skoraj sterilnem okolju. Pa poleti, ko ima svoj brokoli in svojo cvetačo mi je fajn ven pobirat une sitne gosenice, zaradi katerih sem še bolj ziher, da je manj špricano. No, pa še občutek mi je super, ko grem dvakrat tedensko na tržnico, pri nas je ni vsak dan, malo poklepetam s prodajalci, me včasih povprašajo, kako to, da sem sama, brez kolegice ali naraščaja nakupim zelenjavo, kruh, skuto, jajca in se ob sobotah, kot ena stara mama, s polno košaro usedem na kavo.
< Sporočilo je popravil khurde -- 1.6.2010 12:06:45 >