naja17
|
IZVIRNO SPOROČILO: babylove IZVIRNO SPOROČILO: naja17 No, sej sem vedla, da bomo pršli na tole... Lej, jaz ne želim dokazovati karkoli ali vsiljevati, zastopim različna mnenja oz. jih poskušam, spoštujem, kakorkoli... Pri takih temah nikoli ne prideš do konca, tko da bom jest kr zaključila... Ja no, ok, al pa še ne čist kuj ... Podpis še pod mateyko ... Glej, pišeš, da je tvoja sestra pokrita. Morda stvari jemlješ osebno, kar je človeško in povsem normalno. Morda misliš, da veš več oz. gledaš drugače na stvar zaradi tega. Poglej, že nekaj let živim v južni Franciji in tukaj je ogromno muslimanov, Maročanov in Alžircev. Od tega jih je precej tudi pokritih in nekaj popolnoma zakritih. Tukaj trenutno teče debata o nacionalni identiteti na državnem nivoju, ker je to res problem. Nič nimam proti muslimanom, moja prijateljica v Franciji nosi ruto, prijateljica v Sloveniji je poročena z Arabcem. To je vse ok in vse to sprejemam, drugače tudi ne bi imela takšnih prijateljic. Ne morem pa sprejeti, da ob koncu ramadana prerežejo ovci vrat na pločniku in spustijo kri v tisti kovinski odtok. Ne morem sprejeti niti bolj diskretnih, ki ovco odpeljejo v bližnji mestni gozd (recimo na Rožnik za tiste iz Lj, ali pa v Betnavski gozd za tiste iz Mb)in ji tam prerežejo vrat. Ne morem sprejeti, da na balkonu visi ovca namesto perila. Ne morem sprejeti, da je dela prost dan Božič, Arabci pa hočejo imeti fraj tudi za konec ramadana in Kitajci za njihovo Novo leto. Vse to gre sicer dalje od burke, ampak menda še sodi v debato o (ne)spoštovanju kultur. Hudujem se, ko Slovenci, ki niso videli v tujino dlje od Hrvaške, zagovarjajo 'spoštovanje muslimanske kulture' v Sloveniji. Takim se verjetno zdi znanstvena fantastika, da jim ovco na dvorišču pod blokom zakoljejo. Pa ni, to se dejansko dogaja, in v to smer vodi (ne)spoštovanje kulture. Zato še 1x: tudi svoboda ima svoje meje, meja tvoje svobode je svoboda sočloveka. Saj pravim, da zastopim kaj misliš, prav tako zastopim na nek način tudi drugo stran... Ti ne kontram, še manj pa jemljem osebno, ker življenje moje sestre v tej smeri, se me ne tiče... Tudi jaz sem v teh zadevah nova, sestra mi kaj pove in odpre oči za kakšno stvar... V večini me zmoti to, da v teh zadevah vidijo nekateri samo negativnost, nič dobrega, samo to ... Zmer sem se izogibala teh verskih, političnih itd. debat in dones padem v njo... Ouuu get a life naja ....
|