|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   NEKAJ VPRAŠANJ za mamice 15 mesečnikov
26.4.2010 20:48:37   
valchy912
Pozdravljene mamice,
doma imam malega nadebužneža starega 15 mesecev user posted image in sem pri določnih stvareh v dilemi, zato me zanima kako je pri vas;
- spanje čez dan( če ne gre spat je siten cel dan, če gre spat - spi po urco in pol, pa zvečer dolgo noče v posteljo?
- igranje ( sam se sploh ne zaigra, če pa se je to 5 minut in to samo v sestricini sobici, druge igrače ga ne zanimajo, knjige tudi ne, risanka 5 minut )
- govor ( govori samo osnovno ata, mama, teta, nekaj imen in to je to )user posted image
- kahlica (za lulat še ne pove, za kakat pa pove)?
Hvala in lep pozdrav

< Sporočilo je popravil valchy912 -- 26.4.2010 21:03:10 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: NEKAJ VPRAŠANJ za mamice 15 letnikov
26.4.2010 20:54:59   
Gina
Dokler imaš še čas, popravi naslov, ker piše 15-letnikov namesto 15 mesečnikov.user posted image user posted image  Sem šla brat, ker imam skoraj 15letnika doma.

(odgovor članu valchy912)
Neposredna povezava do sporočila: 2
26.4.2010 21:01:57   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: valchy912

Pozdravljene mamice,
doma imam malega nadebužneža starega 15 mesecev user posted image in sem pri določnih stvareh v dilemi, zato me zanima kako je pri vas;
- spanje čez dan( če ne gre spat je siten cel dan, če gre spat - spi po urco in pol, pa zvečer dolgo noče v posteljo?
- igranje ( sam se sploh ne zaigra, če pa se je to 5 minut in to samo v sestricini sobici, druge igrače ga ne zanimajo, knjige tudi ne, risanka 5 minut )
- govor ( govori samo osnovno ata, mama, teta, nekaj imen in to je to )user posted image
Hvala in lep pozdrav

Kar se spanja tiče - tole vmesno obdobje mine - najbrž si mislila, da še 2x spi čez dan,ali kako, ker moji so tako spali

Nekateri otroci se ne znajo sami zaigrat, tako da jih moraš to naučit postopoma, če ne boš večna žrtev, ves čas animator, kar ni smiselno. Da sploh ne govorim, da to potem nikdar ne mine, še kot najstnik se bo dolgočasil cele dneve, ker ga ne boš zabavala, pa težil, kako je bogi, ker nima družbe in ne ve kam bi se dal in kaj delal. Naučiš ga pa tako, da mu daš eno igračo ali dve in mu daš mir, ga pustiš da se začne sam zabavat. KO začne tečnarit, zamenjaš zadevo, ap se spet odstraniš iz direktnega kroga igranja (lahko pa kuhaš ali karkoli drugega delaš med tem). Slej ko prej se nauči - zanseljivo, moj prvi je bil tudi tak, pa ko sem se odločila, da to ne gre več, se je naučil biti srečen sam s sabo - to je ful važno za cel lajf, da je sam sebi dobra družba, ne samo v otroštvu. Taki ljudje so srečnejši.

Eni otroci začno govorit šele po drugem letu. Naš ta tretji recimo je bil tak.

Tudi na kahlico večina otrok dandanes ne hodi pred 2. letom. Če pove za karkoli, je zelo priden in uspešen. PO 2. letu pa ga lahko zelo hitro naučiš obojega, ker bo fiziološko in čustveno dovolj zrel, vsaj običajno je to tako.

Neposredna povezava do sporočila: 3
26.4.2010 21:05:54   
valchy912
Hvala Gina očitno sem se zatipkala

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 4
26.4.2010 21:10:06   
_sanja_*
Jaz imam 16m  fantka in pri nas je takole:

- spanje čez dan: Nal spi vsak dan od 13-15h, zvečer gre spat okrog 21h. Zjutraj spima do 9h. Mi imamo tak ritem, mene ne moti, če gre zvečer šele ob 21h, ker itak pozno vstajama. To men paše, ker zjutraj tak al tak ne funkcioniram najboljšeuser posted image
- igranje: Naš se pa kar veliko sam igra, zamoti se tako notri kot zunaj, knjigice zelo rad gleda, večinoma jih sam prinese meni, da jih grema gledat; od risank ga pa sploh ne spraviš zlepa; jih moram ugasnit.
- govor: ja ne vem kaj ti pričakuješ? Tudi moj ne govori kaj veliko, pa se mi zdi to povsem dovolj za njegove mesece. Reče pa nekaj osnovnih besed, sedaj že povezuje stavke - recimo: papa mimi (mimi=maček). Ata je recimo rekel že, ko je bil star 5m, pa so vsi pričakovali, kak bo on kmalu govoril. No pa ne govori nič kaj posebno, razen par besed, pa se mi zdi to več kot dovolj. Ima še dovolj časa, zmenima se pa tak že zdaj vseuser posted image   Nenazadnje: poznam starejše otroke, ki govorijo isto ali slabše kot Nal.
- kahlica: Ničesar pri nas. Ničesar o kahlici ga še nisem učila, niti da naj pove za lulat ali kakat in ga še ne bom vsaj par mesecev, ker se mi zdi še premajhen.

< Sporočilo je popravil _sanja_* -- 26.4.2010 21:17:54 >

Neposredna povezava do sporočila: 5
26.4.2010 21:18:57   
valchy912
Hvala Sanja, no zanimallo me je predvsem zaradi govora, ker mi je danes ena znanka, ki dela v vrtcu rekla da full slabo govori za svoje mesece in da bi moral kaj več.
glede kahlice pa je sam začel posnemat starejšo sestrico.

(odgovor članu _sanja_*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
26.4.2010 21:26:56   
sanelaa
eh,

naš je star 18 mesecev, pa že od desetega meseca dalje spi samo enkrat na dan, okoli poldneva gre spat in spi uro in pol do dve uri, gre pa potem zvečer spat najkasneje ob osmih in spi celo noč nekje do sedmih, pol osmih zjutraj.

Zaigrat se zna sam, ampak ne vedno, včasih bolj, včasih manj, seveda ko mu postane dolgčas rabi družbo mene ali pa atija. pride dan ko bi samo sedel v naročju in gledal knjigice, pač odvisno.

Govori mama, tata, papa, avto.............nič še ni stavkov, vse je še medlo in bledo pa se nič ne sekiramo, joj, še celo življenje bodo blebetali.

Otroci so si različni...........

Neposredna povezava do sporočila: 7
26.4.2010 21:34:55   
Najaa
Naša je stara skoraj 15m in čez dan spi od 1,5-2 uri. Če ne spi ali spi manj, tudi zvečer težje zaspi in ponoči se zna zbujat. Tako da mora spat in tudi gledam, da jo dam spat. Zvečer gre pa ob pol osmih v posteljo.ž
Govori nekaj osnovnih besed kot je tati, Tija (sestrica), mam, baba, halo, nagi (ko je naga) ipd.
Na kahlico je še sploh nisem dala.

Ma otroci so različni. Taprva je pri teh mesecih že sama z žlico jedla in govorila kot raztrgan dohtar,ampak po svoje. Spala je zelo slabo in tudi zdaj rabi bolj malo spanca...  Je pa zato mlajša recimo ful bolj motorično spretna.
Ne obremenjuj se s tem, vse ob svojem času. user posted image

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
26.4.2010 21:35:57   
Onasiss
Moja je stara 15 mesecev in je zelo napredna proti ostalim vrstnikom (shodila je pri 8. mesecih...)

Nisi napisala a ga imaš v vrtcu???

Naša je v vrtcu in ima vrtčevski ritem, kar mi popolnoma ustreza. Spi samo 1x na dan. Vstaja med 6 in 7 uro zjutraj, spat gre ob 20h. Počitek ima ob 11-ih in spi uro, včasih dve, pač odvisno od noči. Ponoči se zih ene 2x zbudimo, 1x je lačna, drugič je žejna... potem pa tudi rast zobkov naredi svoje.

Govor...veliko čeblja, malo pove-tipična babauser posted image user posted image user posted image .... Od besed govori: ata, mama, avto, kapa, ama, pija, aja,....

Se ne sekiri preveč, eni vrstniki niti še ne hodijo.

So what....

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
26.4.2010 21:51:35   
Ploha
Stara je skoraj 15 mescov...

spanje: spi celo noč in čez dan 1x, se tudi zgodi, da 2x. Po 2 uri v kosu.

Igranje: se strinjam z Gino, in naša se ogromno sama zaigra....še največ če jo dam kar v postlco, igrače notr in se lahko ure in ure igra. Če sem zraven, da kaj delam, ne traja dolgo, da se sama igra.

govor: še ne govori nič...niti mama.

kahlica: ne pove - pokaže da je kakala, lulala. Niti zanekrat se ne trudim, da bi jo na kahlico dajala, ker vedno zamudim, silla pa tudi ne bom. Jo pa, kadar kaka, prašam če je kakala....

(odgovor članu Onasiss)
Neposredna povezava do sporočila: 10
27.4.2010 11:50:46   
PC Baby
Za ostalo ne vem, ker nima 15 mesečnika, za kahlico sem pa iz večih virov slišala in prebrala, da do 18.meseca otrok lula in kaka podzavestno in ga zato nima smisla privajat na kahlico prej. Če kateri otroci to obvladajo so bolj izjeme kot pravilo. Če ga začneš pred 18.mesecem navajat na kahlico traja to navajanje v nedogled, po 18. mesecu pa se menda nauči 123.

(odgovor članu Ploha)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: NEKAJ VPRAŠANJ za mamice 15 mesečnikov
27.4.2010 12:33:30   
CatJa
Moj bo sicer dve leti, pa je šele pred kakim mesecem, dvema, začel mal bolj govoriti, pa še to rabiš podnapise zraven user posted image
Pri 15 mesecih je spal še 2x na dan po cca. dve uri, ponoči se zbuja še danes, pa ne zato, ker bi bila tako naspan, ampak zaradi žeje. Na kahlico hodi od 16. meseca, ko je šel v vrtec. Za lulat sam pove, za kakat nikoli.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

Neposredna povezava do sporočila: 12
27.4.2010 12:50:43   
j6
ja, moj bo tudi konec maja star dve leti in še nič ne govori,ce mu pa recem reci mama, stisne ustnice in se obrne in gre. Spi enkrat na dan , zvečer pa gre okoli20 ure.  Igrat se pa zna sam , ker pri 4 otrocih se otroci hitreje naučijo, da če hoče kaj dobiti mora pogosto se potruditi sam.Prva je čisto govorila že pri 13 mescih tko da je vsak različen.

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
27.4.2010 17:28:08   
Anonimen
Imam 17-mesečno punčko, a tele dotične stvari so že nekaj časa enake pri nas.

- spanje čez dan( če ne gre spat je siten cel dan, če gre spat - spi po urco in pol, pa zvečer dolgo noče v posteljo? Čez dan gre vedno spat okrog 12ih za min. 1,5h oz. max. 3h, kakor kdaj. Neglede na to koliko časa čez dan spi pa začnemo z večerno rutino malo čez 19. uro, do 20ih pa že spi.
- igranje ( sam se sploh ne zaigra, če pa se je to 5 minut in to samo v sestricini sobici, druge igrače ga ne zanimajo, knjige tudi ne, risanka 5 minut ) Odvisno od dneva ... včasih se zamoti tudi za eno uro, včasih me želi non-stop poleg ... pač ostale stvari počakajo takrat.
- kahlica (za lulat še ne pove, za kakat pa pove)? Ko se pokaka se prime za rito un reče "lu-lu" user posted image
- govor ( govori samo osnovno ata, mama, teta, nekaj imen in to je to ) Žlobudra kar naprej nekaj ... njen besedni zaklad je vsak dan večji in je tudi že začela tvorit besedne zveze.

Neposredna povezava do sporočila: 14
27.4.2010 18:19:16   
miapia

- spanje čez dan: zbudi se od 6-7h, spi 1x na dan do 2 uri, zaspi od 19.30 do 21h
- igranje: se sem in tja zamoti za krajši čas pri igranju, večinoma pa hodi po stanovanju in počne stvari, ki so ji prepovedane
- govor: govori veliko in povezano v stavke, čeprav še nam nerazumljivo, pove pa že ogromno nam razumljivih besed, ki imajo seveda pravilni pomen, vključno z imeni
- kahlica: ne pove za nobeno potrebo, da bi šla, če pa jo vprašam, reče pa "ne".

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

Neposredna povezava do sporočila: 15
27.4.2010 20:24:51   
leo**tia
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Pozdravljene mamice,
Hvala in lep pozdrav

Kar se spanja tiče - tole vmesno obdobje mine - najbrž si mislila, da še 2x spi čez dan,ali kako, ker moji so tako spali

Nekateri otroci se ne znajo sami zaigrat, tako da jih moraš to naučit postopoma, če ne boš večna žrtev, ves čas animator, kar ni smiselno. Da sploh ne govorim, da to potem nikdar ne mine, še kot najstnik se bo dolgočasil cele dneve, ker ga ne boš zabavala, pa težil, kako je bogi, ker nima družbe in ne ve kam bi se dal in kaj delal. Naučiš ga pa tako, da mu daš eno igračo ali dve in mu daš mir, ga pustiš da se začne sam zabavat. KO začne tečnarit, zamenjaš zadevo, ap se spet odstraniš iz direktnega kroga igranja (lahko pa kuhaš ali karkoli drugega delaš med tem). Slej ko prej se nauči - zanseljivo, moj prvi je bil tudi tak, pa ko sem se odločila, da to ne gre več, se je naučil biti srečen sam s sabo - to je ful važno za cel lajf, da je sam sebi dobra družba, ne samo v otroštvu. Taki ljudje so srečnejši.

Eni otroci začno govorit šele po drugem letu. Naš ta tretji recimo je bil tak.

Tudi na kahlico večina otrok dandanes ne hodi pred 2. letom. Če pove za karkoli, je zelo priden in uspešen. PO 2. letu pa ga lahko zelo hitro naučiš obojega, ker bo fiziološko in čustveno dovolj zrel, vsaj običajno je to tako.

nasa cez dan tudi spi enkrat samo 1uro,drugic 3 do 4ure,v posteljo pred 23 uro noce,zaigra se sama,sam ne dolgouser posted image ,,govori pa   ati,mama,deda,teta auto,tam,tu,na ,daj,papa,amala,apala in take osnove,,ni se sprobala kahliceuser posted image user posted image ..aja stara je 13mesecev

< Sporočilo je popravil leo**tia -- 27.4.2010 20:25:41 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 16
27.4.2010 21:00:29   
AnciM
Kako se nekaterim mudi! Evo odgovori za mojega 20 mesečnika:

SPANJE: Od 12h do 14h skoraj vedno spi, velikokrat podaljša do 15h. Zvečer mora bit ob 20h v postelji. Zaspi potem tam do 21h, kakor kdaj. Spimo zadnje čase do 6h - 7h.

IGRANJE: zadnjih 14 dni se uspe v moji prisotnosti zamotit za več kot 2 minuti. Pri babici in atiju mu to že dlje časa uspe.

GOVOR: vse je na varianto mmmm in hmmm. Včasih se zmoti in celo reče mama. Se pa razumeva. Vem kdaj misli ja in kdaj ne. Oponaša celo nekatere živali v knjigici.

KAHLICA: ne pove nič. Ve pa od kar ga dajemo na WC, povedat (če ga vprašaš seveda), če je kakal.

Bo že. Je pa zato motorično zelo dober.

27.8. 2008 se nama je pridružil čmrlj Uroš.
17. 2. 2010 pa še Blaž.

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 17
27.4.2010 21:26:56   
Urska09

Pozdravljene mamice,
- spanje čez dan( če ne gre spat je siten cel dan, če gre spat - spi po urco in pol, pa zvečer dolgo noče v posteljo? vstane med 7 in 8 uro, popoldansko spanje med 13 in 14 uro, kar traja max. 2 uri. Pa še to z veliko muko! Zvečer zaspi okoli 20,30
- igranje ( sam se sploh ne zaigra, če pa se je to 5 minut in to samo v sestricini sobici, druge igrače ga ne zanimajo, knjige tudi ne, risanka 5 minut ) Od malega se veliko sama igra. Pravzaprav večino čas.
- govor ( govori samo osnovno ata, mama, teta, nekaj imen in to je to )user posted image Govori fuuuuul. Ženskica, itak! Ampak nič razumljivega ali določenega. Samo brblja in se dere user posted image
- kahlica (za lulat še ne pove, za kakat pa pove)? Nič od tega. Kahle v bistvu ne mara. Začne jokat.
Hvala in lep pozdrav

Neposredna povezava do sporočila: 18
27.4.2010 22:03:27   
Anonimen

Pozdravljene mamice,
Starejša je pri tej starosti tudi z muko hodila spat, od 2. leta dalje ne spi več podnevi, tudi v vrtcu zelo redko. Druga hči ima 14 mesecev, zjutraj vstane med 7 in 8., popoldansko spanje okoli 13.-ih spi od pol ure do max. ene ure, zvečer pa nima težav s spanjem, zaspi okoli pol devetih.
- igranje ( sam se sploh ne zaigra, če pa se je to 5 minut in to samo v sestricini sobici, druge igrače ga ne zanimajo, knjige tudi ne, risanka 5 minut ) Čisto odvisno, starejša se je sama zaigrala, ampak le če sem bila zraven, na dosegu roke, mlajša pa se sama zaigra, ampak gre od ene do druge aktivnosti
- govor ( govori samo osnovno ata, mama, teta, nekaj imen in to je to )[image] Starejša je pri tej starosti le brbljala, nobenih konkretnih besed, npr. mama je rekla šele pri 20. mesecih, potem se ji je odprlo in je v roku nekaj tednov začela govoriti zelo lepo in veliko. Mlajša pa je čveka, govori uffff,.... zelo veliko, se mi zdi.http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
- kahlica (za lulat še ne pove, za kakat pa pove)? Starejša je povedala za kakat in lulat, ko smo ukinili plenice, to je bilo pri 26. mesecih, ko je nehala lulat ponoči, če se je polulala, je to tudi zaznala - mokrota jo je začela motiti. Mlajša pa me zaenkrat samo potekne do previjalne, naj jo preoblečem.
Hvala in lep pozdrav

Mah, ti otročki so si zelo različni glede razvoja. Eno so tabele in povprečje, vsak pa od tega odstopa v eni ali drugi smeri, večina se vseeno razvija povsem normalno, tudi če niso povsem usklajeni s povprečjem.

Neposredna povezava do sporočila: 19
27.4.2010 22:04:36   
valchy912
HVALA vsem za odgovore, ste me potolažle

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 20
27.4.2010 22:29:04   
nananaja
Glede kahlice je malo tud kako staršem paše.
Midva z možem sva jo pri prvi uvedla pri7m, ker je VEDNO lulala, ko smo jo odvili. Pri 10m je prišla nakazat, da bi kakala, plenico smo ukinili okoli 20m, smo jo pa včasih že prej lahko imeli brez (npr. morje pri 10m). Torej je bila kahla za nas olajšanje, ker je bilo manj plenic, skoraj nič pokakanih.
V drugo pač ni kazalo, da bo mala uporabljala kahlo, pa je starejša večkrat želela, da damo tamalo na njeno kahlo. Pri 16m lula na kahlo, če jo dajemo redno (a to počne moja mama, kadar gre starejša lulat), se pa občasno sama usede na kahlo, če je na dosegu, in če smo dovolj hitri, ujamemo.

Spanje je pač odvisno od družine. So ponavadi tako mali otroci smotani cel dan, če ne gredo spat, če pa gredo, pa zvečer nočejo spat. Sicer pa enim staršem se zdi, da otrok noče v posteljo, če ne gre ob osmih že spat, spet drugim je vseeno, če so pokonci do desete, enajste. Pri nas 16mesečnica itak okoli 14h omaga, starejša pa včasih pri letu in pol ni hotela it spat, pa je bila celo popoldne nemogoča, zaspat pa zvečer spet ni mogla.

Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Odlog vpisa v prvi razred
Starši lahko vložimo predlog za odlog vpisa v prvi razred tudi v primeru, ko za to odločitev ni zdravstvenih razlogov te...
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...

Gospodinjska opravila.
пеперутка16

Katera gospodinjska opravila večinoma opravlja vaš mož?