katrinka
|
IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1 IZVIRNO SPOROČILO: lananai Ime samo mi ni preveč všeč, ampak če je tebi všeč, se sploh ne bi ozirala na to, da ni moderno. To bi mi bilo celo bolj všeč, ker bi vedla, da jih ne bo v razredu enih 5. hja, jaz se ne bi zanašala na to. poglej, moj praded je bil Matija. Takrat je bilo to ime za - ja, za dedke, a ne . V naši generaciji ni bilo enega samega Matije, če sem kdaj omenila, da je moj praded Matija, so se hahljali, češ da je to kmečko ime. Zdaj pa - 3 v hčerkini skupini v vrtcu, 4 prijateljice s sinovi z imenom Matija, 2 v ulici, rojena v istem tednu, v širši družbi pa jih niti ne štejem več. Ker tudi živim ob italijanski meji in imam tudi prijatelje in znance "iz preko", dečkov z imenom Mattia iz tiste družbe sploh nisem štela. Ista zgodba je z imenom Brina. Najprej je nekdo obudil ime, nekdo je videl simpatično deklico Brino, in kmalu je po ena Brina sedela v vsakem tretjem vozičku. Trend imen deluje obratno od pričakovanega. Manj moderno in bolj starinsko kot je, večji uspeh žanje. In to je na tem forumu lepo razvidno, ker je velik delež uporabnic tako negativno nastrojenih do kratkih sodobnih imen. Lep dokaz so recimo vrtčevske skupine, ki jih sestavljajo Gal, Lin, Žan, Gaja, Tia, Nia, Pia, Mia, Noa na eni strani in Karolina, Klementina, Matija, Jože, Filip, Bogdan na drugi strani... (vsaka podobnost je zgolj naključna, ne citiram imen iz nobenega vrtca...) zanimivo... sama imam za mojo generacijo zelo zelo popularno ime in vedno smo bile vsaj tri na kupu - zato svojim otrokom dajem malo daljsa imena ki trenutno niso tako popularna, ceprav so mi kratka zelo vsec, mi prenasicenost z njimi ne ustreza se pa trendi vsekakor spreminjajo...
|