violinski
|
Tri teme istočasno odprte, odgovarjam kar na tole, ki je najvišje - sploh pa, ker tina104 čaka odgovore: aspirator za nos Sigurno ga rabiš ob vsakem prehladu, dokler se otrok ne nauči pihati (nekje okrog enega leta ali še kasneje)... Naša pediatrinja je rekla, naj z njim sicer raje ne mučimo otroka, ker lahko postane še bolj razdražen, ampak naša Lana se je nanj hitro navadila in smo ga ZELO USPEŠNO uporabljali in še danes (danes ima 20mesecev) ga, če je kak prehlad, pa če je preveč izmučena, da bi pihnila sama (no, seveda, ali preveč trmasta, da bi ubogala). Drugače je fiziološka raztopina tista, ki pomaga pri zaprtem nosu, ampak aspirator je vsaj pri nas bil čisti zakon. Otrokom od sestre ga pa recimo nisi smel niti od daleč pokazat, pa sta se že začela dret. glavnik za temenca ali ščetka (ne morem uporabit navadnega glavnika, ki ga že imam doma) Ne, ne moreš, rabiš tega za otroke - je bolj gost, bolj nežen, nima 'špičk' ampak so zaokrožene, predvsem pa ne deliš svojega glavnika z otrokom. Uporabljaš pa oboje - s ščetko prekrtačiš lasišče, z glavnikom odstraniš temenca. Olivno olje je seveda pri odpravljanju temenc ključnega pomena (ali mandljevo). vodni in sobni termometer Za sobnega ti ne morem nič reči, jaz sem sobo ogrevala/ohlajala po občutku. Brez vodnega termometra pa nisem znala skoraj nič :) Resda na začetku potrebuješ le svoj komolec, in svoj čut le primerjaš s termometrom, vendar ko ima otrok vročino in jo zbijaš v banji, je to idealen pripomoček. Mi smo ga kar pripeli v banjico in je bil ves čas noter. fiziološka raztopina Brez te skorajda ne moreš biti - uporabna je za vse. Najprej seveda za čiščenje popka (ko prideš iz porodnišnice - to te bodo tam naučili), ko to ni več potrebno, pa za nos, nos, nos in še enkrat nos. Ob prehladu je otrokova sluznica zabasana in med nosno sluznico in ušesnim kanalom je samo 7mm tanka opna. Če je sluznica občutljiva, se uho hitro vname, pa smo tam - vnetje ušes je eno najbolj pogostih in zoprnih obolelih stanj majnega otroka, ob vsakem takem vnetju so namreč bolečine zelo hude in običajno se za to dobi antibiotke. Če nos ves čas čistiš s fiziološko, se sluznica stanjša in postane prehodna in ni take težave. Ko sem vprašala, kako pogosto lahko dam fiziološko raztopino otroku v nos, mi je zdravnica povedala, da tako pogosto, kot bi se sama useknila, če bi bila prehlajena (najprej sem se bala, da samo 3x na dan ali kaj podobnega). S fiziološko raztopino pa lahko čistiš tudi oči, če pride do blagega vnetja - tudi to te naučijo v porodnišnici. BTW, mi uporabljamo Sterimar, ki je morda otroku lahko zoprn, ker šprica direkt v nose, ampak tudi na to se je Lana navadila in če ji danes rečem, da ji bom pošpricala nos, se uleže in reče 'pššš, pšššš'. Potem počaka da jo pošpricam (brez brcanja in prisiljevanja), vstane in gre. Šrpicamo pa odkar je bila stara kake tri mesece, če ne manj. alkohol (70%) Potrebuješ le v primeru, da se popek ne celi lepo ali če se celo zagnoji. No, jaz sem ga uporabljala tudi kasneje, ko je mala imela rotavirus sem z njim očistila previjalno površino, da sem vsaj približno uničila in odstranila morebitne bakterije in podobno. mandljevo ali olivno olje - je enako dobro, če ga kupim npr. v Dm, ali je bolje ono iz lekarne Ne bom nič rekla, nisem sploh vedela, da DM prodaja ta olja. Jaz sem kupila v lekarni, porabila sem pa manj kot eno stekleničko, če se prav spomnim. Odvisno od občutljivosti kože otroka. sterilne gaze - je to enako kot sterilni zloženci Enako in uporabno za isto stvar - čiščenje popka s fiziološko raztopino ali z alkoholom in morebitno čiščenje vnetih oči s fiziološko raztopino. Eko, to so moje izkušnje od prvorojenke, upam, da se bom čez par tednov (do roka imam točno 3 tedne in včeraj je G povedal, da se na CTG že zazna, da se bo počasi začelo) vsega tega spomnila :bravo: Veselo naprej!
|