Matejusska
|
Naša punči je stara skoraj 15 mesecev in nikakor noče poskusiti da bi jedla sama. Koščke kruha in podobno prime z roko in nese v usta, da bi pa probala z žlico, pa noče. Kakšna 2 tedna nazaj je pustila, da sem ji dala žličko v roko in je potem sama nesla v usta, zdaj pa ne pusti več, če ji ponudim žličko, začne skoraj jokati. Jaz se sicer niti ne obremenjujem toliko, si mislim, da bo že, ko bo pripravljena, me pa vedno kdo v slabo voljo spravi, ko mi reče kako to, da še ne je sama, da njihov je pa že pri 1 letu in podobno. Ne vem no, saj plazenje, samostojno sedenje, grizenje hrane, hoja, govor, odvajanje od plenic itd. tudi ne osvojijo vsi ob istem času, isto naj bi bilo tudi za žličko in kozarec, a ne? Poleg tega sem pa še pri Tanč na MON-u brala, da naj bi večina 15-mesečnikov že jedla sama in da jih je treba naučiti. Ne vem no, a je to, da večina 15-mesečnikov že sama je, res ali ne? Sicer pa, kaj naj pa naredim, naj ji silim žlico v roko in pustim, da pade v histeričen jok? Učenje na tak način se mi upira, tako majhnemu otroku pa zagotovo tudi. Kakšne so vaše izkušnje? Kdaj jih je začela zanimati žlička? Sploh me zanima za tiste, ki so tudi bili bolj pozni. Je pa v varstvu pri tašči. Saj, če bi bila v vrtcu, bi se zagotovo hitro naučila.
|