kenka
|
moje mnenje: sem malo prebrskala o ga. merljak po netu pa se mi ne zdi napačna. verjamem, da je pridobila mnogo izkušenj. drugače se mi pa ne zdi okrogla, kot nekateri omenjate. za svoja leta primerna. Piše pa "Največja napaka je enostranska prehrana, po navadi visoko industrijsko predelana in osiromašena, bogata z nasičenimi maščobami in enostavnimi sladkorji. Druga napaka, ki iz prve sledi, pa so enostranske diete, saj se tako ne moremo trajno otresti odvečnih kilogramov. In ne nazadnje je tu neosveščenost ljudi o pomenu zdrave prehrane, ki je ''pravo zdravilo'' za preventivno delovanje v korist našega zdravja ali kot pomoč pri vnovični vzpostavitvi ravnovesja v telesu." pa je resnica. pa še: " Za hujšanje pomagajo ravno maščobe. Kako protislovno, mar ne?! Toda, pomembno je vedeti, katere maščobe! Maščobne kisline, ki jih vsebujejo maščobe, namreč delimo najprej na nasičene in nenasičene. Slednje so lahko enkrat ali večkrat nenasičene in se med seboj razlikujejo po položaju nenasičenih vezi. Tako imajo na primer maščobne kisline omega 3 nenasičeno tretjo vez, omega 6 šesto, omega 9 deveto. Te nenasičene vezi so rahle, zato naglo vstopajo v kemične procese ali se oksidirajo. Po drugi strani pa so nasičene maščobne kisline "site", če lahko tako rečemo, in jih nadaljnje biokemične povezave "ne zanimajo". Se torej slabo reaktivne. Če take nasičene maščobe pristanejo na trebuhu, na bokih ali povsod tam, kjer jih ne bi bilo treba, potem tam tudi ostanejo in jih le s težavo, s shujševalnim procesom, odstranimo oziroma pokurimo. Spet pa so esencialne nenasičene maščobne kisline omega 3 in omega 6 tako pomembne, da mirno lahko rečemo, da brez njih življenja sploh ne bi bilo. Naj omenim, da sta esencialna linolna maščobna kislina tipa omega 6, ki jo najdemo v olju pšeničnih kalčkov, ter esencialna linolenska maščobna kislina tipa omega 3 izrednega pomena za hujšanje. Vsi obroki naj bi vsebovali le manjšo količino nasičenih maščobnih kislin in veliko več nenasičenih esencialnih maščobnih kislin. Nenasičene maščobne kisline prav zaradi rahlih vezi ne prenesejo visokih temperatur oziroma aktivno vstopajo v procese le v razponu normalnih podnebnih temperatur, od minus 25 do plus 35 stopinj Celzija. Če te maščobe pregrevamo, jih bomo oksidirali. Rekli smo že, da razgrajene maščobe s trebuha in drugih mest prosto plavajo po krvi. Moramo jih usmeriti na kurjenje v celice. Za to pa potrebujemo prevoznika. To je karnitin, ki pripelje maščobne molekule v celice. Najbolje je, da karnitin naredimo kar sami iz beljakovin oziroma aminokislin, vitaminov B6 in C ter železa. Iz aminokislin je tudi rastni hormon oziroma hormon vitkosti. Tako karnitin kot hormon vitkosti potrebujeta za nastanek vitamin B6 in druge vitamine B-kompleksa. Brez njih se izgorevanje maščob niti ne začne. Pri procesu hujšanja sodeluje še tiroksin ali hormon žleze ščitnice, ki je tudi iz aminokislin. Iz tega sledi, da so aminokisline izrednega pomena za hujšanje. Vedeti pa moramo, da je potrebno imeti dovolj želodčne kisline, če naj se beljakovine v želodcu razgradijo na aminokisline ter da se disociira železo, da ga lahko telo uporabi za karnitin. Slabokrvni bodo potemtakem težko shujšali." a bo predstavila knjigo al pač govorila o hujšanju? lp
|