Anonimen
|
Lep pozdrav! :bravo::bravo::bravo: Na žalost imam z varanjem v partnerstvu zelo veliko slabih izkušenj, pa vendar... Ločim tri vrste partnerskega varanja: duševno, čustveno in fizično. Duševno varanje je zame takrat, kadar eden od partnerjev razmišlja o partnerstvu z drugo osebo, ne s tisto, s katero dejansko je. Lahko samo razmišlja, kako bi v drugem partnerstvu bilo, lahko pa si to dejansko želi. Lahko to osebo pozna ali pa ne, torej gre za realno osebo ali za izmišljeno, domišljijsko bitje. O zvezi s to osebo razmišlja na vse načine, torej od skupnega nakupovanja v trgovini pa do spolnosti. Ob razmišljanju o tej osebi lahko še kaj določenega počne zraven (vemo, o čem govorim) ali pa tudi ne. In taka vrsta varanja je najpogostejša. Na tak način varajo (varamo) vsi. Kar pa seveda ne pomeni, da bomo tudi naredili korak naprej, torej poskušali karkoli iz teh svojih misli tudi uresničiti. V to vrsto varanja po mojem mnenju spada vse, vključno s spolnimi fantazijami, in na to vrsto varanja večinoma niti ne odreagiramo, saj jo sprejemamo kakor naravno. Je pa kljub temu eden prvih pokazateljev, da v dejanski zvezi nekaj ni v redu, pa karkoli že, saj v osnovi ljudje nismo monogamna bitja in nas vsaj zanimajo tudi ostali. Jaz osebno to toleriram, saj vem, da ne bi mogla ničesar spremeniti. Edino, kar bi dosegla, je to, da mi partner o tem ne bi več govoril. Druga vrsta je čustveno varanje. To je takrat, kadar se eden od partnerjev zaljubi v drugo osebo. Tista prava zaljubljenost v veliki večini primerov nastane na podlagi spolne privlačnosti in je mi sami ne moremo kontrolirati. Če se zaljubimo, se pač zaljubimo, tega se ne da spremeniti. Takrat partner intenzivno razmišlja o določeni drugi osebi. Za začetek večinoma na podlagi spolnosti, vključno s tem pa tudi o tem, kako bi bilo v zvezi s to osebo. In to zvezo si tudi želi. Sem pristaš tega, da je treba vedno in povsod slediti srcu, vendar zaradi izkušenj k temu dodajam, da sama zaljubljenost še ni dovolj dobra podlaga. Zaljubljenost je kratkotrajna, razvije pa se lahko v dve smeri: ali izgine ali pa se razvije v ljubezen. Zato je rezultat čustvenega varanja lahko resnejši od duševnega varanja in v vsakem primeru bi se morala partnerja v tem primeru pogovoriti o dejanskem stanju. Drugi od partnerjev ima pravico vedeti, kaj se dogaja z njegovim partnerjem, sploh pa, če je od tega odvisen tudi on sam (če so zraven še otroci, pa sploh). Jaz osebno bi prenesla, če bi se moj partner zaljubil v drugo žensko, vendar bi hotela vedeti o tem čimveč. Zahtevala bi pogovor in od pogovora rezultat, kaj bova naredila. V kolikor bi bila prepričana, da je stvar "samo" na čustvenem varanju in v kolikor bi bila prepričana, da bo "samo" pri tem tudi ostalo (dokler ne mine), bi ostala z njim. Seveda, če zaradi tega ne bi trpela družina, kar pomeni, da s tisto drugo osebo ne bi bil dobesedno obseden. Tretje pa je fizično varanje. To ni katerikoli fizični kontakt partnerja z drugo osebo, ampak je tak fizični kontakt, ki izkazuje ali nakazuje na spolno in čustveno privlačnost. Torej ne prijateljski stisk roke, kolegialni objem ali podobno. To je zaljubljeno držanje za roke, to je objem hrepenenja, to je poljub. In, ja, to je sam spolni odnos. In to ne glede na to, ali partner ve, da drugi partner to počne ali pa ne ve. V vsakem primeru. Tega pa ne bi nikdar tolerirala. To je zame prekoračena meja. Ne glede na to, ali nastane zaradi zaljubljenosti ali pa zaradi ljubezni. V tem primeru bi zvezo takoj končala in to dokončno. Mislim, da so partner tega ne sme dovoliti, v kolikor prej ne konča prejšnje zveze. Od tega pa nikakor ne odstopim. O tem, kako so te stvari definirano pravno, se mi ne zdi smiselno razglabljati, ker je vse odvisno od dojemanja in sprejemanja posameznika. Iz istega razloga ni smiselno razglabljati o tem tudi v primerih, ko v vseh vidikih določena partnerska zveza funkcionira "normalno", vendar si oba skupaj (z vednostjo, privolitvijo in prisotnostjo obeh) privoščita skupne spolne avanture (primer: swingerstvo). Glede tega sem še vedno "staromodna" in mislim, da če si z eno osebo, si z eno osebo in to na vseh področjih partnerstva. Amen! Pa-pa! :bravo::bravo::bravo:
|