kalbo
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute aha... ker moj je prejsnji mesec nabral kakih 80 ur. sicer nocnih, bil v pripravljenosti, ima se polovico lanskega dopusta.... ampak, glede na to, kaka rit je in vem da ne bo nic zinil, po pozrl tistih par 100 eurov in bil tiho! Ah, to je še v redu. Mojemu g. Tastu so v gradbeništvu dali aneks k pogodbi o zaposlitvi, v katerem so mu delovni čas (in s tem tudi plačo) uradno z 8 ur zmanjšali na 7 ur. Delati mora pa še vedno po 12 ur, saj so mu rekli, da v nasprotnem primeru lahko pride v kadrovsko pisarno po delavsko knjižico. Kristalno jasno nezakonito, ampak tast je tiho, ker se boji za službo (čeprav ima netto plače za 7 ur trenutno cca. 400€). Ga. Tašča pa tudi. Čistilka je in dela pri zasebniku. Z delovnim časom je enako, za dodatek pa je dobila še to, da se mora na delo voziti iz LJ na Vrhniko, potnih stroškov ji pa ne plačajo. In je tudi tiho, ker ji samo na ta način podaljšujejo pogodbo (ima za določen čas). S tem podaljševanjem so pa pri njih sploh zmagali. Več, kakor 2 leti ti ne smejo podaljševati. Uradno. Firma pa vsako leto in 11 mesecev propade oz. objavi stečaj, nakar jo "nekdo" kupi z delavci vred. In ko jim poteče pogodba o zaposlitvi, dobijo novo samo pod pogojem, da sprejmejo njegove pogoje. Obema se to konstantno dogaja že leta in leta. Ga. Tašča še ni videla regresa (vsakih 6 mesecev je 1 dan vmes brezposelna, da ji regres potem ne pripada), g. Tastu ne plačujejo malice (ampak jo dobi tam - o tem, kakšna je oz. koliko je primerna za 58-letnega gradbenika, pa raje ne bi). Sorry, ampak ko vidim takšnale sranja in to v državnih podjetjih ter pri zasebnikih, katerih naročnik je država, takrat sem z veseljem brezposelna. Je*al me pa nihče ne bo v glavo in to brez posledic. No v tem je težave, ne pa v ljudeh, ki delajo na črno oziroma ljudeh, ki najemajo fušarje. Če bi bil tvoj tast pameten, bi lepo vsak dan spokal po sedmih urah. Če bi ga vrgli iz službe, bi šel pa na zavod. Samo s polaganjem ploščic malim strankam (katerim mimogrede gospodje privatniki ne gredo, ker je premalo kvadrature), za kar dobi v bauhausu vse potrebno za 200 EUR bi zaslužil minimalno 10€ na uro. Mizerno plačo, ki jo dobi pri delodajalcu bi zaslužil v petih delovnih dneh po 8 ur.
< Sporočilo je popravil kalbo -- 18.2.2010 11:06:00 >
|