mate0ja
|
naša ima 20 mesecev in zvečer in zjutraj dobi flašo z mlekom. Včasih tudi ne spije ampak jo samo objema. Naša jo bo še nekaj časa imela oziroma sploh ne razmišljam o tem, da bi ji ukinila. Otroci namreč morajo zaužiti na dan vsaj pol litra mleka in mlečnih izdelkov, saj le ti vsebujejo kalcij, ki je potreben za rast in močne kosti. Jaz sem mnenja, da dejmo dovolit otrokom, da so otroci. Danes se vse prehitro zahteva od njih da odrastejo. Da jejo sami z žlico, pijejo iz kozarca, da že v rani mladosti obvladajo kak šport, instrument, pri treh letih znajo šteti do ne vem koliko, pri štirih brati, pri petih seveda male črke. To so merila, ki jih narekujejo druge mamice. Najbolj mi gre na živce, ki mamica enako starega otroka vpraša "a vaša ima še dudo? Naš je pa nikoli ni imel." Mogoče je pa ni potreboval. Moja jo pač potrebuje, prvič sem ji jo dala 14 dni po rojstvu, sm probala kaka bo reakcija. In dojenje se je skrajšalo iz ure do ure in pol na 20 minut. Torej je otrok 20 minut potreboval za hranjenje, ostalo uro pa je sesal, ker je imel intenzivno razvit sesalni efekt. In dva dni nazaj, ko se s tamalo v garderobi preobuvava tamala šteje zajčke na steni in pokaže da skačejo. Ona pač počepne in se dvigne. Odskočit še ne zna. In ema mamica mi pravi, da njihov pa že par mesecev zna poskočit in da če sem se kaj pozanimala v razvojni ambulati če je mogoče zaostala v razvoju, da tega še ne zna. In zaradi takih tekmovalnih staršev se odpirajo teme kot je tale. Kat007 ne sprašuj se, ali ukinit flaško ali ne. A ni lepše gledat zadovoljnega otroka kot pa nergavo sitnico, ker ji nekaj manjka. Za otroka je velik sres, če na nekaj ni pripravljen in mu to vsilimo. Res da obstaja tisoč in ena teorija kaj vse je posledica pitja po flaški in tisoč in ena pozitivna stvar, ki je bila posledica prenehanja. Ampak v to so bli vpleteni drugi starši in drugi otroci, ti in tvoji otroci pa niso na kopirca narejeni, da bi odreagirali enako kot drugi. Ker si ti mama tvojega otroka in vsak dan spremljaš vsak njegov korak, bosta sama z otrokom ugotovila kdaj bo primeren čas. Lahko je to jutri, lahko čez leto dni. Kar se pa teže tiče, naša je imela pri 1,5 leta 83 cm in 10,64 kg. Potem je bila en teden bolna in shujšala za cel kilogram. Vse kosti so se ji videle. Tko da 11 kg je kar prava teža za to starost. More bit mal zaloge, da organizem ne trpi preveč ob vsaki virozici.